De Fem på tyvejagt : en ny historie med Enid Blyton's personer

by Claude Voilier

Hardcover, 1988

Status

Available

Call number

843.914

Library's review

England, ca 1980
En familie med tre børn, Julian på 13, Anne på ni et halvt og Dick på 11, har sendt dem alle på kostskole. Anne er på pigeskolen Gaylands Kostskole, hvor også deres kusine Georgina på 11 år går. Georgina insisterer på at blive kaldt Georg, også på kostskolen. Det er
Show More
ferie og de er alle samlet i Kirrin-huset, hvor Georg og hendes forældre Henry og Fanny Quentin bor. Børnene har været flittige i skolen, så Henry forærer dem nye cykler, som de straks prøver af. En tyvebande har huseret i omegnen og de har speciale i små museer og udstillinger. Tre slotte og et museum på egnen har haft besøg. Og næste nat får Lenko-tårnet, ti km fra Kirrin også besøg. Børnene tager en cykeltur med picnickurv i omegnen og gør holdt et sted med mange kaninhuller. Tim kigger meget interesseret på dem og Anne synes hun ser en busk bevæge sig selv om det ikke blæser, men hun bliver bare drillet af de andre. De kommer forbi Muloterslottet, der ejes af markisen af Penlech og fornyligt er blevet åbent for offentligheden mod entre. De fem tager derind og bliver vist rundt af markisen selv, der også viser dem sin meget kostbare ursamling og siger at hele slottet er en meget solid borg og at det vil kræve dynamit for ubudne gæster at komme ind. Og i åbningstiden holder tjeneren Jan og markisen selv vagt over samlingerne og der er tyverialarm på. Georg er ikke overbevist og næste dag hører de da også i radioen at der har været indbrud og at ursamlingen er væk. Politiet holdt endda udkig med slottet, men der er ingen stor af hvordan tyvene slap ind og heller ikke af hvordan de slap ud. Nogle dage går begivenhedsløst hen og børnene tager en tur med deres sejlbåd uden lige at checke vejrudsigt eller barometer først, så et stykke ude på bugten skifter vejret pludseligt og det blæser voldsomt op, så deres mast knækker. Båden kæntrer og de ryger i havet alle fem. De svømmer dog i land uden problemer, men er selvfølgelig blevet gennemblødte. De opdager en grotte og får det våde tøj af, så de kun beholder badetøjet på. Lidt inde i grotten er der en lodret gang, der deler sig i to et stykke inde. De følger den i håb om at komme op på kysten lidt inde på land, for skrænterne er ikke rare, når det regner. Alt går godt selv om det er bælgmørkt i gangen og de kommer op lige ved det sted, hvor de spiste picnic nogle dage tidligere. De spekulerer over om tyvene måske har brugt gangen, men de er våde og kolde og skynder sig hjem.
Næste dag har kystvagten reddet båden og bortset fra nogle skrammer og en knækket mast er der ikke sket noget. Børnene tager lommelygter og mere praktisk tøj på og undersøger grotten grundigere. Et sted er der et meget dybt hul og et sted støder de i en masse flagermus, men ellers går det glat og de kommer ned til en underjordisk flod, hvor de finder en trækasse med tre sække med tyvekoster, inklusiv markisens ursamling.
Mens de er der, kommer tre mænd roende, En lyshåret slank og sportstrænet Erik og en par lidt mindre mænd, José og Manuel. De har nogle flere tyvekoster med og er på vej tilbage, da Tim løber efter en rotte og bliver opdaget. Mændene løber efter Tim, men uden at opdage de fire børn, som derfor tager mændenes båd og følger strømmen ud. Mændene ser dem, men kan ikke stoppe dem. Børnene kommer ud fra grotten og sætter først Anne af i nærheden af cyklerne, så hun kan cykle til nærmeste landsby og alarmere politiet, derefter Dick og så Julian til at holde øje med mændene, hvis de kommer ud fra grotten. Anne får fat i politiet, som tror på hende og en patrulje kommer og gennemsøger grotten, men uden at finde hverken mændene eller trækassen. De finder dog et af urene, så der er ingen grund til at tvivle på børnenes historie. Tim dukker også op, så de fire børn og hunden er samlet igen, men hvor er tyvene og tyvekosterne blevet af? Tim gør lidt og vil have dem med tilbage i grotten. Betjentene går forrest og finder en skjult dør og bag ved den en trappe. Den munder ud i en skjult indgang til Muloter-slottet. Her finder de markisen og hans tjener bundet i et skab. Skurkene er bare gået ud gennem hoveddøren til slottet og er pist væk.
De næste dage ser det ud til at tyvene stadig er på egnen og at politiet ikke kan finde dem. Georg tænker over det og gætter på at tyvene er flyttet tilbage i grotten. Snedigt og dristigt. Børnene lægger en besked til Henry og kører en cykeltur. De tager en lille påhængsvogn med, hvis de nu skulle finde tyvekosterne. De finder trækassen, men bliver overrumplet af tyvene og bundet. Tim bliver stoppet i en sæk og alle fem bliver taget med til bandens tilholdssted og spærret inde på loftet.
Næste morgen finder Henry og Fanny børnenes besked og ringer til politiet, så en eftersøgning går igang. Imens får børnene noget mad fra en kvinde, der holder øje med dem. Senere forlader hun huset og børnene prøver at slippe ud. Et forsøg på at fiske nøglen mislykkes, men Dick og Georg kravler ud på taget, ned ad et nedløbsrør og ind i huset via en kælderdør og snart er de alle sammen frie. De finder en vej i nærheden og får et lift med en ung mand Patrice Bartier til nærmeste politistation. Politiet samler nogle folk og tager med hen til huset, hvor de sætter en fælde for tyvene. Kvinden Myriam bliver nappet, men når at advare de andre. Heldigvis har Tim et godt bid, så de kommer ikke så langt.
Tyvekosterne kommer for dagens lys og børnene får en høj stjerne ved politiet. Til gengæld er hr Quentin møgsur over al den postyr, de har forårsaget og tager cyklerne fra dem igen. Men et par dage senere kommer markisen af Penlech forbi og formilder hr Quentin, så alt ender i fryd og gammen.

Dette er en ny forfatter på de sædvanlige personer og peppet op med tegninger på hver anden side. Det hele virker tyndt. Og fire børn i en sejlbåd og ingen redningsveste? De må være godt forsikrede. Og skurkene taler højt om deres planer og kalder hinanden ved navn hele tiden så man kan følge med.
Alle tegningerne viser betjente i en nydelig fransk politiuniform.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Grafisk, 1988.

Description

Fire børn og en hund opdager forbrydere og spioner.

User reviews

LibraryThing member woollymammoth
One of the series of 'new famous five' books, written about the Famous five but by someone else.

I never liked these as much as Blytons, there wasn't the cosy secureness about them.

Subjects

Language

Original language

French

Original publication date

1972

Physical description

181 p.; 20.1 cm

ISBN

8742922232 / 9788742922231

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslaget viser to drenge og to piger i en grotte med flagermus
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra fransk "Le Marquis Appelle Les Cinq" af Else Boysen, Mogens Dalgård
Side 3: En ny historie med Enid Blyton's personer fortalt af Claude Voillier (typo for Voilier)
De Fem, bind 24

Pages

181

Library's rating

Rating

(9 ratings; 3.1)

DDC/MDS

843.914
Page: 0.5439 seconds