Hæng i, Jeeves!

by P. G. Wodehouse

Paper Book, 1951

Status

Available

Call number

823.912

Library's review

Indeholder "1. Jeeves tager affære", "2. Corkys kunstneriske løbebane", "3. Jeeves og den ubudne gæst", "4. Rocky og tanten", "5. Biffys mærkelige hændelse", "6. Min stakkels ven Sippy", "7. Vi klarer den for Freddie", "8. Der handler om stakkels Bingo", "9. Bertie skifter sind".

"1. Jeeves
Show More
tager affære" handler om Jeeves indtræden i Bertram Woosters tjeneste. Et glas med Jeeves middel mod tømmermænd giver øjeblikkelig ansættelse. Bertie er forlovet med lady Florence Craye, som Jeeves tidligere har mødt og ikke er helt begejstret for. Hun er på besøg ved Berties onkel Willoughby, som Bertie er ret afhængig af rent økonomisk. Florence er ikke glad for at høre Willoughby læse op fra sine erindringer for der er saftige historier om alt og alle i dem. Bogen er på vej til forlaget Riggs og Ballinger og vil staks gå til trykkeren og Florence's far er med i næsten hver eneste historie! Florence vil have Bertie til at stjæle manuskriptet. Han giver efter for presset og fjerner pakken med manuskriptet og låser den nede i en kommode, så den ikke bliver sendt til forlaget. Willoughby ringer til forlaget for at checke at de har fået det, så han lugter hurtigt lunten. Jeeves har dog fjernet pakken, så selv dydsmønsteret Edwin ikke får held af at afsløre Berties tyveri. Men pakken når alligevel frem til forlaget. Florence hæver forlovelsen, Bertie overlever og Jeeves overtager styringen af Berties fremtid helt. Fx har han allerede foræret Berties ternede sæt tøj væk.
"2. Corkys kunstneriske løbebane" handler om en ung maler, mr Corcoran, som gerne vil giftes med en miss Singer. Men han er afhængig af sin onkel Alexander Worple og dennes økonomiske velvilje. Jeeves ved at Worple går op i fugle og har skrevet bøger om det, så Bertie finansierer en ghostwriter, der i miss Singers navn laver en børnebog om fugle og skamroser Worples bøger på hver side. Miss Singer sender et par eksemplarer til Worple, der snart spiser af hendes hånd. Men i stedet for at bruge dette til at få tilladelse til at gifte sig med Corky, benytter hun det til at gifte sig med Worple. Corky bliver lidt bitter over det, men Jeeves foreslår ham at blive karikaturtegner i stedet for maler og det bliver en stor succes. Historien foregår i New York og Jeeves udøver en vis censur over Berties påklædning.
"3. Jeeves og den ubudne gæst" handler om Bertie, der stadig er i New York og får uventet besøg af lady Malvern og hendes søn lord Pershore på nogle og tyve. Lady Malvern er en af tante Agathas veninder og lige kommet med skib til byen. Hun efterlader sønnen og tager selv på en tur for at se Amerika, så hun kan skrive en bog om det. Sønnen falder lynhurtigt i druk og Jeeves sørger for at han havner i spjældet, hvor han jo ikke kan gøre skade på sig selv. Jeeves bilder lady Malvern ind at det er i studieøjemed at lord Pershore er gået i fængsel. Bertie slipper derved for til evig tid at stå sig skidt med tante Agatha og finder sig til gengæld i at Jeeves får lov at bestemme påklædningen.
"4. Rocky og tanten" handler om "Rocky" Rockmetteller Todd, der af sin tante Isabel bliver pålagt at flytte til New York, more sig og sende hende ugentlige rapporter. Til gengæld vil han få en klækkelig understøttelse hver måned og arve hendes formue, når hun dør. Han er vant til at stå op om eftermiddagen og gå rundt i pyjamas og han hader byen New York og tanken om hvor mange mennesker han deler luft med, når han endelig er derinde. Han klager sin nød til Bertie, der får Jeeves til at overtage tjansen med at gå i byen og rapporterer. En gang om ugen skriver Rocky så et brev til tanten baseret på Jeeves' notater. Brevene sendes fra Berties adresse og er en stor succes, så en måneds tid efter dukker miss Rockmetteller op i egen person for at besøge sin nevø og hun har tænkt sig at bo ved ham. Bertie og Jeeves er jo alene i lejligheden og Rocky bor i mere beskedne omgivelser længere væk. Gode råd er dyre, for miss Rockmetteller vil sikkert tage det ilde op, hvis de lægger kortene på bordet. Bertie fortrækker diskret til et hotelværelse og tænker at han nu ved mere om hvordan de fattige har det, idet han selv må børste sit tøj og lægge skjorter frem. Rocky er blevet tilkaldt pr telegram og lider nu af at skulle være guide for tanten. Han har også været nødt til at låne noget af