Robot dreams

by Isaac Asimov

Paper Book, 1988

Status

Available

Call number

813.54

Library's review

Indeholder "Introduction", "Little Lost Robot", "Robot Dreams", "Breeds There a Man...?", "Hostess", "Sally", "Strikebreaker", "The Machine that Won the War", "Eyes Do More Than See", "The Martian Way", "Franchise", "Jokester", "The Last Question", "Does a Bee Care?", "Light Verse", "The Feeling of
Show More
Power", "Spell My Name with an S", "The Ugly Little Boy", "The Billiard Ball", "True Love", "The Last Answer", "Lest We Remember".

"Introduction" handler om science fiction historier og at de nogle gange rammer tæt på skiven med forudsigelserne. Hvis læserne finder fejl og skriver til forfatteren, vil han også gerne vide om de kunne lide historien.
"Little Lost Robot" handler om en robot, der ikke har robotikkens første lov helt så kraftigt implementeret som resten, så den kan arbejde sammen med mennesker, der løber risici engang imellem. Alligevel er den lidt irriterende, så den reagerer bogstaveligt på en ordre om noget lidt grovere end "for helvede at blive væk". Den gemmer sig blandt 62 andre og det er ret svært at finde den, for den har jo fået ordre på at blive væk..
"Robot Dreams" handler om robotten LVX-1, også kaldet Elvex. En ny forsker Linda Rash har programmeret den med en fraktal positronhjerne og nu siger den at den drømmer. Dr Susan Calvin lytter til dens drøm om at befri robotter for menneskenes herredømme og destruerer den. Men Linda Rash bliver forfremmet og ikke fyret.
"Breeds There a Man...?" handler om et geni Elwood Ralson, der er med til at udvikle atombomber, men en dag melder sig på den lokale politistation som John Smith og insisterer på at blive arresteret, fordi han ellers vil begå selvmord. Han bliver overført til doktor Blausteins sanatorie. Ralson har tidligere snakket med en historiker, men helt generelt kan han ikke klare at se folk, der ikke fatter så hurtigt som han selv eller som måske endda ikke fatter ting, selv om de for Ralson er helt indlysende. Hans tanke er at mennesker er en slags forsøgsdyr omhyggeligt konstrueret til formålet. En gruppe af videnskabsfolk arbejder på at lave et kraftfelt som forsvar mod atombomber og Ralson forsøger at hjælpe dem, men bliver også voldsomt påvirket af det. Det ender med at kraftfeltet virker, men både Ralson og selve konstruktøren Ross begår selvmord. Så noget tyder på at Ralsons teori var mere end bare det.
"Hostess" handler om Rose Smollett, der er gift med Drake og arbejder på et Institut, hvor de har besøg af en extraterrestial fra Hawkin's Planet. Rose inviterer denne med hjem. Han hedder Harg Tholan og Drake er imod besøget, fx fordi Hawkiniter indånder cyanid. Harg er læge og forsker i hvorfor væsener på Jorden dør. Eller rettere hvorfor de kan stoppe med at vokse og ikke dø. Meget tyder på at mennesker har en mental parasit, der kan rejse i rummet og inficere verdener udenfor solsystemet. Drake piner Harg til at bekræfte dette og slår ham derefter ihjel og gør sig usynlig. Rose havde også spekuleret på hvorfor Drake havde giftet sig med hende, men det har hun så også fået svar på.
