De fem og spionerne

by Enid Blyton

Hardcover, 1967

Status

Available

Call number

823.912

Library's review

Indeholder kapitlerne "1. Juleferie", "2. De fem samlet igen", "3. Den nye huslærer", "4. En spændende opdagelse", "5. En ubehagelig tur", "6. Lektielæsningen", "7. Anvisningerne på den hemmelige vej", "8. Hvad der skete julenat", "9. Jagten på den hemmelige vej", "10. Georg og Tim får en
Show More
alvorlig forskrækkelse", "11. De stjålne papirer", "12. Georg i knibe", "13. Julians overraskelse", "14. Den hemmelige vej fundet", "15. En spændende ekspedition", "16. Opdaget!", "17. Go'e gamle Tim!".

En familie med tre børn, Julian på 12, Anne på 10 og Dick på 11, har sendt dem alle på kostskole. Anne er på pigeskolen Gaylands Kostskole, hvor også deres kusine Georgina på ca 11 år går. Georgina insisterer på at blive kaldt Georg, også på kostskolen. Det er snart juleferie, men moderen har fået skarlagensfeber, så både hun og faderen er i karantæne. I stedet skal alle tre børn (og Georgs hund Timothy (kaldet Tim)) og Georg holde juleferie hos Georgs forældre, Quentin og Fanny. De bor ved Kirrin-bugten i et omkring trehundrede år gammelt hus kaldet Kirrinhuset. Quentin er videnskabsmand og arbejder på noget meget hemmeligt, som han vil lade et af ministerierne se på, når det er helt færdigt og så kan det bruges til gavn for hele landet.
En alvorlig bet er det at børnenes karakterer ikke er noget at prale af, så der bliver engageret en huslærer til at holde dem til lektierne i feriens løb, for de skal til mellemskoleprøve til foråret. Anne behøver ikke terpe, men hun er solidarisk med de andre tre. Quentin udvælger en hr Roland som huslærer og han ankommer med toget og virker meget tilforladelig selv om Tim ikke kan lide ham og han heller ikke kan lide hunde.
Inden undervisningen starter, lufter børnene Tim ved at gå en tur op til en gård, Kirringården, der hører med til Kirringhuset, men er forpagtet ud til et gammelt ægtepar hr og fru Sanders. De tager logerende ind som supplement og her i julen kommer et par kunstmalere fra London. Tim jagter en kat og kommer til at støde hårdt til et træpanel, der giver efter og afslører et hemmeligt rum, som nu ikke er mere hemmeligt end at fru Sanders godt kender det. Hun kender også et par mere, men der er nu ikke noget at finde der. Dick roder dog lidt ekstra bag træpanelet og finder en gammel bog med opskrifter fra Alice Mary Sanders, der er den nuværende fru Sanders oldemor. Julian har længere arme end Dick, så han finder en tobakspung med et gammel stykke lærred i og på lærredet er der mærker og tegn, som de ikke kan tyde. Hr Sanders får tobakspungen, fru Sanders får opskrifterne og børnene får det gamle stykke stof. De går også en tur med hr Roland og Georg gør ikke noget for at tækkes ham, eller måske snarere tværtimod. Til gengæld kalder han hende for Georgina. Julian får dem til at droppe fjendtlighederne, så de i det mindste kan holde ud at være sammen. Næste dag starter undervisningen og Georg tager Tim med, hvilket går godt et stykke tid indtil hr Roland opdager den og den til gengæld snapper ham i anklen. Tim bliver forvist fra klassen. Georg vil ikke fedte for hr Roland og synes i det hele taget at han har kolde øjne og tynde og onde læber. Julian er ikke helt så overbevist om at hr Roland er ond. Han spørger ham hvad VIA OCCULTA betyder, for det står der på det kort, der er på det gamle lærred. Det betyder hemmelig vej, hvilket jo ikke er helt ved siden af. Julen står snart for døren og hr Roland er på god fod med alle undtagen Georg og Tim, hvis fornemmelser siger dem at der er noget galt. Julian, Dick og Anne rådspørger ham endda om lærredet og hvad tegnene kan betyde, selv om Georg er lodret imod. Solum lapideum - paries ligneus - cellula bliver tydet som noget med træpaneler og et felt, der kan lukkes op. Som tak for tydningen, fortæller Julian at de har fundet lærredet oppe på Kirringården.
Det bliver juleaften og gaver bliver uddelt og modtaget. Om natten vågner Georg og Tim ved en lyd nedefra og de overrasker hr Roland inde i Quentins studereværelse. Han hævder at han selv hørte lyde og var ved at undersøge det nærmere, da hunden overfaldt ham bagfra. Det er ord mod ord og det ender selvfølgelig med at Tim må finde sig i at være udenfor huset fremover.
