Fantommanden

by Christine Jønck

Hardcover, 2020

Status

Available

Library's review

Danmark, Højbjerg, 1967

Forord af Dines Bogø (www.kriminalsager.dk) indleder bogen om mordet på Marie Lock-Hansen på 44 år den 10 november 1967.

Forfatteren støder på en gammel dame, der fortæller at hun tror at hendes afdøde eks-mand likviderede Marie Lock-Hansen på vegne af
Show More
Efterretningstjenesten.

Den gamle dames beretning danner baggrund for denne fiktive roman, hvor en Hector bliver gift med en Vibeke og hvor Hector gør karriere i den skjulte verden og en dag får en mission, der går ud på at likvidere Marie Lock-Hansen og få hængt en advokat op på mordet.

Hector og Vibeke mødes og bliver forelskede. Hans far er voldelig og banker moderen for et godt ord. Hector forsøger at lægge sig imellem og true faderen til at lade være. Måske virker det for en tid? Hector har også en mørk, voldelig side, men han holder den i ave. Næsten.
Mens Hector er værnepligtig og Vibeke er gravid, forsøger vennen Albert sig overfor Vibeke, men bliver afvist. Albert og Vibeke bliver enige om at tie stille med episoden.
Undervejs i værnepligten i søværnet er han udstationeret et halvt år på Grønland og der er en episode med en grønlandsk pige, der ikke er ret heldig. Hun gør det for penge, men han er ret voldsom ved hende.
Hjemme igen finder Hector og Vibeke en lejlighed via deres forbindelse til ægteparret Stein, der ikke selv kan få børn. Hector bliver sælger for et firma, der sælger kameraer og har forbindelser til Jena i DDR. Efterretningstjenesten kontakter Hector og fortæller at de er sikre på at nogle af firmaets små kameraer dukker op i østblokken, dvs de ender i forkerte hænder. De forsyner Hector med udstyr og får ham til at holde øjnene åbne.
Hjemme nedkommer Vibeke i 1964 med en lille søn, Palle, og Hector og Vibeke er fra første dag uenige om børneopdragelsen. Hector reagerer fjendtligt på det.
På en salgstur til DDR tager han billeder af en skjult flybase på vejen hjem og det er lige ved at gå galt. Han bytter dog bil med en lokal og slipper over grænsen uden problemer. Hector tager Vibeke og Palle med på næste tur til DDR. Det går godt, men Vibeke er træt af hans legen spion. Året efter bliver hun gravid igen og føder sønnen Jens. Efterretningstjenesten får Hector til at likvidere en antikvitetshandler Antik Anders og kamouflere det som rovmord. Han vælger en totenschlæger som våben og smadrer kraniet på den gamle mand. Efter at have klaret denne opgave får han en sidste opgave: At likvidere Marie Lock-Hansen som Efterretningstjenesten mener er spion med rapport til Antik Anders.
Han løser opgaven, men er nødt til at skyde hushjælpen og det har han det dårligt med. Han kommer hjem og banker Vibeke og deres næste lille barn Ole dør kort efter fødslen. Hun får endelig taget sig sammen til at forlade Hector og da han forsøger at kvæle hende, bruger hun viden fra et selvforsvarskursus til at give ham et lag bank i stedet.

I 2007 bliver fantombilledet offentliggjort i en bog, der bliver beslaglagt, men trolden er ude af æsken. Vibeke genkender Hector og det går op for hende at han har slået Marie Lock-Hansen ihjel. Hun tænker over det i flere år og kontakter til sidst forfatteren til denne bog.

Jeg tror ikke på præmissen og så er det svært at købe konklusionen, selv om kriminalromanen sådan set er godt skrevet.
Show Less

Genres

Publication

[Aalborg] : Roots & Wings, 2020.

Description

Hvem begik Højbjerg-mordet d. 10. november 1967? For dem, der holder af true-crime og anderledes krimier

Language

Original language

Danish

Physical description

343 p.; 22.6 cm

ISBN

9788797010778

Local notes

Omslag: Kaja Wagner
Fantomtegning: Asger Muchitschs
Omslaget viser en tegning af en mand i overfrakke og med hat og briller
Manden der stod model til tegningen var advokat B.
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Redaktør: Malene Holmberg Brandt
Side 31: Hektor (typo for Hector)
Side 48: marineun form (typo for marineuniform)
Side 51: orde (typo for ordre)
Side 120: udspacieringaflinienergåetgalt
Side 175: totur (typo for tortur)

Pages

343

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.4414 seconds