"Sally" handler om et hjem for gamle selvstyrende biler. Jacob Folkers bestyrer hjemmet som er en fond grundlagt på en formue skabt af nu afdøde Samson Harridge. Sally er en af bilerne, en 2045 convertible. En Raymond J. Gellhorn foreslår Folkers at sælge indmaden af halvdelen af bilerne til ham, så han og Samson kan få lidt mønt ud af at snyde fonden. Folkers siger pænt nej, så Gellhorn vender tilbage et par dage efter med en pistol og en automatobus til at have indmaden fra alle bilerne i. Men Sally og de ander automatocars jager Gellhorns hjælpere væk. I stedet tager Gellhorn så Folkers som gidsel i sin automatobus. Det ender skidt for Gellhorn, der bliver fundet død. Kørt over af en bus.
"Strikebreaker" handler om et besøg på Elsevere, en lille planet af form som en kugle med ca 75 km's radius, men det er jo rigeligt, hvis man går i dybden. Samfundet er opdelt i kaster. Igor Ragusnik er manden, der håndterer alt lort og genbruger det til vand og gødning. Men han må leve i isolation. Og nu er han gået i strejke. Lamorak, der er sociolog og på studiebesøg, bryder strejken, hvilket han får tak for og desuden en hurtig returbillet.
"The Machine that Won the War" handler om en krig mod Deneb, som MultiVac vinder. Bortset fra at data har fået en hjælpende hånd, fordi de manglede. Beregningerne har fået en hjælpende hånd, fordi tektikerne manglede. Og generalen stolede alligevel ikke på MultiVac resultaterne, så han enten med at slå plat og krone. Så maskinen, der vandt krigen, var en gammel mønt.
"Eyes Do More Than See" handler om et par energivæsner, der langt ude i fremtiden laver et fysisk hoved, der kan græde.
"The Martian Way" handler om en strid mellem Jorden og Mars, hvor Jorden hævder at de ikke har mulighed for at hjælpe Mars med vand, fordi de selv skal bruge hver en dråbe. Nybyggerne på Mars tager en tur til Saturns ringe og henter et isbjerg til sig selv. Og tilbyder så Jorden at levere til dem også, hvilket jo udstiller hykleriet i Jord politikernes krav.
"Franchise" handler om valgprognoser, der er så gode at Multivac blot behøver at udspørge en enkelt person hvert fjerde år for at kunne udregne resultatet. Her i 2008 er det Norman Muller, der bliver interviewet.
"Jokester" handler om Noel Meyerhof, der er en stormester, dvs en der kan udtænke spørgsmål mere sære end Multivac selv kan finde på. En dag stiller han spørgsmålet om hvor vittigheder kommer fra og de viser sig at være af ekstraterrestisk oprindelse.
"The Last Question" handler om hvorvidt man kan vende entropien - og AC sagde: Lad der blive lys!
"Does a Bee Care?" handler om Kane, der er udødelig og blot som en bi er præget til at påvirke udviklingen på en planet til at få raketter til at blive til noget.
"Light Verse" handler om mrs Alvis Lardner, der i affekt slår mr John Semper Travis ihjel, fordi han i misforstået godhed justerer en af hendes robotter, Max. Det var den, der hemmeligt for alle lavede de lysskulpturer, hun er berømt for. Og det spolerede han altså.
