BBC micro:bit - så er du i gang - 10 øvelser og inspiration til dine første eksperimenter med micro:bit

by Karin Høgh

Paper Book, 2019

Status

Available

Library's review

Indeholder "Introduktion", "1. Bankende hjerte", "2. Sten saks papir", "3. Nedtælling", "4. Lysmåler", "5. Servo-motor", "6. Send 'telegram' mellem to micro:bits", "7. Kompas", "8. Terning", "9. Rør ved mig", "10. Tyverialarm med buzzer", "Mere inspiration - mere tilbehør".

"Introduktion"
Show More
handler om at en Micro:bit eller i Danmarks Radios udgave en Ultra:bit er en billig microcontroller med to knapper, 25 led-lamper, et indbygget kompas, en bevægelsessensor, Bluetooth og fem input og output ringe, som kan sluttes til andre ting. Den er udviklet af BBC i England.
"1. Bankende hjerte" handler om et program der blinker et lille hjerteikon på micro-bitten 5 x 5 display. Man vælger fx New Project, Basic, og trækker Show Leds brikken over til højre i forever løkken. Så prikker man de led-positioner ind, som skal vises og har nu allerede et program, der viser et hjerte fra man tænder til man slukker. For at få hjertet til at pulsere, kan man så putte en pause:100, en clear:screen og en pause:100 ind.
"2. Sten saks papir" handler om tilsvarende ikoner af sten, saks og papir. Et tilfældigt valg af 0, 1 eller 2 bliver omsat til et af de tre billeder, hver gang man ryster sin microbit.
"3. Nedtælling" handler om brug af de to knapper. A sættes til at tælle en op. B tæller ned til 0. Og hele tiden vises værdien af tælleren.
"4. Lysmåler" handler om en supersimpel lysmåler, der er bygget ind i nogle af lysdioderne. forever: show:number lightlevel.
"5. Servo-motor" handler om at styre en lille motor, hvor man kan sende en vinkel som instruks, fx 270.
"6. Send 'telegram' mellem to micro:bits" handler om at lave et lille program man downloader til to forskellige microbits, som forbindes med ledninger. De får så et signal hvis man trykker på en knap på den anden.
"7. Kompas" handler om at aflæse det indbyggede kompas og omsætte til N, E, S, W.
"8. Terning" handler om at omsætte tilfældige heltal fra 0 til 5 til billeder af etter, toer, treer, firer, femmer og sekser på en terning.
"9. Rør ved mig" handler om at man kan måle om der går strøm mellem gnd og fx pin 0.
"10. Tyverialarm med buzzer" handler om at koble bevægelsessensor til en summer.
"Mere inspiration - mere tilbehør" handler om at man kan hente mere på http://itogleg.dk og http://podconsultsbutik.dk hvor Karin Høgh har tilbehør og øvelser klar på en webbutik.

Jeg har købt en micro:bit starterpakke ved Eletra i Aarhus i oktober 2019 for 299. Denne vejledning er fin til at fortælle hvad en micro-bit er for noget og hvordan man programmerer den. For at lave alle 10 øvelser skal man bruge 2 stks micro:bit og det tror jeg ikke den er interessant nok til, men nu må vi se. Konceptet er ret smart. Man forbinder sin micro:bit med sin computer via et usb-kabel og så dukker den op som et usb-drev. Så flytter man en hex fil over på micro-bit "drevet" og fjerner den. Man kan nu sætte strøm på micro-bitten og så kører den det program, der er lagt over. Hvis man gemmer filen som fx microbit-hjerte.hex får man en fil med flere tusinde linier af dette udseende.
:1003B0009A8CD30024B2830AE6336ABB00F0C85794 dvs : og så en hexstreng. Det er et såre simpelt format, hvor det første er en adresse, det næste indhold og så en checksum til sidst. Jeg tror at editoren på https://makecode.microbit.org/#editor gemmer kildekoden inde i hexformatet, for man kan importere en hex fil og få sit project at se igen.

https://makecode.microbit.org/#editor er en webside, hvor man kan lave små programmer og oversætte til hex. Venstre side af skærmen viser en micro-bit, der udfører koden, så det er supernemt at teste ting. Det er svært for mig ikke at sammenligne med udviklingsværktøjet til multi-maren, som jeg programmerede på i sommeren 1983 sammen med en anden studerende Karl-Iver Grøn.

Man kan også programmere microbitten i en variant af Python, kaldet micropython, men det går denne lille vejledning ikke ind i.
Show Less

Publication

PodConsult.dk, 2019, 7. udgave.

Language

Original language

Danish

Physical description

32 p.; 29.3 cm

Local notes

Omslag: Karin Høgh
Omslaget viser en micro:bit og indholdsfortegnelsen for bogen
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Findes som ebog https://podconsult.dk/microbit/BBC_microbit_ebog_it-og-leg.pdf

Side 11: dublicate (typo for duplicate)

Pages

32

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.1555 seconds