Godt klaret, Jeeves!

by P. G. Wodehouse

Paper Book, 1951

Status

Available

Call number

823.912

Library's review

Indeholder "1. Jeeves og den truende fare", "2. Gamle Sippys mindreværdskompleks", "3. Jeeves og Sangenes Sang", "4. Jeeves og hunden", "5. Jeeves og kunsten", "6. Den lutrende kærlighed", "7. Jeeves og den gamle skolekammerat", "8. Når der går ild i gamle huse", "9. Unge Tuppys ildprøve".

"1.
Show More
Jeeves og den truende fare" handler om at Bertie Wooster er blevet indkaldt til et tre-ugers ophold på tante Agathas landsted ved Woollam Chersey i grevskabet Herts. Han var helst fri, men Agathas ord er lov. Tjeneren Jeeves er med, hvilket er en god ting for Berties ven Bingo Little er der også og det er opskriften på ballade. Bingo har sendt Bertie et telegram, men glemt underskriften. Og tænkt på at sende et brev, men glemt det. Men Bingo mener at Bertie skal lade som om de ikke kender hinanden. Bingo har nemlig scoret jobbet som huslærer for Berties fætter Thomas. Det undrer Bertie, for Bingo er nygift og burde være i Amerika. Bingo tilbyder ingen forklaring på sin tilstedeværelse og dagene slæber sig afsted for Bertie skal underholde en Mr. Filmer, der er antiryger og afholdsmand. Bingo søger til sidst Jeeves assistance og lægger kortene på bordet. Hans kone, Rosie, tog til Amerika i en seks ugers tid og efterlod ham på kajen med en klækkelig sum husholdningspenge og en pekingeser. Det ville have været fint, men desværre satsede han pengene på en hest, der kom ind som nr sidst. Derfor er han nu privatlærer for Thomas, som for en dags tid siden blev taget i at ryge af mr. Filmer. Thomas bærer nag, så nogle dage efter sørger han for at mr. Filmer strander på en ø i regnvejr og endda bliver angrebet af en rasende svane. Bertie og Jeeves kommer til undsætning. Og Jeeves planter ideen om at Bertie står bag og redder derved Bertie fra at blive privatsekretær for mr. Filmer.
"2. Gamle Sippys mindreværdskompleks" handler om at Mr Sipperley, der er forelsket i miss Gwendolen Moon, men ikke tør sige det. Han er redaktør for et tidsskrift, men tør ikke afvise sin gamle rektors hakkelse, når han kommer og vil have det i bladet. Jeeves fikser det, så Gwendy og Sippy finder sammen, Sippy finder modet til at vise rektoren døren og Jeeves slipper af med en hæslig vase, som Bertie har købt for nylig. Som ekstra bonus får Bertie en pose mel i hovedet og vi får at vide at Tante Agatha hedder mrs Spenser Gregson.
"3. Jeeves og Sangenes Sang" handler om at Bertie har noget at hævne overfor Tuppy Glossop efter at denne en aften i "Dronernes Klub" har lokket ham til noget armgang over en vandløb og så sørget for at han faldt i. Men nu dukker Tuppy op og beder om hans hjælp til at holde på en pige, Cora Bellinger, så Bertie kan ikke så godt sige nej og have sin ære i behold. Berties tante Dahlia vil til gengæld have Bellinger-forbindelse afbrudt, så Tuppy igen begynder at belejre hendes datter Angela. Jeeves udtænker en plan for at gøre Tuppy til grin ved at lade Bertie synge "Sonny Boy" til en underholdningsseance, lige inden Tuppy skal synge, for Tuppy har øvet sig på samme sang. Ifølge Bertie er publikum bananmænd, gadefejere og tredje rangs boksere. Aftenen bliver uforglemmelig, for Jeeves har sørget for at de to inden Bertie også har sunget Sonny Boy og han har også sørget for at hverken Bertie eller Tuppy ved noget, før de har sunget færdig. Mesterstykket er dog at Cora Bellinger først kommer efter at Tuppy har sunget og Jeeves får hende til at tro at Tuppy gerne vil have hende til at synge "Sonny Boy". Det udløser tumulter og Cora smækker Tuppy en på hovedet. Så han falder tilbage til Angela præcis efter planen. Jeeves plan, altså.