"The Feeling of Power" handler om hovedregning og muligheden for at bruge mennesker i missiler i stedet for computere.
"Spell My Name with an S" handler om en udenjordisk intelligens, Haround, der laver et væddemål med en anden udenjordisk intelligens, Mestack, om hvorvidt han kan lave en lille bitte ændring (Class F stimulus) og få en stor konsekvens (Class A effect). Det lykkes for Haround at forhindre en atomkrig ved at få Zebatinsky til at lave sit navn om til Sebatinsky. Alt er godt, men så vædder de engang til på at om de kan lave ændringen tilbage igen med en Class F stimulus (så den store leder Watchman ikke opdager noget).
"The Ugly Little Boy" handler om en neanderthaldreng på ca tre år, som en Gerald Hoskins trækker over i Stasis på en afstand af ca 40000 år. Edith Fellowes bliver ansat til at passe den grimme lille dreng, som hun kalder Timmie. Hun tager sig af ham og lærer ham at læse, men en dag skal Hopkins bruge pladsen i Stasis til et andet eksperiment. Meget lidt overraskende vælger Edith at tage med ham tilbage til hans egen tid.
"The Billiard Ball" handler om den teoretiske fysiker James Priss (med to nobelpriser i lommen) og den ferme opfinder Ed Bloom (med en stor formue i lommen). Måske bruger Priss en ny opfindelse af nulgravitet til at slå Ed Bloom ihjel med en billiardkugle. Men ingen kan bevise noget.
"True Love" handler om Milton, der programmerer en AI komponent, som han kalder Joe, og sætter til at finde drømmepigen til ham. Joe er et billede af ham selv og beholder drømmepigen for sig selv og sender Milton i fængsel for en gammel forseelse. Af afsløre eksistensen af Joe ville koste ekstra straf, så Milton må bare bide i det sure æble.
"The Last Answer" handler om Murray Templeton på 45, der dør. "Et væsen" har taget et snapshot af ham og gjort det aktivt. Blot for at lade ham tænke for sig i al evighed og se om noget interessant dukker op. Murray beslutter sig for at finde noget, der kan ødelægge væsenet, så han slipper for at leve evigt. Det roser ham for at være kommet til den konklusion så hurtigt og efterlader ham, så han kan tænke over sagen. I al evighed. I alt fald til han finder det sidste svar.
"Lest We Remember" handler om John Heath, der føler sig gennemsnitlig. Han skal snart giftes med Susan Collins. Boris Kupfer og David Anderson kommer på besøg. Firmaet Quantum Pharmaceutical har fundet et middel, der forbedrer hukommelsen eller rettere evnen til at genkalde ting fra hukommelsen. John går med til at være forsøgskanin for det lyder som en smart måde at komme frem i verden på. Næste dag får han en indsprøjtning og midlet virker. Han føler sig superklog og laver en plan for at ændre arbejdsgange i firmaet og fx fyre halvdelen af ledelsen. De overmander ham og skal lige til at give ham en modindsprøjtning da Susan dukker op. Hun truer dem til at lade ham være og da det ser ud til at midlet er ved at klinge af, får de forhandlet orlov på ubestemt tid med fuld løn til ham. Og faktisk er midlet stadigt virksomt, så Susan og John ender nok med at lave et nyt firma, der helt vil slå Quantum ud.