Næste dag drager Dick, Julian, Anne og hr Roland til Kirringården for at lede efter indgangen til den hemmelige gang. Georg vil ikke med, når hr Roland er med. I det hele taget er hun rasende, men også bange for at raseriet kan ende med at gå ud over Tim, så hun holder på trykket. Oppe på gården finder de ikke rigtigt noget, men de to malere dukker op. De hedder Thomas og Wilton. Men hverken med deres eller hr Rolands hjælp finder de nogen hemmelig indgang. Hr Roland siger at han ikke kender malerne, men Georg har set ham snakke med dem tidligere. Hvem har ret? Hr Roland gav Anne en meget fin dukke til jul, så hun gør sig meget umage med skolearbejdet. Og Tim står udenfor i kulden og hoster, så Georg gør sig også umage for at få ham ind i varmen igen. Men hr Roland er ikke til sinds at være flink. Om natten tager Georg hunden ind og varmer og giver kamferolie og falder i søvn. Hun når lige at vågne og få hunden af vejen uden at andre end Anne opdager det. Det er dog også slemt nok for i løbet af dagen bliver det opdaget at der mangler nogle af Quentins papirer, nogle reagensglas er knust og der ligger en kamferolieflaske ved kaminen. Georg har pjækket fra dagens undervisning, så det står på pinligt forhør, da hun viser sig igen. De andre børn er mere diplomatiske i deres omgang med de voksne. Georg snakker med sin far, der på den ene side kan se det fra hendes side og på den anden side også føler sig nødsaget til at straffe hende, så hun får tre dages stuearrest uden at måtte se Tim. Julian smutter op til hende alligevel og fra vinduet ser de hr Roland forlade huset, selv om det er snevejr. Julian følger efter og ser hr Roland mødes med de to "malere" nær Kirringården, hvor han giver dem nogle stykker papir. Julian skygger også hr Roland tilbage til Kirrinhuset uden at blive opdaget. Imens har Georg regnet ud at den hemmelige indgang måske er i Kirrinhuset. Om natten sniger de sig ned og finder den gamle hemmelige indgang, men lader det være godt med det.
Næste dag sner det voldsomt og børnene lader som om de er flittige med lektier, mens Quentin skovler sne og deres mor er i køkkenet sammen med kokkepigen Joanna. Men faktisk går de og Tim på opdagelse i den hemmelige gang. Den fører til Kirringården og de to "malere" er sneet inde der, så måske kan børnene få fat i de hemmelige papirer? Ved at kravle op ad en stige kommer de ind bagved et klædeskab i det ene af de to værelser, "malerne" har lejet. Tim må blive tilbage i gangen, for han kan ikke kravle på stiger. De leder i de to værelser, men finder ikke papirerne og endnu værre, så kan de høre de to "malere" på vej tilbage. De bliver ikke begejstrede over at finde dørene til værelserne låst indefra. Børnene trækker sig tilbage og Georg opdager i sidste øjeblik papirerne i lommen på en frakke i klædeskabet. I første omgang forstår mændene ikke hvad der er sket, men så hører de Tim hyle nede i gangen. Børnene når ned i gangen og løber tilbage, forfulgt af de to mænd. Anne har svært ved at følge med og forstuver foden, så Georg og Tim bliver hængende og stopper forfølgerne, mens de andre kan nå hjem uden at løbe livet af sig. Mændene bliver skræmt tilbage til Kirringården og børnene bliver modtaget af Fanny og Quentin, der med glæde modtager papirerne tilbage. De lytter til Julians beretning og undskylder mange gange at de ikke troede på Georg og endda lod det gå ud over Tim. Børnene får varm mad og bliver hygget om. Hr Roland låser de inde på hans værelse, mens han sover og Georg får lov at drille ham ved at lade som om hun ikke kan finde nøglen, men nok skal lede. Ingen af de andre kommer i nærheden af værelset, så han bliver lidt desperat over tilsyneladende at være overladt til hendes forgodtbefindende. Tim får lov at sove i studereværelset, så indgangen til den hemmelige gang er velbevogtet. Tim er så snedig at han lader de to mænd komme ind uforstyrret, men så ikke vil lade dem gå et skridt mere hverken frem eller tilbage. Politiet kommer på ski og lover at tage de tre med tilbage, når sneen engang er ryddet. Imens får de tre håndjern på og kan sidde og kukkelure.

