Asszony a fronton

by Polcz Alaine

Paper Book, 2017

Status

Available

Publication

Budapest Jelenkor 2017

Description

This autobiographic account of the experiences of a woman, then 19-20, in the closing months of the Second World War was first published in Hungarian in 1991 and has since been translated into a number of languages ... It is a journey into a piece of Central European history and a testament to the fighting spirit of a woman whose every moment was a challenge and protest against the inhumanity of war.-Back cover.

Physical description

189 p.; 21 cm

ISBN

9789636766733

Library's review

Aztán elindultam egyedül. Bekötöttem a fejemet, és elmentem a kommandaturára. Ott már nagyon sokan ültek és várták, hogy sorra kerüljenek. Közöttük egy kislány, akinek vérzett a feje, egy tincs a hajából kitépve. Nyomorult és kétségbeesett volt. „Átmentek rajta az
Show More
oroszok” – mondta az anyja. – Nem érettem meg. – „Biciklivel?” – kérdeztem. Az asszony dühös lett: „Maga bolond? Nem tudja, mit csinálnak a nőkkel?”
Hallgattam, amit körülöttem beszéltek. Hogy melyik nőnek tört el a gerince, ki vesztette el az eszméletét, ki vérzik, hogy nem tudják elállítani, férfit kit lőttek agyon, mert védeni próbálta a feleségét.
Egyszerre föltárult az az iszonyat, ami körülöttünk van.
Show Less
Page: 0.0622 seconds