Kim og tysklæreren

by Finn Jul Hjortsøe

Hardcover, 2015

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1974
Drengen Kim, vennerne Erik, Brille og Katja og specielt Eriks hund Snap holder sommerferie i et lille fiskerleje, hvor Kims onkel Carlo og tante bor. Det er sidste rigtige sommerferie for gymnasiet venter forude. Erik og Kim har købt sig hver en stor Puch knallert. Brille har ikke
Show More
råd, men er også godt tilfreds med sin cykel. Kim og Erik har haft knallerterne i to måneder og beslutter sig for at køre op til fiskerlejet på dem. Brille har taget toget og er kommet i forvejen og Katja bor der i forvejen. Kim har glemt at fortælle de andre at de er inviteret til hans onkels og tantes sølvbryllup i borgerforeningen næste lørdag. Brille har fundet en ti år gammel NSU-knallert billigt ved den lokale automekaniker Stoffer (som selv er pænt over pensionsalderen). Knallerterne må højst køre 30 km, hvis det skal være lovligt og de kender alle den lokale landbetjent Larsen, så de er nødt til at være dydsmønstre. Sjovt nok kan Brilles gamle knallert køre hurtigere end de andres nye. De har fået lov at låne sommerhuset på Stokrosevej 10 en sæson mere, så de får klippet græs og sat skiltet med Detektivbureau op igen. Kort efter kommer deres tysklærer Ernst Meinertz kørende og aflægger dem uventet besøg. Hans datter Tina er på samme alder som dem og er pludseligt forsvundet, men hun ringer hjem en gang imellem og siger at hun har det fint. Ernst er skilt fra moderen, der hedder Erica Keller. Tina har en veninde Gitte og for at hjælpe Gitte med tysk har Tina fundet hende en penneven. Og den penneven ser ud til at hedde Erica Keller. Gitte er ikke så meddelsom som hun kunne være, men Brille kigger nærmere på en kuvert og finder ud af at der bor en Erica Keller på Tønder Camping og da de ringer på Ericas telefonnummer, får de at vide at Erica er på ferie.
Det er altså et godt gæt at Erica og Tina har sat hinanden stævne på Tønder Camping og Ernst spæder villigt penge til, da de fortæller at de har et godt spor, men at det koster nogle togbilletter at følge det.
Senere på dagen opdager Ernst at der har været indbrud i hans hus og overrasker en mand, der løber væk, Landbetjent Larsen optager rapport.
Katja får ikke lov af sin far, men de tre andre tager næste dag toget til Tønder, hvilket tager fem timer og lidt til. De indlogerer sig på et lokalt hotel og tager ud til Tønder Camping. Efter noget tid ser de en rød Opel Record komme ind på pladsen og de genkender Tina fra de billeder, Ernst har givet dem. De giver sig til kende og Tina og Erica fortæller at de også har overvejet at ringe til Ernst og snakke ud. Kim, Erik og Brille skubber lidt på og det ender med at Erica ringer til Ernst og bliver tilgivet for at have "snuppet" Tina på den måde. De aftaler at Tina og Erica skal køre til fiskerlejet, så alle tre kan få en lang snak. De får et lift hjem med Tina og Erica og det er både hurtigere og billigere end toget. Derhjemme mødes de af Katja, der har købt sig en spritny rød Puch Maxi. Naboen Jens Hansen på Stokrosevej 8 har også haft indbrud og de er rendt med hans gamle fjernsyn. Er det en bande? Larsen beder dem om at blande sig udenom politiets arbejde. De fire overnatter i "deres" sommerhus på Stokrosevej 10 og Katja og Kim sover sammen i soveværelset i al ærbarhed og Kim ligger vågen lidt og spekulerer over livet, fremtiden og universet. Næste dag kommer Meinertz forbi og takker dem og lader dem beholde en god del af det generøse forskud, han havde givet dem. Han er supertaknemmelig og fortæller glad at Erica er blevet meget mere fornuftig og at det er en selvfølge at Tina også skal bruge tid sammen med hende. Han fortæller også at der er et par mænd i en bil, der ser ud til at holde øje med hans hus og at det gør ham lidt urolig. Brille foreslår ham at skrive registreringsnummeret på bilen ned hvis den viser sig igen.
Kort efter dukker Evelyn op, som er Eriks flamme fra sidste ferie. Senere laver de mad og hygger sig, da Meinertz ringer og fortæller at der går nogen rundt i hans have. Takket være knallerterne er de unge hurtigt derude, men de er lige ved at blive kørt ned af en Volvo 142 eller 144, der kommer drønende. Det er sikkert haveluskerne, for de er væk, da de når hen til Meinertz hus. De overnatter i huset for en sikkerheds skyld og der sker ikke mere. Næste morgen ser de en politibil i en indkørsel til et af de andre huse. En betjent jager dem væk og de hører i radioavisen at den tyske udenrigsminister Walter Scheel kommer på besøg. De checker med Evelyn og åbenbart er det hendes far (der er direktør), der skal mødes med Scheel i sommerhuset. Brille snuser lidt mere rundt og finder ud af at Volvoen fra aftenen før holder i nr 10. Men den er nu væk igen, da Kim, Brille og Erik kommer derhen lidt senere. Kim støder på den lidt senere igen og noterer nummeret BY 39382. Næste dag er fredag (dagen før sølvbrylluppet) og Larsen er væk til møde, så de kan ikke fortælle ham om volvoen, som de jo mistænker for at være indbrudstyvenes køretøj. Sent fredag dukker volvoen op igen og Brille får lejlighed til at dirke bagagerummet op og de ser at der ligger en maskinpistol og et gevær i det. Det er meget sent og Larsen er først tilbage næste dag, så de sover på deres viden. Næste dag kommer Katja med morgenbrød og bliver indviet i historien. De får ringet til Larsen og hans søster, der er lidt af en drage, bliver sat ind i sagen. De kører ned i byen, men på vejen bliver Brille kørt ned af volvoen. Han brækker benet og hans knallert bliver helt ødelagt. Til gengæld vrimler det pludseligt med politi og mændene i volvoen bliver arresteret. En ambulance samler Brille op og Katja følger med i ambulancen. Han bliver lappet sammen og får gips på helt op til låret. Og er lidt sur over at de ikke har chokolade med til patienten. Erik joker med at de har knallerten med som samlesæt, men det hjælper heller ikke på humøret. Det hjælper til gengæld at Kim og Erik får fanget de rigtige indbrudstyve på simpel vis og nogle dage senere får Brille også gevinst på en konkurrence i Anders And bladet. Han har vundet et Pentax spejlreflekskamera og Meinertz har sponseret en telelinse oveni, så han kan fotografere folks bussemænd på 100 meters afstand. Ernst og Erica har fundet sammen igen og Tina og Brille har måske også noget kørende?