"4. Jeeves og hunden" handler om Tante Agatha og hendes hund, en West Highland terrier, ved navn McIntosh. Den er på pension ved Bertie mens Agatha er ude at rejse. Desværre har Bobbie Wickham inviteret sig selv på lunch og haft en lille dreng og hans far mr Blumenfeld med. For at indsmigre sig ved faderen har Bobbie foræret drengen McIntosh. Jeeves foreslår Bertie at stjæle hunden tilbage og det lykkes fint bortset fra at mr Blumenfeld dukker op kort efter. Jeeves forklarer nænsomt at Bertie er lettere sindssyg og specielt gør amok ved synet af fede mænd. Det passer fint på mr Blumenfeld, så han skynder sig væk igen.
"5. Jeeves og kunsten" handler om at Bertie er brændt varm på en Gwladys Pendlebury, som er malerinde. Bertie kan ikke tage med sin Tante Dahlia ud at sejle, for hans rival Lucius Pim. Hun vædder på at Jeeves vil forpurre forbindelsen og sikkert også slippe af med det maleri, hun har malet af Bertie og Jeeves. Da Bertie kommer tilbage opdager han at Gwlady har været der. Hun er kommet til at køre Lucius ned og han ligger nu med et lettere benbrud i gæsteværelset hos Bertie. Næste dag bilder Lucius sin søster Beartice Slingsby ind at det var Bertie og ikke Gwlady, der kørte ham ned. Bertie sender blomster til hende, men det bliver misforstået og hendes mand suppeekstraktfabrikant Slingsby dukker op for at skælde ud, men han snubler i en golfbold og kommer til skade, så han også bliver indlagt på et gæsteværelse. Bertie flygter og overlader det til Jeeves at formilde Slingsby. Det gør Jeeves ved at foreslå at maleriet kan bruges som reklame for suppekstrakt. Bertie kommer efter nogle uger tilbage til London, hvor maleriet pryder alle vægge. Og Lucius er blevet forlovet med Gwlady. Som forudset af Jeeves, bliver udfaldet at Jeeves og Bertie tager på tur i yachten med Tante Dahlia. Til alles tilfredshed.
"6. Den lutrende kærlighed" handler om Bertie der er på ferie ved Tante Dahlia. Det samme er en mr Anstruther på halvfjerds, som for at få fred har udlovet en dusør til den af de to drenge, Thomas og Bonzo, der opfører sig pænest. Dahlia har væddet sin præmie kok Anatole mod Jane Snettishams kokkepige på at det ikke går. Det ender med at Jeeves bliver tilkaldt og han foreslår at få en helt tredje djævel, nemlig Sebastian Moon, på banen. De to drenge er forelskede i hver sin filmstjerne (Gretha Garbo og Clara Bow) og det lykkes på den konto at få dem til at slås. Jeeves bliver rigeligt belønnet for denne dåd.
"7. Jeeves og den gamle skolekammerat" handler om Bingo Little, der er blevet gift med Rosie M. Banks. Alt er idel lykke, indtil Rosie inviterer en skolekammerat Laura Pyke til at komme og besøge dem en uge eller to. Hun er helsefanatiker og Bingo er ved at visne hen, da bøffer, bacon, sandwich og pølser bliver afløst af vegetarisk pulvermiks. På en picnictur får Jeeves udvirket at Bingos picnic-kurv ikke kommer med. På vejen hjem kører Rosie, Laura og Bertie i Bingos bil, men den løber tør midt ude på landet og der er hverken mad eller benzin. Rosie og Laura ryger i totterne på hinanden og Bingo dukker op og redder situationen og ægteskabet.
"8. Når der går ild i gamle huse" handler om Berties onkel George, der sin høje alder til trods er brændt varm på et meget ungt fruentimmer. Jeeves udvirker at hendes tante og onkel George kommer til frokost og George finder ud af at tanten er hans gamle flamme. Alt ender godt, men Bertie må gøre sig usynlig mens Tante Agatha raser over at George (som er adelig med titlen Lord Yaxley) vil gifte sig med den gamle flamme, som jo netop ikke er adelig.
"9. Unge Tuppys ildprøve" handler om at Tuppy forsøger at imponere en landlig hundepige frk Dalgleish ved at være med på holdet i et spil Rugby mellem landsbyerne Upper Bleaching og Hockley-cum-Meston. Rugby vil her sige Landsby-Rugby dvs et stort set uorganiseret slagsmål, hvor alle indbyrdes stridigheder fra det forgangne år skal hævnes. Tuppy bliver banket mør helt ind til knoglerne, men giver også meget igen. Til gengæld har Jeeves sørget for at pigen er taget til London for at se på en irsk vagtelhund i stedet for at overvære kampen. Tuppy skynder sig tilbage til sikker havn, som er Tante Dahlias datter Angela.

