Oszkár és Rózsa mami

by Eric-Emmanuel Schmitt

Other authorsGulyás Adrienn (Translator)
Ebook, 2004

Status

Kérhető a könyvtárostól

Call number

Archívum, PDF

Publication

Budapest Európa 2004

Description

'My name is Oscar, I'm ten years old...They call me Egghead, I look about seven, I live in hospital because of my cancer and I've never written to you because I don't even know if you exist, ' writes Oscar to God. Oscar is ill, and no one, especially not his parents, can tell him what he already knows: that he is dying. Granny Rose, the oldest of the 'ladies in pink' who come to visit the patients, makes friends with Oscar. She suggests that he play a game: to pretend that each of the following twelve days is a decade of his imaginary life. One day equals ten years, and every night Oscar writes a letter to God telling him about his life. The ten letters that follow are sensitive, funny, heartbreaking and, ultimately, life-affirming. Oscar and the Pink Lady is a small fable with a very big heart… (more)

Original publication date

2002

Physical description

98 p.; 19 cm

ISBN

9630776332 / 9789630776332

Barcode

PDF, belső használatra

Similar in this library

Library's review

Oszkár kilencéves kisfiú, leukémiában szenved, tizenkét napja van hátra. Tanácstalanul áll előtte a doktor, szülei fejvesztve menekülnek beteg gyermekük és a rájuk váró fájdalom elől. Csak egy nyugalomba vonult prostituált, „Rózsa mami” áll Oszkár mellett. Ő az egyetlen,
Show More
aki nem tagadja a halált Oszkár előtt. De nem mindegy, magyarázza Rózsa mami, hogy úgy halunk-e meg, mint aki jól végezte dolgát, vagy haraggal, nehéz szívvel. Eljátszatja hát Oszkárral, hogy azon a napon született, amelyiken megtudta, hogy meghal, és minden napja tíz évet ér. Megélheti a kamaszkort, a szerelmet, a házasságot, a hitvesi ballépéseket, a magányt és erejének vészes hanyatlását.
Oszkár belemegy a játékba. A játék eredményéről levelekben számol be a Jóistennek. A játék eredménye: izgalmak és örömök, barátság, szerelem, család, munka, egy teljes élet. „Csak a Jóisten ébreszthet fel” – üzeni Oszkár egy utolsó cédulán, a tizenkettedik nap estéjén, elalvás előtt.
Show Less
Page: 1.5863 seconds