Kim og den mystiske mand

by Finn Jul Hjortsøe

Hardcover, 2018

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 2014
Kim er blevet forfatter og har boet i USA i mange år, da han får brev om at hans ellers ubekendte fætter Oskar har efterladt ham det hus, han i gamle dage tilbragte ferierne i sammen med Erik Holm, Palle Birk (kaldet Brille) og Katja. Kim har været gift og har en søn på 30 og
Show More
en yngre datter, men han er skilt for flere år siden og børnene er voksne, så han kan gøre hvad han vil. Erik Holm bor i nærheden og er gift med Evelyn. Kim får kontakt til både Palle Birk og Katja og han ender med at blive kærester med Katja, som han uden at vide det, faktisk har fået en søn Jesper med for længe siden. Jesper voksede op ved en stedfar Henrik, men er flyttet tilbage til fiskerlejet som voksen. Han er gift og hans kone Lea arbejder på plejehjemmet lige som Katja.
Katja og Kim tager hen til Jesper og Lea og deres to små børn Adam på 6 og Astrid på 3 og det bliver en vildt hyggelig aften med mange glædestårer.
Kim og Katja bliver viet i en kirke og Jespers kone og børn er med, foruden den gamle forhenværende landbetjent Larsen, Brilles kæreste Hanne og Brilles søn Albert. Eriks far og mor foruden Erik og Evelyn og Eriks datter. Den gamle mekaniker Stoffers barnebarn Ole og hans kone og børn og Katjas kusine Solvej.
Den eneste, der kan siges at mangle er Larsens søster, som altid har været noget muggen, men nu også er blevet dement. Efter brylluppet er der spisning og selskab, som de holder henne på plejehjemmet. Da det er tyndet lidt ud i gæsterne, fortæller Lea og Katja at de er lidt bekymrede for en af beboerne Poul Meyer, der er velhavende, dement og blot 68 år gammel. Han er begyndt at få besøg af sin søn, som han ellers ikke har haft kontakt til i mange år og datteren frygter at der bliver lagt pres på Poul for at forsyne sønnen med penge. Frk. Larsen er også blevet en smule dement og buser ind til dem uden andet tøj på end sokker, fordi hun mener at lokalet er en sandstrand, som er forbeholdt hende og de andre kongelige. Hun bliver håndteret af Lea og Katja og selskabet trækker sig tilbage.
Brille har købt en stor modeljernbane og Kim har fået sin gamle Ford Mustang sendt fra USA. Erik er begyndt at gå i lidt fiksere tøj. Livet går sin gang i nogle måneder. En dag i april har Poul Meyer fødselsdag og da hans datter ikke kan komme og spise, inviterer han Katja ud i stedet.
De hygger sig selv om Meyer sidder i kørestol og er dement i en grad, så han taler meget lidt. De er alene i restauranten, som er indrettet i et gammelt fyrtårn. Katja er på et tidspunkt nødt til at gå på toilettet og da hun kommer tilbage er Meyer væk. Han bliver fundet nedenfor fyret og er faldet ca 30 meter ned og er selvfølgelig død, men hvordan kan det lade sig gøre? Katja er forståeligt nok knust. Meyer havde grinet lidt under middagen og sagt "Jeg snyder dem" og "det er gemt bagved skoven". Der kommer politi og ambulancer til stede, men der er jo ikke så meget, de kan gøre udover at konstatere at Meyer er død. Meyers datter Jette kommer hurtigt til stede og undrer sig også. Hun spekulerer lidt på om hendes bror Jan kan have haft en finger med i spillet. Erik er blevet ringet op af Sabine, som er barnebarn af deres gamle tysklærer Meinertz. Der er jubilæumsarrangement om et par uger og alle gamle elever er inviteret. Sabine er ca 30 og Erik er ca 60, men Erik er lidt i panikalderen og opfører sig måske lidt dumt? Kim og Katja snakker hvor for sig med Erik og Evelyn og redder måske trådene ud for dem. Eriks datter og Brilles søn Albert ser lidt til hinanden, selv om Albert er ca 30 og Eriks datter ca 20. Det gør det heller ikke nemmere for Erik.
Til skolejubilæet snakker de med en Jan Meyer, der viser sig at være anderledes positiv end Jette havde beskrevet. Hans version er at det er Jette, der er træls og hele tiden har fået mest fra faderen. Det passer også fint med at det er hende, der har overtaget antikbutikken, da faderen kom på plejehjem. Der er et maleri, der er forsvundet fra værelset på plejehjemmet og der er også nogle gamle rygter i byen om et værdifuldt maleri som på en eller anden måde er gået fra et flygtende jødisk par under besættelsen til en tysker og videre til Meyer, men det er kun gamle rygter. De finder en chauffør, hvis varevogn stod ude ved restauranten på ulykkestidspunktet og der er et dashcam på. På billederne derfra kan man se Poul Meyer, der selv lader sig og kørestolen køre ud over kanten. Tydeligvis selvmord. De finder også frem til Per og Pia Rosenberg, der har fået et maleri foræret tilbage. Oprindeligt gav deres familie maleriet til en fisker som tak for hjælp til at flygte til Sverige. Det var Poul Meyers far og maleriet var en formue værd, gik det på et tidspunkt op for ham. Så fik han det malet over og på den måde var det skjult i årevis.
Alt bliver således opklaret og måske bliver Jan og Jette endda enige om at begrave stridsøksen?