I forhold til den engelsk udgave tror jeg at vi mangler "Jeeves and the Yule-tide Spirit" og "Jeeves and the Kid Clementina ", men de må kunne findes andetsteds. Men historierne her er superskægge i sig selv.
Show Less

Publication

Kbh. : Jespersen og Pio, 1951.

Description

Jonathan Cecil, described as having "one of the best-loved voices in audiobooks" by the P. G. Wodehouse Society, narrates this collection of brilliantly entertaining stories featuring Jeeves and Wooster.

User reviews

LibraryThing member ctpress
Ah, nothing like a little dose of Jeeves and Wooster. It surely can brighten my day.

Bertie are always ending up in hopeless situations when he tries to help his friends out of scrapes - or do favors for aunt Agatha. In these short stories we meet Old Sippy, Tuppy Glossup and Bingo Little, and of
Show More
course aunt Agatha.

My favorites? Difficult to pick. But I would go with “Jeeves and the Old School Chum” - where Bertie tries to help Bingo Little who’s wife has suddenly banned alcohol, cigars and meat from the household due to some bad influence from an old school friend. What a hilarious twist in the end - and “Episode of the Dog McIntosh” - horror of horrors when Bertie has to take care of aunt Agatha’s dog.
Show Less
LibraryThing member thorold
This 1930 collection contains some of the very best Jeeves short stories. What more can you say? Wodehouse pretty well at the top of his form. Some would argue that Bertie's finely judged rambling works best when it has the freedom to roam over the wider expanses of a novel, but it's probably just
Show More
a matter of taste. A collection that includes pocket masterpieces like "Jeeves and the song of songs", "The spot of art" and "The ordeal of young Tuppy" is definitely worth deux-et-six of anyone's money. I'd even be prepared to splash out the full cinq roberts.
Show Less
LibraryThing member beserene
I love the Jeeves stories. Yes, I know that it's really the same story told over and over again in the same book and in different books and the only things that change -- occasionally -- are the character names, but still... it's funny every damn time.

