En måned med Gideon

by J. J. Marric

Paperback, 1970

Status

Available

Call number

823.9

Library's review

England, London, ca 1963
Indeholder "1. Den første dag af måneden", "2. Den første mandag", "3. Angst", "4. Hjemme", "5. Selvmord", "6. Der er brug for tålmodighed", "7. Den anden søndag", "8. Petticoat Lane - Loppetorvet", "9. Facts om Frisky", "10. Gideon tager hjem", "11. Arrestationer og
Show More
fængslinger", "12. Den tredje mandag", "13. En ærlig mand?", "14. Tålmodighed", "15. Resultater", "16. Forsvundne penge", "17. Var det tilfældigt?", "18. Tod Cowan", "19. Efterforskning".

Chef for kriminalpolitiet på Scotland Yard, George Gideon er 51 år gammel, gift med Kate og de har seks børn. Deres ældste, en dreng, Tom er 25 år og den næstældste er flyttet hjemmefra. Penelope på 14, Priscilla og Prudence på 18, Matthew på 17 bor stadig hjemme. Gideon går hen til Marble Arch og bemærker en kvinde, der giver en dreng (Peter Wray) en meget hård lussing. Måske er hun ved at oplære ham som lommetyv? Et bankrøveri kræver hjælp fra Yardens fingeraftryksfolk. En kvinde Eve Dennis er blevet gift for nylig, men hendes mand Reggie er formentlig kun ude efter hendes penge? En Marion Lane har mødt en Robert Carne og skal giftes. Hun har arvet efter sine forældre, der døde med få dages mellemrum af en ondartet influenza. Han er 41, men ser meget yngre ud. Hans tidligere kone døde af madforgiftning for to år siden, og da kaldte han sig Roger Clayton. En mrs Crow henvender sig for at tale med Gideon for hendes datter Sheila på seks år er blevet borte og hendes eksmand John Crow kunne godt tænkes at stå bag. Hun er nok i slutningen af trediverne, men ser ti år ældre ud af bekymringerne over datteren. En gammel forbryder 'Hurtige' Joe Mann er 62 år og var i sin tid en durkdrevet lommetyv og har brugt over tyve år af sit liv i fængsel, men de sidste seks år har han ikke været i politiets søgelys. Fidusen er at han lærer kvinder op i at lære deres børn op i at være lommetyve og butikstyve. En af dem er Peter Wray's mor. Hun er alkoholiker og han går for lud, koldt vand, tærsk og så engang imellem et smil.
Reggie Dennis presser sin kone ud af et vindue på sjette sal og spiller overrasket over "selvmordet". Politiets eksperter kan se at hun stod med ryggen til vinduet og det er mærkeligt. Men ikke noget, der kan bære en anklage. Han står også til at arve hustruens penge, for der er ikke noget testamente. Gideon tænker på at det er sådan de smarte hustrumordere gør. Og tænker også over hvor mange af den slags, der går uopdagede rundt.
Robert Carne bliver lidt forskrækket over at se Gideon på det badehotel, hvor han og Marion bor, men det er rent tilfældigt. Han begynder at lægge op til at få fingre i hendes penge, 30000 pund, som han forestiller sig kan holde ham oven vande resten af livet.
En af Londons store navne indenfor underverdenen Mark Matthew Lee kendt som "Frisky Lee" har klaret frisag i mange år til Gideons store ærgrelse. Og nu vil han og konen flytte til Australien, men Gideon forsøger at finde beviser mod Lee inden. Begges planer bliver forpurrede, for Frisky Lee får skåret halsen over en nat. Frisky havde en ung kone Ada og et lille barn. En Arthur "Ratsy" Roden bliver fundet død tæt ved og han boede ved Frisky. Både en kniv og en masse tyvekoster fra børnelommetyvene bliver fundet ved Ratsy, men er sikkert plantet? Enken Ada Lee får hurtig assistance fra Friskys advokat, Gabriel Lyon, og klapper helt i. Ratsy viser sig at have haft dårligt hjerte længe, så der var faktisk helt naturlige årsager til at han faldt død om. Politikommisæren Hemmingway i Frisky's område holder øje med nogle af de mindre fisk og hælere i området og ovenpå Frisky's død kan han anholde børnelommetyve og andre tyve i stor stil, for de løber hurtigt tør for penge, nu Frisky er væk.
En husholderske, Martha Smallwood, ser ud til at have aflivet sine arbejdsgivere i stor stil. Kriminalkommissær Warr er ved at få tilladelse til at grave de formodede ofre op. Martha har lugtet lunten og har gjort sig usynlig hos en anden af sine arbejdsgivere, Percival White. Warr opdager til sin rædsel at hun sikkert har været i gang i over syv år og været ved over tolv gamle mænd.
John Crow og hans datter Sheila bliver fundet i et hus, hvor han har lukket op for gassen. Det er længst for sent at gøre noget for dem, for de har været døde i mindst fjorten dage. Kriminalkommissær Lemaitre har fået sin skilsmisse i orden, så han er ved at blive sig selv igen. En kvik betjent finder ud af at en at lommetyvedrengene hedder Wray og at drengens mor er kendt for at lære lommetyve op og har siddet inde mindst to gange. Lyon fortæller Gideon om Hurtige Joe Mann og om at han var på Frisky Lee's lønningsliste. Politiet overvåger Mann's hus i en uges tid og arresterer så ham og alle med forbindelser til lommetyverierne. Kosterne blev samlet op af Ratsy, så der er stadig ingen forbindelse til Frisky Lee, der kan holde i retten. Lommetyvene fører til mødrene, der fører til en madam Higgs og politiet har også en forbindelse til en Tod Cowan og hans kone, der er hælerne i næste led. Gideon gætter også på at Cowan havde noget med Ratsys død at gøre. Peter Wrays mor har låst ham inde i et skab og er selv taget med toget væk fra London. Martha Smallwood bruger stadig Percy White som base. Hun klæder sig grundigt om når hun går nogen steder og han er ikke dum, selv om han er blind, så der er en slags kappestrid kørende. Han udspionerer hende og en dag hun er borte i et ærinde, opdager han at nogle af hans penge er væk. Han når ikke over til naboen, inden hun kommer tilbage, men balladen får politiet tilkaldt og mrs Smallwood bliver arresteret.
Madam Higgs bliver også anholdt og Peter Wrays mor Jane Wray opdager det, da hun ringer for at få Higgs til at lukke Peter ud af skabet, så hun afbryder samtalen. Politikommissær Sparrow er ved at opgive at finde huller i Dennis og hans forklaring om konens "selvmord". Gideon og Hemmingway får gjort Tod mør og han fortæller at det er hans kone og Adas mor, der pressede Ratsy til at myrde Frisky. Og at de også har presset Ada til at holde mund.
Peter Wray bliver fundet i live og Robert Crane bliver taget i kraven, da hans kone kører galt i en bil, som han har fikset bremserne på.

