Súlyos betegek táplálkozása

by Pilling Róbert

Paper Book, 1996

Status

Available

Call number

Hospice ellátás P-69 FEHÉR

Publication

[Budapest] M. Hospice Egyes. 1996

Physical description

51 p.; 20 cm

ISBN

9630299518 / 9789630299510

Local notes

(Hospice beteggondozás, ISSN 1416-1737 ; 3.)

Barcode

116

Library's review

A dietetika olyan tudomány, amely a táplálkozással foglalkozik, beleértve a betegségmegelőző és gyógytáplálkozást is. A dietetika legfőbb eszköze a diéta, amelyet talán az "étrend" szóval lehetne magyarosítani, de ez nem teljesen pontos. A helyes étrend önmagában még nem
Show More
minden, az ételek helyes elkészítési módja, fogyasztásuk, mikéntje, valamint az egyéb, táplálkozással összefüggő tényezők szintén befolyásolják egy-egy diéta eredményességét. Sokak számára a diéta szó egyet jelent a szigorú megvonásokkal, tiltásokkal, a kevés és ízetlen étellel. Szeretném itt bebizonyítani, hogy ez egyáltalán nem így van: egy beteg ember is ehet ízletesen elkészített, gusztusos és megfelelő mennyiségű ételt. Mindezen túl pedig a megfelelő táplálkozás nagymértékben hozzájárulhat életminősége javulásához, és ehhez nem kell magát megfosztani az evés élvezeteitől.
Ahhoz, hogy egy diéta meghozza a várt eredményt, mind a beteg, mind a családtagjai, segítői részéről szükséges türelem is. Ugyanis az étrendi kezelés nem olyan, mint a gyógyszeres: sokszor csak napok, hetek után jelentkezik hatása. Éppen ezért nem kell elbizonytalanodni a kezdeti sikertelenségek láttán, hanem tovább kell folytatni az elkezdett terápiát. Ami pedig talán a legfontosabb: nem szabad túlzottan komolyan venni a magukat kizárólagosan "gyógyítóként" hirdetett diétákat, mert ezek legtöbbször megszorításokra épülnek, és az amúgy is legyengült szervezet különböző hiányállapotokba sodorhatják. Bármilyen efféle diéta alkalmazása előtt ki kell kérni az orvos és a dietetikus tanácsát!
Show Less
Page: 0.09 seconds