En samling noveller, nogle gamle, nogle nye, men af de nye er det kun "Robot dreams", der handler om robotter, så titlen er måske lidt misvisende. Plottet i "Hostess" er voldsomt mærkeligt og ulogisk.
Show Less

Publication

London : VGSF, 1988.

Description

Robot Dreams spans the body of Asimov's fiction from the 1940s to the mid-80s, and features classic Asimovian themes, from the scientific puzzle to the extraterrestrial thriller, all introduced in an exclusive essay written especially for this collection.

User reviews

LibraryThing member HippieLunatic
Regarding "Franchise":

A couple of paragraphs in, I was hooked. A futuristic tale involving a presidential election… this should be interesting, given our current world. Cut to the date of the vote in Asimov’s story: November 4, 2008. I begin to wonder how close to home this tale will be, given
Show More
Asimov’s foresight as to so many other issues in our current world.

This story is too perfect for me to ruin it for you. Go find a copy of it. While we don’t have a Multivac crunching numbers and evaluating data for each election, I believe that Asimov was closer to our current truth than I would like in a perfect world. Elected officials are not chosen by issues or counts as they should be. I think the 2000 and 2004 elections could be considered evidence of this.

I am not a political activist. I do not want to be; I don’t even want to pretend to be. But I have to pose one question to you: How long until all of our elections are based on how one person feels about the price of eggs?
Show Less
LibraryThing member Redthing
This is my favorite collection of short stories. It includes my favorite story of all time, "The Last Question". 15 pages of pure bliss. Other great stories, such as "The Ugly Little Boy", are included in this collection. And the artwork on the cover looks fantastic!
LibraryThing member andyray
All stories herein are Asimov written and vary from good to excellent. Many of them feature a computer called MultiVac, the computer of Asimov's pulp magazine day. It took up a large warehouse bay and cost a fortune to create. Even the bard of science fiction couldn't imagine a computer the size of
Show More
a package of cigarettes that could contain thousand sof books. This is a must read for Asimov fans.
Show Less
LibraryThing member euang
Isaac Asimov's best robot book: This book is a compilation of most of his robot stories with a brief introduction and some brilliantly written essays at the end exploring the future of robotics (the word "robotics" was coined by Asimov himself!)and their place with mankind. The book has beautifull
Show More
illustrations throughout by the artist Ralph Mcquarrie, the star wars artist. The only bad point is that several of the stories occur in I, Robot.
Show Less
LibraryThing member StormRaven
The entire impetus for this collection was a piece of artwork by Ralph McQuarrie - which eventually became the cover painting for the book. Containing one new short story (Robot Dreams) and a bunch of reprints of Asimov's short fiction, the book is a very good compilation of his work. Oddly,
Show More
despite the title, only a handful of the stories in the volume are related to robots, although that doesn't detract from the quality of the finished product.

The new story in the book concerns a robot that is dreaming somewhat disturbing dreams. It features a return of Susan Calvin, a figure who shows up in many of Asimov's robot stories, and, as typical of the robot stories, deals with the effects of the Three Laws of Robotics. Which it isn't one of the best robot stories, it is still one of the better ones.

The remaining stories are drawn from some of the most famous works by Asimov - "Does a Bee Care", "The Ugly Little Boy", "Spell My Name With an S" and others pull from Asimov's consistently well-written body of short fiction. Unlike his later atempts to link up all his novels in a somehwat unsatisfying manner, Asimov's short fiction never seemed to suffer, and remained strong throughout his career. This collection of short fiction is no exception.
Show Less
LibraryThing member benjamin.duffy
Brilliant. Considering some of these short stories were written in the 1940s, Asimov is shockingly prophetic about our time - not in terms of specific technological advances (though he nails a few of those as well), but more in terms of how 21st century humans would think and interact with that
Show More
technology and with each other.
Show Less
LibraryThing member buffalogr
I'll admit--this book just did not click in my brain. It's a collection of short stories which advocate a particular future. The unrelated short stories wore on my patience, and I didn't find them all that engaging or thought provoking. I was disappointed and did not finish it.
LibraryThing member Spurts
I am a big fan of all of Asimov's robot stories and novels and this is a pretty quintessential entry in that universe focusing on Susan Calvin.
LibraryThing member questbird
A collection of early Asimov tales with an introduction by the author. I'd read some before in other collections (I think a few were in 'Nine Tomorrows') and some were new to me. My favourite was 'The Martian Way'.

Language

Original language

English

Original publication date

1986-11-01

Physical description

349 p.; 19.6 cm

ISBN

0575042540 / 9780575042544

Local notes

Omslag: Ralph McQuart
Omslaget viser en sovende robot
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 46: Mister, I'm sorry you want to kill yourself. Don't do it, because if you do, you'll regret it the rest of your life.
Side 58: It is not simply a notion. It is true. To me, it is obvious, and I don't care how it seems to you.
Side 116: I never got married. You can't get married and still tend to automatics the way you should.
Side 122: You have one minute. Lecture me some other time.
Side 322: Even if I knew everything, I could not know that I know everything.
Side 322: That sounds like a bit of Eastern philosophy - something that sounds profound precisely because it has no meaning.
Side 323: I constructed the Universe in order to have more facts to deal with. I inserted the uncertainty principle, entropy, and other randomization factors to make the whole not instantly obvious. It has worked well for it has amused me throughout its entire existence.

Pages

349

Library's rating

Rating

½ (364 ratings; 4)

DDC/MDS

813.54
Page: 0.326 seconds