Udmærket indblik i at højtstående politifolk nok aldrig har fri. Og at det er en god egenskab at kunne holde sagerne i hovedet uden at blande dem sammen. Lidt som skakspillere kan med simultanskak mod mange modstandere.
Show Less

Publication

Fremad, 1970. Fremads kriminalromaner

User reviews

LibraryThing member antiquary
Another in the Giden series that did much to establish the police procedural. I read it long ago but as I recall it made me uncomfortable by including a crime against a little girl.
LibraryThing member smik
If you like your British police procedurals particularly in audio book form, and very well narrated, then these may suit. GIDEON'S MONTH follows the pattern of the earlier titles (see below) - George Gideon, Commander of Scotland Yard, managing an extraordinarily heavy case load, with the attitude
Show More
that nothing is too small for his attention. The complexity of his job is well illustrated: murders, disappearances, abductions, and thefts. Gideon likes to keep close control of all those who work for him. In addition the author explores relationships within his team and also the support GG gets from his family.

Highly recommendable, and expect to find me listening to some more
Show Less

Language

Original language

English

Original publication date

1958

Physical description

163 p.; 18.5 cm

ISBN

8755700241 / 9788755700246

Local notes

Omslag: C. Vang Petersen
Omslaget viser en kvinde liggende udstrakt på et gulv
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra engelsk "Gideon's Month" af Else Faber
J. J. Marric er et pseudonym for John Creasey
Gideon (engelsk rækkefølge), bind 4
Side 80: Kvinden havde sikkert engang været en skønhed og prøvede stadig at leve op til det, men det eneste der var tilbage af skønheden var et par store mørkeblå øjne.
Side 91: kaldte en læge.
Side 94: styre hus
Side 118: Quick Joe
Oversættelsen er ikke helt lydefri.

Pages

163

Library's rating

Rating

(11 ratings; 3.3)

DDC/MDS

823.9
Page: 0.4699 seconds