And that is why, when I really need something
Show More
sharp to make me chortle, I turn to Wodehouse's Jeeves. Those who do not appreciate British humor or who don't have any understanding of the old class system will probably lose patience with these books quite quickly, but for the rest of us, there is no one like Jeeves. And, of course, our ridiculous narrator, Bertie Wooster. The antics of the aforementioned individuals -- though "antic" really only describes one of them -- inform a hundred other novels and authors, from Evelyn Waugh to Terry Pratchett to Connie Willis. Anyone who thinks the classics are stuffy should read a good bit of Wodehouse. Recommended.
Show Less
LibraryThing member John5918
Another brilliantly funny collection of short stories demonstrating the stupidity of the British aristocracy and the intelligence of the gentleman's gentleman.
LibraryThing member DoskoiPanda
Another outstanding Wodehouse collection in which Jeeves suavely saves his hapless gentleman, Bertie Wooster, from such varied horrors as Aunts (always a menace. Even the good sort.), a mischevious red headed vixen, the duplicitious Tuppy, a Mooning Sippy, starvation for the physical betterment of
Show More
Bingo Little, geese and, of course, the vague, but ever-present threats of marriage (Bertie's own person, as well as the Aunt-inspired halting of an inappropriate marriage of his titled Uncle, George.)
Show Less
LibraryThing member Jellyn
Well, again, more of a collection than a novel. Though I felt this hung together better than the earlier ones. Plus, no stories I'd read already.I'm starting to tell the Sippies and Biffies and Buffies apart.I do think I'll be taking a break though. It'd be really dumb to blow through all of them,
Show More
when I have a whole lifetime to read them.I may switch to watching some of it. But new television started, so perhaps not.Not much of a review, but there you go!
Show Less
LibraryThing member clq
Unsurprisingly, this Wodehouse book contains short stories in which Wooster and his friends get helped out with their problems by the Gentleman's man-servant, Jeeves. The style is, of course, the same as the other Wodehouse-books I've read, and that is not a bad thing. Unfortunately I didn't find
Show More
this particular collection quite as funny as the two preceding Jeeves-books, and at times everything became a little too predictable. Still a decent read, but far from my favourite Wodehouse.
Show Less
LibraryThing member Cubbyfan99
Very fun and entertaining book, will definitely have to read more Jeeves and Wooster adventures. Very easy read, and fun to find out the thought pattern.
LibraryThing member billiecat
This collection of short stories, as Wodehouse tells us in the preface, is third in a trilogy including "The Inimitable Jeeves" and "Carry on, Jeeves." They show Wodehouse's command of the form, and the shorter pieces allow him to whiz through at dizzying speeds, which helps make them even funnier.
Show More
As a bonus, Wodehouse's preface is brilliant in itself. Any of the stories in this collection are good, but the best I think are "Jeeves and the Song of Songs" and "The Episode of the Dog McIntosh."
Show Less
LibraryThing member Ianigsy
A collection of short stories featuring Bertie Wooster and the ever-reliable Jeeves, this collection shows just how proficient Wodehouse was in a shorter format as well as writing his more sustained comic novels. Full of character and incident, the stories show Bertie getting into a variety of
Show More
scrapes and Jeeves coming up with his usual ingenious plans for getting him out of them. Great fun.
Show Less
LibraryThing member SueinCyprus
Bertie Wooster is a wealthy upper-class young man from the early part of the 20th century, who isn’t particularly bright, but has a kind heart. He finds it hard to say no, particularly to his rather terrifying Aunt Agatha. His valet Jeeves, by contrast, is a man of high intelligence, always able
Show More
to solve problems for Bertie and his friends.

This is a set of eleven short stories featuring the classic pair and several of Bertie's friends and relatives. In the first story, ‘Jeeves and the Impending Doom’, Bertie and Jeeves travel to stay with Aunt Agatha in her country home. Shortly after he arrives he sees, to his astonishment, his friend Bingo Little, only to learn that they mustn’t be seen hobnobbing. The plot qthickens, and - as ever - Jeeves sorts everything out.

The same basic plot underlies the other stories too. With Wodehouse, what matters are the brilliant asides, the poetical allusions, and the unlikely situations in which Bertie finds himself, usually because he’s helping out a friend or acquaintance. Everyone is caricatured, of course; yet it doesn’t matter. The humour is in the understatements, the irony, and the clever dialogue.

All in all, I thoroughly enjoyed this volume, which I hadn't read for probably twenty years. Highly recommended.
Show Less
LibraryThing member leslie.98
I love Jonathan Cecil's narration of Wodehouse books! It has been a long time since I read this collection in paperback but I still remembered some of the stories quite well. However, that doesn't really matter with Wodehouse. I had intended to listen to this slowly, one story a day but found that
Show More
I couldn't stop listening at just one :)
Show Less
LibraryThing member tgraettinger
Classic! Very enjoyable to read - and to compare to the TV series w/ Hugh Laurie and Stephen Fry.
LibraryThing member MickyFine
In this collection, Bertie continues to get into ridiculous scrapes only to be pulled out of them by his excellent man, Jeeves. Although sometimes the scrapes aren't of Bertie's making but rather occur when one of his friends or aunts require his and (by extension) Jeeves' assistance. Regardless,
Show More
the tales are always a delight and highly likely to result in laughter. Highly recommended.
Show Less
LibraryThing member leslie.98
I love Jonathan Cecil's narration of Wodehouse books! It has been a long time since I read this collection in paperback but I still remembered some of the stories quite well. However, that doesn't really matter with Wodehouse. I had intended to listen to this slowly, one story a day but found that
Show More
I couldn't stop listening at just one :)
Show Less
LibraryThing member claidheamdanns
Superb, as always! Nothing hits the spot like a touch of Jeeves & Wooster!
LibraryThing member PhilSyphe
This didn’t live up to the usual standards for me. The characters are great but the plotlines didn’t equal those in previous Jeeves collections, plus certain tales felt a bit samey.

