De fem og den talende statue : en ny historie med Enid Blyton's personer

by Claude Voilier

Hardcover, 1989

Status

Available

Call number

843

Library's review

England, ca 1980
Familien Gauthier med tre børn, Julian på 13, Anne på ni et halvt og Dick på 11, har sendt dem alle på kostskole. Anne er på pigeskolen Gaylands Kostskole, hvor også deres kusine Georgina på 11 år går. Georgina insisterer på at blive kaldt Georg, også på kostskolen. Det
Show More
er sommerferie og de er alle samlet i Kirrin-huset, hvor Georg og hendes forældre Henry og Fanny Quentin bor.
Husassistenten Maia laver mad til dem og de cykler omegnen tynd. Bastian Lezun har åbnet en marskandiserbutik i Kirrin for turisterne er vilde med at købe gamle ting. Georg har været der nogle gange og Bastian på ca tredive år er flink og rar at snakke med. Avisen kan fortælle at han har en talende statue til salg. Det er en mandshøj maske af træ, så man kan stå inde i den og alt hvad man siger bliver forstærket. Bastian regner med at det er hans partner Allan Barthet, der har sendt den til ham fra La Paz i Bolivia, men der var hverken papirer eller faktura med. Der dukker et par mænd op, der gerne vil købe Togotok, som Georg har døbt den, men Allan vil ikke sælge til dem. Han har tidligere sat en pris på 8000 francs for den, men nu vil han ikke sælge, heller ikke selv om en af mændene byder 16000 francs.
Senere på dagen bliver Allan ringet op af politiet, der mener at han har ført en bil, der påkørte en dreng og ikke stoppede. Allan, Julian, Dick og Anne går hen på politistationen, mens Georg og Tim bliver tilbage og passer på butikken. I alt fald prøver de på det, men en af mændene kommer tilbage og lokker Georg ud af butikken. Han lukker Tim inde i butikken og signalerer til en varevogn i nærheden. To mænd, Louis og Anton, giver en hånd og statuen bliver vippet op på ladet af varevognen. Da de kører, ser Georg sit snit til at hoppe med om bord. Hun hører deres navne og at deres chef hedder Kopak. Mændene stopper et sted for at få noget at spise og Georg smutter om på forsædet og kører med bilen. Hun er godt nok kun elleve, så køreevnerne er ikke perfekte og bilen kører i grøften.
En familie Laval tror ikke helt på hendes forklaringer, så de tager hende og statuen med til nærmeste politistation i den tro at hun er en dreng, der har hugget bilen fra sin far.
Her bliver sagen opklaret og Georg sluppet fri. Hendes far kommer og henter hende, men han er rasende over at hun har bragt sig i fare, så hun får ikke lov at komme med i biografen næste dag. Allan kommer også og forklarer om tyveriet af statuen og han får lov at gemme statuen henne ved Georgs forældre. Men næppe er forældrene kørt i biografen, før Anton og Louis dukker op. Georg er allerede ude i skuret sammen med Tim, så hun bruger maskens stemmeforstærkning til at skræmme tyvene væk. Senere kommer de andre børn til og de undersøger statuen grundigt og finder en dåse med et stort solsmykke i, gemt i statuen.
De giver det videre til Bastian, der stadig ikke har fundet ud af hvem der har sendt statuen til ham. Men det var ikke hans partner. Nogle dage senere kan aviserne fortælle om tyverier af kostbarheder fra Perus museer og at den stjålne Inka-sol stadig ikke er fundet.
Julian installerer en hjemmelavet tyverialarm i statuen, men den virker ikke og statuen bliver hugget et par dage efter. Bastian får en ny sending ubestilte varer. De undersøger dem og finder ædelsten skjult i dem. Og denne gang er emballagen ikke smidt ud, så de kan se at der står Antikvitetshandelen, Kerrin som modtageradresse. Kerrin ligger ikke så langt fra Kirrin, men det er alligevel en fejlaflevering. Børnene tager en cykeltur til Kerrin og antikvitetsforretningen er ejet af en hr Kopak og to af hans medarbejdere hedder Louis Paine og Anton Baden. Men der er jo ingen beviser, så næste nat sniger Bastian og børnene sig tættere på. De finder Togotok skåret i stykker, men ellers ikke noget. Tilbage i butikken finder de et brev fra banditterne, der vil have dem til at mødes på stranden og aflevere Inka-solen og de andre smykker. Bastian ringer til politiet og aftaler at de også skal være der, men betjenten tror at det er en, der laver sjov, så han siger bare ja, ja.
Så Bastian tropper op ved stranden og da han ikke har smykkerne med, bortfører Louis og Anton ham. Det var jo ikke meningen. Men børnene ligger i skjul og ser hvad der sker. Georg får lokket banditterne over på Kirrin-øen og ned i et fangehul. Louis og Anton bliver fanget, men Kopak er blevet ude på sin egen yacht sammen med Anne, Bastian og Tim. Desværre er yachten væk, da Georg, Julian og Dick kommer tilbage efter at have spærret de to banditter inde. Kopaks plan er at bruge Anne som gidsel, men Tim overfalder ham og Anne overtager hans pistol. Bastian bliver befriet og Kopak bliver overgivet til politiet henne på politistationen.
Alt ender godt og museumsbanden bliver trevlet op. Museet i La Paz giver børnene en kopi af Togotok som gave. Georg får endda ros af sin far.

Dette er en ny forfatter på de sædvanlige personer og peppet op med tegninger på hver anden side. Det hele virker tyndt. Forresten er det lidt underligt med alle de franske mennesker, franske beløb, franske betjente og så videre i England.
Show Less

Genres

Publication

Kbh. : Grafisk, 1989.

Description

Krimi. De fire venner Georg, Julian, Dick og Anne samt hunden Tim løser sagen om en mystisk inka-statue, som en smuglerbande er ude efter.

Language

Original language

French

Original publication date

1975

Physical description

158 p.; 20.4 cm

ISBN

8711079045 / 9788711079041

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslaget viser to drenge, to piger og en hund foran en statue af en indianer med en stor sol malet på brystet
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Illustrationer: Jean Sidobre
Oversat fra fransk "Les Cinq font de La Brocante" af Annette Klubien
De Fem, bind 34

Pages

158

Library's rating

Rating

(6 ratings; 3.3)

DDC/MDS

843
Page: 0.1179 seconds