A krónikus betegséggel élők orvosi, pszichológiai és társadalmi rehabilitációja a Magyar ILCO Szövetség 2010-es konferenciájának válogatott, lektorált tanulmányai

by Gyöngyösiné Kiss Enikő

Other authorsLilla Polyák
Paper Book, 2010

Status

not available

Call number

Kézikönyvtár PIROS

Publication

Kaposvár M. ILCO Szövets. cop. 2010

Physical description

154 p.; 21 cm

ISBN

9789638836120

Barcode

171

Library's review

A kötet első fejezetében az egészségpszichológiai szemlélet biopszichoszociális megközelítésével ismerkedhetnek meg, melyben a beteg lelki, testi-biológiai adottságai és szociális környezetének sajátosságai együttesen jelennek meg. A további pszichológiai fejezetek a különböző krónikus betegekkel történő terápiás, rehabilitációs tevékenységet mutatják be, melyek áttekintésekor a figyelmes olvasó észreveheti, hogy a megbetegedések specifikus jellemzőin túl a lelki tényezőkben mennyi hasonló folyamat zajlik le a megbetegedett emberben az egészségesség elvesztésétől, „gyászától” kezdve a különböző megküzdő és elhárító folyamatok megjelenéséig, amellyel a szakembernek dolgoznia kell. A szociális rehabilitációval foglalkozó fejezetek fókuszában az a társas, társadalmi közeg áll, amely a beteg miliőjét, életterét jelenti.
A kötet zárófejezete a civil szerveződés szerepét hangsúlyozza, amely a sorstársaknak nyújtott társas támogatás szervezeten belül történő megsegítésére mutat példát.
… (more)
Page: 0.1404 seconds