Berties tøj selv om det er tre numre for småt til ham. Jeeves er ingen hjælp til, for han siger bare at han i øjeblikket ikke kan se en udvej. Han finder dog på at gelejde tanten hen til et vækkelsesmøde med en Jimmy Mundy og det får hende til at indse at storbyen er djævelens værk og hun tigger Rocky om at vende tilbage til sine landlige sysler. Alt ordner sig til det bedste og Jeeves og Bertie kan også vende hjem til lejligheden. (Titlen på engelsk er The Aunt and the Sluggard, som er et ordspil på The Ant and the Sluggard fra Ordsprogenes Bog 6,6-7, hvor det hedder: Gak til myren, dovenkrop, betragt dens færden, og bliv vis. Men "myren" og "tanten" fungerer ikke som ordspil på dansk.)
"5. Biffys mærkelige hændelse" handler om Charles Edward Biffen, der er ret glemsom. Bertie og Jeeves støder på ham i Paris. Tre uger senere ser Bertie i avisen at Charles skal giftes med Honoria Glossop. Og Bertie har været lige ved at gå i fælden med hende. Jeeves er først ret kølig overfor Biffen, men det går op for ham at denne faktisk er vildt forelsket i en Mabel, men bare har glemt hendes efternavn, telefonnummer og bopæl. Mabel er Jeeves niece, så han har nemt ved at udrede trådene, da han først fatter sympati for Biffen.
"6. Min stakkels ven Sippy" handler om Oliver Sipperley, som Bertie lokker til at hugge en politihjelm. Da hjelmen sidder på hovedet af en betjent, går det galt og Bertie får en bøde, men Oliver får 30 dage. Hans tante må helst ikke få noget at vide om det, så Bertie spiller Oliver for en tid, men det går selvfølgelig grueligt galt. Jeeves redder det hele, for han foreslår Bertie at de fortæller Olivers tante det hele. Bertie forstår ingenting, men tanten bliver ikke vred på nogen måde. Jeeves har en fætter i politiet, så fætteren har mod en lille erkendtlighed sørget for at tanten har fået tre bøder på rekordtid og derfor er meget venligt stemt overfor folk, der har generet politiet.
"7. Vi klarer den for Freddie" handler om Freddie Bullivant, forlovet med Elizabeth Vickers, men det er gået i udu. Bertie og Jeeves tager ham med til Marvis Bay i Dorsetshire. Her dukker Elizabeth tilfældigt op, men hun ser gennem Freddie som luft. Jeeves er væk, så Bertie bortfører en lille dreng, han har set i Elizabeths selskab og sender Freddie afsted for at høste æren. Desværre var drengen Tootles bare et tilfældigt bekendtskab fra stranden, så Freddie kommer tilbage og overgiver ungen til Bertie igen. Bertie finder forældrene, men de har fåresyge og overlader Tootles til Bertie. På vej tilbage møder de Elizabeth, der tror at Bertie er Tootles far. Mod alle odds lykkes det selvfølgelig at få Tootles til at få Freddie og Elizabeth til at finde sammen igen. Dog selvfølgelig på bekostning af Bertie.
"8. Der handler om stakkels Bingo" handler om Bingo Little, der er gift med Rosie M. Banks, som har fået fat i en fortrinlig fransk kok, Anatole. Bertie har lige skrevet en artikel om herrebeklædning til Tante Dahlias tidsskrift. Dahlia Travers har også overtalt Rosie til at skrive en artikel og den handler om Bingo, der forudser at hans venner vil drille ham med indholdet til evig tid, så han må flygte og blive eremit. Jeeves lover at fikse det, mod at Anatole skifter over til Travers for Dahlias mand, Thomas Travers, har en meget følsom mave og kan ikke tåle det, den nuværende kokkepige serverer. Ved lidt omtanke får Jeeves Anatole til at føle jorden brænde under sig, så han skifter til Travers familie helt frivilligt. Rosie bærer nag over det og nægter Dahlia at trykke artiklen, Både Dahlia, Thomas og George Travers går på kur i Harrogate og Jeeves skovler penge ind. Og Bingo slipper for at agere indbrudstyv og stjæle Rosies artikel. Alt er godt, på nær måske at Jeeves har sendt Bingos bløde silkeskjorter tilbage til forretningen.
"9. Bertie skifter sind" handler om Jeeves, der er ked af at hans arbejdsgiver Bertram Wooster måske tænker på ægteskab og børn. Han får derfor lokket Bertie til at aflægge visit på en pigeskole, hvor han også får arrangeret at Bertie skal holde tale for alle pigerne. Det ender naturligvis helt galt for Jeeves får også Bertie miskrediteret ved pigeskolens leder, miss Tomlinson, og de ender med at stikke halen mellem benene og køre væk. Berties ide om måske at finde et hus, hvor han også havde plads til at have søsteren, mrs Scholfield og hendes tre døtre boende, er forsvundet samme sted hen som ideen om ægteskab og børn.