Denne historie er skrevet af Finn Jul Hjortsøe, men er skrevet i gammel Kim-bogs stil og falder sømløst sammen med de gamle. Opel Record, Puch Maxi'er og NSU knallerter er fine til at gøre tiden levende. Fyrfadslys i farvede plasticglas sat på en stålpind som holder. Borede og hakkede knallerter kan man jo også godt huske, hvis man er fra den tid.
Show Less

Genres

Publication

[Svenstrup J] : Legimus, 2015.

Description

Krimi. Kim, Erik, Brille og Katja har skoleferie og mødes i sommerhuset, hvor deres lille detektivbureau ligger. Pludselig dukker deres tysklærer op, og før de ved af det, er de rodet ind i et større mysterium.

Language

Original language

Danish

Physical description

104 p.; 20.5 cm

ISBN

9788799720958

Local notes

Omslag: Majken Thorsen
Omslaget viser en ung dreng stående foran en gammeldags telefonboks, hvor der står en knallert stillet op ad
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 28
Side 8: Vi nærmer os pensionen og du ved det er rigtigt.
Side 15: det må du vidst. (typo for vist)
Side 20: Vores mund er lukket med syv sejl (typo for segl)
Side 41: søvfarvet (typo for sølvfarvet)
Side 63: Lidt umotiveret stort mellemrum mellem "også" og "kom". Gad vide hvordan bogen egentlig er sat?
Side 64: Sød henvisning til Hanne-bøgerne som den oprindelige forfatter til Kim-bøgerne også stod bag. Bare med pseudonymet Britta Munk i stedet for Jens K. Holm.
Side 73: Han var vidst ikke sådan at spøge med. (typo for vist)
Side 83: Han er vidst (typo for vist)
Side 83: vidst mere alvorligt (typo for vist)
Side 91: Så har I vel gjort, hvad i kunne. (typo for "hvad I kunne")
Side 98: så han han gjort (typo for så han kunne have gjort)

Min far og min farfar havde også knallerter. Af mærket NSU som ifølge min far stod for Næsten Stadig Uheld.

Pages

104

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.1973 seconds