Historien er fra 1943, så England er i krig med Tyskland, men det er der nu ingen antydninger af her, bortset fra Quentin og hans skunk works. Georg er castet i rollen som Pippi og de andre som Tom og Annika. Eller måske er det "Home Alone" i en tidlig udgave, for Georg er ikke så rar en fangevogter lader det til.
Show Less

Publication

Kbh : Grafisk, 1967.

Description

Enid Blyton died in 1968 but remains one of the best-known and best-loved writers of children`s stories. She is consistently voted a children`s favourite in author polls, and has over 600 children`s books to her credit, including the Famous Five series, the Secret Seven series, the Naughtiest Girl series - and the Malory Towers and St Clare`s series, both available from Hodder on audio.

User reviews

LibraryThing member woollymammoth
Famous Five was some of my favourite Enid Blyton books, the adventures were exciting and fun. This was one of my all time favourtie Famous Fives, it had a secret passage.
LibraryThing member Jiraiya
This was my third completed book in three days, yet I didn't feel the mileage as I began reading this particular book. I think that this book was well planned in parts. However the adults in it were too thick to be believable. And I just wanted to say, I don't react well to Timothy's and his ilk in
Show More
any book. The rating here is a bit unfair as I remembered a lot from reading it first, 20 years ago, so there were no great surprises. The finale was not as fun as it should have been. I think that the adventures that happen on hikes or on Kirrin Island are where Enid Blyton shines. I'm looking forward to these. You know, the Famous Five books where they retire from civilization and take food cans with them, or buy stuff like ginger ale and macaroons? Those are the books I'm waiting to read.
Show Less
LibraryThing member AbigailAdams26
The second installment of Blyton's twenty-one-book series devoted to the adventures of The Famous Five - siblings Julian, Dick and Anne, their cousin George (Georgina), and her dog Tim - Five Go Adventuring Again sees the return of the Five to Kirrin Cottage for the Christmas holidays. Horrified at
Show More
the prospect of studying during their break, the children soon have more serious things to trouble them, when rebellious George gets into trouble with the tutor, and some important papers go missing from Uncle Quentin's study. There's a thief at Kirrin Cottage, but can they catch him in time...?

As mentioned in my review of Five on a Treasure Island, I began my "Enid Blyton Project" last fall, in response to an article which listed Blyton as the sixth-most popular author in the world. As someone with an interest in children's literature, I thought it behoved me to familiarize myself with so prolific and popular an author in the field. I cannot say, after reading upwards of twenty titles (Blyton authored more than 800) that I am overly impressed with her prose, but there is no doubt that this kind of formulaic series fiction fulfills an important role in the development of reading skills in most children.

However that may be, I thought Five Go Adventuring Again (like its predecessor) was one of the author's more engaging stories for young readers, despite the extremely predictable plot. I guessed the crime before it was committed, and had no difficulty picking out the guilty party (subtlety not being Blyton's strong suit), but the characters were appealing, and it was entertaining to watch them become involved in another adventure.
Show Less
LibraryThing member elahrairah
A perfectly fine children's mystery, somewhat far-fetched but lacking any of the weird and bizarre plot developments common to Blyton. Pleasant enough.

Language

Original language

English

Original publication date

1942

Physical description

127 p.; 20.5 cm

Local notes

Omslag: Gerda Rydahl
Omslaget viser fire børn og en hund
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra engelsk "Five Go Adventuring Again" af georggjedde

De Fem, bind 2
Side 26: Så gammel som min tunge, og lidt ældre end mine tænder.
Side 63: Det var meget svært for en så oprørsk karakter som hendes at være tvunget til at opføre sig artigt.
Side 104: Jeg stemmer på, at vi siger, vi vil læse lektier alene inde i dagligstuen, og når alt er roligt i Schipkapasset, så tager vi turen ud ad den hemmelige vej!
Side 123: I har ladet stakkels Tim ligge ude i kulden og holdt ham væk fra mig, men han har reddet os alle sammen, og dine papirer oven i købet.

Pages

127

Library's rating

Rating

½ (193 ratings; 3.8)

DDC/MDS

823.912
Page: 0.6049 seconds