Den sidste historie er vist den eneste, der er fortalt af Jeeves. Det er en lille perle, hvor han udstiller Bertie som en arbejdsgiver, der er ret let at manipulere. Egentlig er alle historierne skåret over samme læst: Bertie og/eller en af hans lige så åndeligt mindrebemidlede aristokratiske venner kommer i problemer med en dame og/eller arvetante. Bertie og/eller hans venner forsøger at fikse det, men gør det eksponentielt værre i stedet, så banen er kridtet op til at Jeeves med sit overlegne intellekt klarer situationen på en genial måde. Men sjovt nok trækker det ikke ned.
Show Less

Publication

Kbh. : Jespersen og Pio, 1951.

Description

Classic Literature. Fiction. Another excellent instalment in the â??Jeeves and Woosteâ??r canon. Stories included here begin with Jeeves' arrival to look after Bertie Wooster, and many take place in the big world of New York City. Expect the usual blend of chaos and hilarity. LISTINGS: Jeeves Takes Charge, Jeeves and the Unbidden Guest, The Artistic Career of Corky, The Aunt and the Sluggard, Clustering Round Young Bingo, Jeeves and the Hard-boiled Egg, The Rummy Affair of Old

User reviews

LibraryThing member subbobmail
One might think that eventually the tales of Jeeves and Bertie Wooster would become rather tiresome. After all, they hew so closely to formula. Bertie and/or one of his equally dense aristo pals gets into trouble with a woman and/or a crotchety (inheritance-controlling) aunt. Bertie and/or his pals
Show More
bumble along, making the problem worse, until Jeeves uses his massive intellect to come up with a solution most ingenious. Bo-ring, right?

Not so, not so. P.G. Wodehouse could apparently wring laughter out of this situation no matter how familiar it became. Carry On, Jeeves is just as diverting as the first Jeeves collection I read, and the second, and the third...

Also! The final story in this collection, entitled "Bertie Changes His Mind," is actually told not by Bertie...but by Jeeves himself! Yes, we hear the man himself for a change, as Jeeves very tactfully and resourcefully relates an incident in which he rather enjoys watching Bertie get out of his (shallow) depth. He calls Bertie "mentally negligible" but says "in an employer brains are not desirable" and assures us that "I am fond of Mr. Wooster." Oh, so are we, old man, so are we. What?
Show Less
LibraryThing member Hera
This is the perfect antidote to depression. Beautifully written, urbane and hilarious. 'The Artistic Career of Corky' is perhaps the funniest short story I've ever read. Even now it makes me laugh aloud on each re-read. Priceless.
LibraryThing member veevoxvoom
Bertie Wooster is a young, silly man about society who gets into scrapes with his friends, and who requires the brilliant calmness of his valet Jeeves to pull him out. Carry On, Jeeves is a collection of short stories about Bertie and Jeeves.