Still, it’s well worth reading, as there some good comedy moments here and there.
LibraryThing member therebelprince
Very Good, Jeeves is the best of the Jeeves and Wooster short story collections - and also the last. Published in 1930 (when Wodehouse was about to turn 50), this collection represents something of a turning point. The narrative voice is more assured, the supporting characters many and varied, and
Show More
the irony falls thicker and faster. They remain rich gems; only one or two are required to fill up. But there is something increasingly formulaic, so that it's not hard to see why the master decided it was time to shift his characters into novels from here on out.

(Rather than purchasing this volume, track down the omnibus The World of Jeeves which collects all the Jeeves and Wooster short stories in one.)
Show Less

Language

Original language

English

Original publication date

1930

Physical description

171 p.; 21.2 cm

Local notes

Oversat fra engelsk "Very good, Jeeves" af ikke angivet oversætter
Omslag: Des Asmussen
Omslaget viser en butler, der er ved at fange en svane
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Oversat fra engelsk "Jeeves and the Impending Doom" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "The Inferiority Complex of Old Sippy" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "Jeeves and the Song of Songs" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "Episode of the Dog McIntosh" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "The Spot of Art" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "The Love That Purifies" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "Jeeves and the Old School Chum" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "Indian Summer of an Uncle" af ikke angivet oversætter
Oversat fra engelsk "The Ordeal of Young Tuppy" af ikke angivet oversætter

Side 5: Vi Woostere er mænd af jern, men under mit frygtløse ydre lurede der i hint øjeblik en navnløs rædsel.
Side 23: da jeg fangede en krebs (elendig oversat: På dansk fanger man en ugle, når man kikser et åretag, men på engelsk er det "to catch a crab")
Side 32: spaskrør (typo for spanskrør)
Side 48: I flere måneder har jeg drømt om en grusom hævn. Og nu skal jeg i stedet for at sætte min hæl på ham fylde ham og hans kæreste med god mad og give rollen som den gode engel.
Side 112: Panden var furet, øjet manglede det lune blink, og hans holdning og ydre mindede om et lig, der havde ligget flere dage i vandet.
Side 114: Hendes konversation var af en sådan art, at den kunne have taget glansen af den skønne Helene i enhver rettænkende mands øjne.
Side 125: En af de første ting, livet lærer os, er at i stridigheder mellem de fintopfostrede skal en mand trække sig tilbag i baggrunden, rulle sig sammen til en kugle og efterligne pindsvinets kloge taktik, at lade, som man er død, når en fare truer.
Side 162: Det havde regnet en hel del i de sidste par dage, og jorden var en smule opblødt. Ja, jeg har i virkeligheden set sumpe, der var mere tørre end denne fodboldbane.
Side 164: Hans udtryk var som en mand, der er gået gennem en vridemaskine, og i hans øjne, eller så meget jeg kunne se af dem, ulmede en mærkelig glød. Han var så bedækket med alluviale aflejringer, at man kunne forestille sig, hvor virkningsløst et almindeligt bad ville være på ham. For atter at gøre ham skikket til at indtage sin plads i det dannede selskab, måtte han mindst sendes til kemisk rensning. Og det var overhovedet et spørgsmål, om det ikke ville være nemmere simpelt hen at smide ham væk.
Side 166: Bortset fra nogle få overfald i løbet af de sidste fem minutter var kampen derved sluttet.

Pages

171

Library's rating

Rating

(430 ratings; 4.2)

DDC/MDS

823.912
Page: 0.7414 seconds