Nydeligt sammenskruet historie, selv om der er lidt sødsuppe over den. Mændene, Brille, Kim og Erik udlever deres drengedrømme på hver sin måde. Togbane, amerikanerbil og småflirt med en yngre model. Det er faktisk ret morsomt skildret.
De sidste sider af bogen (side 102 - 116) fortæller historien om Kim-bøgerne og har et tosiders kort over fiskerlejet. Kortet er lavet af Søren Mørch og Finn Hjortsøe Jul. Den her bog er trykt lidt pudsigt med en stor ulige fordelt top- og sidemargen. Jeg tror man ville dumpe til typografsvendeprøven med den udførelse. Men selve teksten har også masser af trykfejl og stavefejl og sjuskefejl, så måske skulle trykningen bare matche manuskriptet?
Show Less

Genres

Publication

[Aalborg] : Legimus, 2018.

Description

Krimi. En frygtelig ulykke vender op og ned på Katjas hverdag og sammen med Kim og vennerne, må hun prøve at komme til bunds i, hvad der skete den dag ude på skrænten ved fyret.

Language

Original language

Danish

Physical description

113 p.; 20.5 cm

ISBN

9788793421868

Local notes

Omslag: Majken Thorsen
Omslaget viser en kvinde med en mobiltelefon for øret
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 30
Side 8: Det var hyggeligt at for (typo for Det var hyggeligt for)
Side 9: Du skal bare tie stille og lægge giftekniven tilbage i skuffen.
Side 11: Vi sad et stykkede tid (typo for Vi sad et stykke tid)
Side 13: Ind ad døren kom Frk. Larsen stormende i strømpesokker men ellers splitterfornøjet! Hun gik meget målrettet direkte hen mod os og stillede sig op - altså uden en trævl på kroppen - foran sofabordet.
Side 14: Isoleret set var det jo hylende grinagtigt at se sådan en gammel kone stå der splitterfornøjet og ligne et bleget lagen som man havde sovet på hele natten. Men alvoren var jo ikke til at tage fejl af.
Side 14: Hun lignede da højest én på 80.
Side 24: hun synes den lidt stor
Side 24: at i stedet køre i min gamle Ford
Side 24: snaksaglige (typo for snakkesalige)
Side 28: dødt Jeg (typo for dødt. Jeg)
Side 28: før jeg prøve at starte igen
Side 28: svarede - Må jeg styre?
Side 29: vil laver en god pris
Side 36: så han han været i live
Side 38: han kunne kommer derud
Side 38: Jette Meyer kigge på os.
Side 40: noget vil skal tale om
Side 42: vidst ikke (typo for vist ikke)
Side 42: bulen tå (typo for bullen tå)
Side 51: snaksaglig
Side 52: vidst det det så
Side 52: læderem
Side 54: Aulan (typo for Aulaen)
Side 54: ikke midt bord
Side 55: Ja ung Kim. (betyder måske Ja, ung! Kim)
Side 56: skodede (typo for skoddede)
Side 55: finde noget pjat (typo for finde på noget pjat)
Side 58: bagsæddet
Side 61: fjernede vi bare det er der var grimt
Side 61: op af væggene (typo for op ad væggene)
Side 61: af vi allesammen (typo for at vi allesammen)
Side 61: hun kom os møde
Side 82: fik vist en rigtig god snak (for en gangs skyld er vist stavet rigtig!)
Side 89: pengene falder mere end på et tørt sted
Side 89: fik i billedet (typo for fik I billedet)
Side 90: Vi lovede han (typo for Vi lovede ham)
Side 94: inden jeg jeg tog plads
Side 97: selv ned at trinene
Side 98: optagelser (typo for optagelserne)
Side 100: lød et ovre (typo for lød det ovre)

Pages

113

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.6483 seconds