I read somewhere that it’s impossible to feel gloomy
Show More
while reading any of PG Wodehouse’s stories. That can be said about Carry On, Jeeves. The stories in this collection do tend to be formulaic and similar–they typically involve either Bertie or his friends at the mercy of various women in their lives who try to impose on their swinging bachelor lifestyle. Jeeves then comes to the rescue, and things are sorted out only to begin again in the next story. Yet the formula works. PG Wodehouse is wickedly funny and there are so many lines here that made me crack up in laughter. Bertie’s irreverent style is a delight to read, and there’s even one story narrated by the big brain, Jeeves himself.
Show Less
LibraryThing member nkm25
'Carry on, Jeeves' is the set of short stories in which we are introduced to Jeeves and Wooster, one of the most charming and endearing partnerships in English literature. Every story has roughly the same plot line: Bertie gets into some kind of predicament (often involving an unsuitable marriage
Show More
or one of Bertie's formidable aunts); some kind of deception takes place; hilarity ensures; Jeeves intervenes to save the day; and they all live happily ever after.

The stories are rather predictable, but I still found them thoroughly enjoyable. They are wonderfully silly and charming, and Wodehouse's writing style makes them a pleasure to read. The humour isn't always side-splitting, but the stories are still amusing and perfect for anybody looking for a bit of light relief.

"Wodehouse always lifts your spirits, no matter how high they happen to be already". - Lynne Truss
Show Less
LibraryThing member cbl_tn
Several years ago I started a P. G. Wodehouse book, but had trouble following the dialogue, which was heavy with unfamiliar slang. I wasn't able to stick with it, and ended up returning the book to my friend unread. Then I discovered the British television series based on Wodehouse's Jeeves stories
Show More
and fell in love with them. I picked up the audio version of this collection of Jeeves stories to listen to on long car trips. Not only did the stories keep me awake (very important when you're the driver!), but they also made the time and the miles fly by. Martin Jarvis's lively narration captures the spirit of the characters, and I enjoyed his interpretation every bit as much as the television episodes of the same stories. Now that I've been drawn into the Jeeves stories through the audio and television performances, I really must try the books again.
Show Less
LibraryThing member mikemillertime
"Carry On, Jeeves" is a fine collection of humor, filled with the episodic misadventures of a man-child and his faithful butler. The stories become a bit formulaic, as every story involves some sort of minor shenanigan by the master which is inevitably resolved by the dry, cool wit of Jeeves. The
Show More
book is a fun and pleasant read, though thoroughly disposable and lacking any heavier depth than being a light romp.
Show Less
LibraryThing member RubyScarlett
I'd give this five stars but you have to leave some space for brilliance, don't you know.

I had a Wodehouse orgy a few years ago, read a lot of his stuff on the bus (poor location - your laughing in public will have other commuters proceed to stare at you as if somehow you were contagious) and then
Show More
stopped. Well, I DON'T KNOW WHY. I love him. What a riot this book was. This is basically Bertie being his usual obnoxious self with Jeeves coming up with wonderful ideas to get him out of tricky situations. It's hilarious throughout. In one of the stories, a woman pays a young man to live the good life in New York provided she can live vicariously through his letters - oh how I would have loved for that to happen to me!

Wodehouse's world is a microcosm in which eccentricity is the default, and keep in mind that these characters are barely caricatures.

Pure indulgence. I regret nothing, this is a treat.
Show Less
LibraryThing member slkullberg
Very funny, clever, witty. Greg and I listened to Stories 1, 2, 3 - one per side of a cassette. Read by Martin Jarvis. lol
LibraryThing member cdogzilla
Listening to this made me want to see the Laurie and Frye adaptations all over again. Sure, the stories, in this volume in particular get a bit repetitive (which of Bertie's friends needs to borrow his posh flat and Jeeves to fool a rich relation again?) and the pre-Civil Rights era bandying about
Show More
of jokes about "negro minstrels" don't hit the contemporary so well ... but Wodehouse, by and large, has the formula just so; we can hardly blame ol' P.G. for picking up the same shiny stone a couple of times to give it a new polish.

