Jan i kamp

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1975

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1970
Indeholder "1. Den mystiske flyver", "2. Jan bliver truet", "3. Det blå papir", "4. En flot præstation", "5. Jan i farezonen", "6. Det store kup forberedes", "7. Jan går i fælden", "8. Jan går til sagen", "9. Jans triumf".

Lis Helmer og Yvonne Schmidt har fundet et par unge
Show More
sejlsportsfolk Jens og Søren. Godsejer Winther på Ulvsborg har holdt en flot forlovelsesfest for de to lykkelige par. Og nu er Jan Helmer og hans to venner Jesper og Erling tilbage på gården Raunsdal, hvor Jans onkel, proprietær Christian Helmer bor. Erling ser også frem til husbestyrerinde frøken Madsen, kaldet Mads, og hendes frikadeller. Jesper er lidt spinkel, så han bliver kaldt Splint. Erling er lidt tyk og for en uges tid siden blev han proppet med pandekager af Mads, så de er langt nede på ønskelisten. Faktisk får han lavet sig en lægeerklæring om at han ikke må få pandekager. Der er fire uger tilbage af sommerferien, men det er sidste skoleår, der så starter.
Jan bliver ringet op af formanden for Sønderby Boldklub, der vil have ham med i en kamp mod Framlev Boldklub om otte dage. Sønderby plejer altid at tabe, men nogle af egnens spidser har lovet at give 500 kr hver, hvis de vinder. De 5000 kr passer med hvad det koster at få sat banen i stand og det har kommunen sat som betingelse for at de fortsat må bruge arealet. Kommunen har fået budt en høj pris for grunden og det er den nye ejer af Birkehøj, der har budt. Birkehøj var tidligere ejet af direktør Kaj Schmidt, som Jan, Erling og Carl fandt ud af var hovedmanden bag et fingeret røveri. Schmidt sidder nu fængslet og har solgt Birkehøj til Poul Dahl, som siges at være en af hans nære venner. Poul Dahl har både helikopter og privatfly, så han er interesseret i fodboldbanen, fordi den kan bruges som privat flyveplads. Han har en sekretær Willy Hansen og en stor kleppert Ejnar til at gøre det grove. Poul Dahl har allerede disponeret efter at kunne få boldbanen som privat landingsbane og han har ikke rent mel i posen.
Jan indforskriver skolekammeraten Jack Morton som målmand og han foreslår også en ændret holdopstilling til kampen. Til gengæld er han selv ved at misse kampen, fordi han kigger nærmere på Birkehøj og ender med at blive låst inde på et loftsværelse. Han kommer selvfølgelig ud i sidste øjeblik og når kampen, hvor han scorer til slutresultat 3 - 2 på straffespark. Bagefter afslører Christian Helmer at han og de ni andre sponsorer ville have givet pengene, selv om hjemmeholdet havde tabt. Jack Morton - kaldet Sir Jack - har stået en ualmindelig fin kamp og har også en check på 1000 kr med fra sin far, skibsreder Morton.
Jan fortæller sin far alt om Poul Dahl og der bliver lagt en ring om flyvepladsen næste gang han lander. Flyet er pakket med smuglergods, inklusive en million i guldbarrer og nogle mystiske kasser. Poul Dahl har brugt en lille ø som mellemstation og har en hjælper Hilmer der, som holder kontakt til en Stanislau, der får varene ud fra østblokken. Men politiet napper dem allesammen og Willy Hansen er hurtig til at tilstå og hjælpe politiet.
Alt er godt og Jan og Erling er klar til et sidste år i skolen og så et ingeniørstudie.

Tosomhed og unge smukke mennesker. Denne gang tilsat propaganda for at læse til ingeniør. Pigerne skal selvfølgelig bare giftes, men drengene skal være ingeniører.
Show Less

Publication

Grafisk Forlag, 1975.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1954

Physical description

93 p.; 20.3 cm

ISBN

8742934397 / 9788742934395

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslagslayout: Per Bøgh
Omslaget viser en helikopter og tre drenge, der kigger på den
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 24
Side 44: Det skulle forbydes ved lov, at københavnere fik lov til at lege landmænd, for det har de nu ikke meget begreb om.
Side 53: Ude i den store verden havde danske ingeniører jo et fint navn - ikke blot fordi de var dygtige, men også fordi de store nationer gerne ville have ingeniører fra små lande, der ikke betød så meget i den internationale politik. Det måtte være vidunderligt at komme rundt til mange fremmede lande og være med til at skabe arbejder, der skabte respekt om dansk dygtighed og indsats ...
Side 65; For ham var det danske militærberedskab en komplet ligegyldig ting. Han ejede ikke nationalitetsfølelse. Hans hjerne formåede kun at rumme tre begreber, og det var penge, penge og atter penge! For at skaffe sig rigdom ville han strække sig meget, meget langt!
Side 88: dværgamøbe

Other editions

Jan i kamp by Knud Meister (Hardcover)

Series

Pages

93

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2828 seconds