Mr. Jarvis does a fine job with the voices.
Show Less
LibraryThing member SeriousGrace
Carry on, Jeeves is a series of stories about how Jeeves acts as man-servant while repeatedly saving the day for Bertram Wooster. Each chapter sets up a different dilemma "Bertie" and/or his friends face and how Jeeves cleverly resolves every one of those dilemmas. There is a formula to these
Show More
moments of crisis: someone is usually misleading a family member (usually an aunt) to think he is wealthy, in another part of the country, worth marrying, not worth marrying, etc. Jeeves's solution is to mislead the "aunt" with a lie or two. The lie is the smallest of gestures and usually something humorous happens - like the plan backfiring. While the general plot seems repetitious, Wodehouse's style of writing is very funny. Side note: Bertie and Jeeves always seem to get into curious arguments about fashion.
Show Less
LibraryThing member John5918
Only superlatives can describe the Jeeves books. The humour is superb, and at the same time it sheds light on the life of the British upper classes.

This collection of short stories includes a description of how Jeeves came into his master's employ as a "gentleman's gentleman". Unusually, in the
Show More
last story Jeeves instead of Wooster is the narrator.
Show Less
LibraryThing member callmecayce
Good, though I wish I'd been able to listen to this one first since a good portion of the stories are on My Man Jeeves, which I'd already heard. I also didn't like the reader as much, but it was still fun -- the stories are amusing and I like Jeeves and Wooster more and more. I will definitely be
Show More
listening to more of these audio books.
Show Less
LibraryThing member losloper
A collection of short humorous stories starring Bertram Wooster, a young English aristocrat of the Jazz age, and his cold-blooded, tactful and resourceful gentleman's gentleman, Jeeves (first name never disclosed, or is it the surname that isn't disclosed!?). All but the last More...of the stories
Show More
are told in Wooster's voice; the last, and, in my opinion, funniest one is told in Jeeves'
Show Less
LibraryThing member raizel
Includes a story told by Jeeves about Mr. Wooster.
LibraryThing member bookworm12
Ten short stories about Bertie Wooster and his wise valet, Jeeves. I've read many of the books from this series, but had somehow missed this one. I loved seeing the first meeting between the two. The rest of the stories all have a similar theme, Bertie manages to get himself into a pickle, the
Show More
brilliant Jeeves manages to get him out of it. But they are fun to read and Bertie's oblivious nature and Jeeves' patient condescension always make me laugh. You know what you'll get when you read Wodehouse's books on Jeeves and you're never disappointed.
Show Less
LibraryThing member verenka
I bought this book off ebay, only because Douglas Adams keeps referring to P.G. Wodehouse as the funniest author he ever read.

I found the book funny, but wasn't that impressed after all. Very british humour with lots of words which haven't been in anyone's active vocabulary for at least 50 years.
Show More
Well, at least I know now what a teetotaler is. The relationship between Jeeves, the smart cunning butler and Bertie does have a ... well... homoerotic touch
Show Less
LibraryThing member mojacobs
n which Jeeves makes his appearance as new valet to Bertie Wooster. First published in 1925 and still a delight after all those years.
LibraryThing member librarybrandy
A fun book, but the repetition of plots started to grate on my nerves--the constant "Jeeves, find a way out of this situation without offending this aunt!" got a little stale for me. Despite this, it remained entertaining, mostly because (in my head) Wooster sounds like Graham Chapman, and nearly
Show More
all of his bumbling friends were voiced by Eric Idle. I may, in fact, have cast the whole book from Monty Python.
Show Less
LibraryThing member Pferdina
A collection of short stories featuring Bertie Wooster and Jeeves, including the only one told from Jeeves' perspective.
LibraryThing member ctpress
This was my second Wodehouse - the first being a collection of his short stories. It is great fun and enjoyable to read. I guess this must be the beginning of the Jeeves-stories as he hires him in the first story. The first four-five stories were great, then I thought it was a bit of the same again
Show More
and again with a friend in need of desperate help - and Wooster and Jeeves trying to sort things out.

I would have liked a little more variety in the stories - the best stories is when Wooster himself is getting into trouble.
Show Less
LibraryThing member BooksForDinner
The great Jeeves and Bertie. Even though you'd think Stephen Fry was too young for a proper Jeeves, he was perfect in the BBC series.
LibraryThing member riverwillow
I love Jeeves and Wooster, superb.
LibraryThing member lgray724
What can I say, I love Wodehouse!
LibraryThing member Jellyn
Well, again, not a novel. A loosely strung together (very loosely) collection of short stories. The first one recounts Jeeves first coming into Bertie's life, so that one was interesting. And the last one is from Jeeves' point of view, so that's interesting as well.A great number of them were ones
Show More
I'd previously read (already!) But that was okay. I could skip them. And that made the book that much quicker to read.Can't keep track of any sort of timeline though. First he's in London then he's in America, then he's in London. Can't keep all the hapless friends straight either. Not sure if I'm meant to.
Show Less
LibraryThing member Kplatypus
A reasonably amusing book about a boy and his valet, Carry On, Jeeves details a number of escapades in the life in man-about-town Bertie Wooster. Although he has money and time to spare, not to mention friends with names like Sippy, Biffy, and Bicky, he is somewhat deficient in the intellectual
Show More
realm, which is where his prim, proper, and perspicacious manservant, Jeeves, comes in. Whether the problem at hand involves getting a friend out of an unwanted engagement, or back together with an estranged fiancee, Jeeves is certain to have a clever plan at the ready, with contingency plans as well.

The cover of this edition displays a quote from Douglas Adams, stating that "Wodehouse is the greatest comic writer ever." If this book is a good indicator of his abilities, this claim is patently false. Carry On, Jeeves was funny, sure, but the greatest anything ever? No. Not by a long shot. It's on the level of, if it occurs to me next time at the library I'll pick up another volume, but don't plan to put it on hold, much less buy it.
Show Less

Language

Original language

English

Original publication date

1925

Physical description

173 p.; 21.3 cm

Local notes

Omslag: Des Asmussen
Omslaget viser tre personer, der står og kigger på et portrætmaleri af en meget ungt barn
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra engelsk "Carry on, Jeeves" af Ulla Valentiner-Branth

Oversat fra engelsk "Jeeves Takes Charge" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "The Artistic Career of Corky" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "Jeeves and the Unbidden Guest" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "The Aunt and the Sluggard" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "The Rummy Affair of Old Biffy" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "Without the Option" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "Fixing it for Freddie" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "Clustering Round Young Bingo" af Ulla Valentiner-Branth
Oversat fra engelsk "Bertie Changes his Mind" af Ulla Valentiner-Branth

PÃ¥ engelsk er der vist en tiende historie "Jeeves and the Hard-Boiled Egg"

Side 19: Der var en tid, hvor jeg mente, at med tålmodighed kunne man nok få formet dig til et tåleligt individ. Nu ser jeg, at du er umulig.
Side 72: Han viste mig, hvor forfængeligt og syndigt, det er at sidde i forgyldte lastens huler og mæske sin bug på et tidspunkt, hvor kristne mennesker burde ligge i deres seng.
Side 72: Han sagde, at tangoen og jazzen var djævelens værk, der kun havde til mål at drage menneskene ned i helvedes skærsild.
Side 121: Han kunne ikke spille andet end "Nonnens Bøn" og den kunne han ikke meget af.
Side 122: Jeg siger ikke, at den rare dreng ikke har sine gode sider; han er flink til polo, og jeg har hørt ham nævne som et vordende emne i billard. Men fraset dette kunne man ikke kalde ham en foretagsom ånd.
Side 122: Jeg tror ikke, jeg nogensinde har set et barn, der indgød mig mindre sentimentale følelser. Han var et af disse grimme overfede børn.
Side 146: Jeg frygter, sir, at når det gælder at få fat i en dygtig kok, har damer et ganske afstumpet begreb om hæderlighed.
Side 163: Arbejdsgivere er som heste.

Pages

173

Library's rating

Rating

(818 ratings; 4.1)

DDC/MDS

823.912
Page: 1.657 seconds