Pas på, Katja

by Maria Lang

Hardcover, 1972

Status

Available

Call number

839.78

Library's review

Sverige, Skoga, ca 1970
Indeholder "1. En fuld bus og et tomt hus", "2. Et svalende bad og en upålidelig nabokone", "3. Tidlig morgentur og en mystisk varebil", "4. Katja vil gå til politiet, men går op i røg", "5. Jan har noget at fortælle, men ingen hører efter", "6. En ubehagelig biltur og
Show More
et brændehus i skoven", "7. Ingen kan sove, og alle mistror hinanden", "8. Et beværligt vidne og en skrækslagen chauffør", "9. Samtale med farfar og stor opstandelse i byen", "10. Katja lytter til sladder og bliver skidt behandlet", "11. Jan tager på udflugt og gør en farlig opdagelse", "12. En spændende lade og en meget mystisk mand", "13. Urolig ventetid samt øsregn og sne midt i juli måned", "14. En legetøjsbil på en reol og en forfølger i mørket", "15. Jan er så træt, så træt og afkræver Katja et løfte".

Katja Paulson på 15 år er vant til at klare sig selv for forældrene er tit i udlandet på job. Nu er hun på vej til sommerferieophold ved faderens forældre på ca halvfjerds, Clas og Emelie, der bor i et gult hus ved søen i Skoga. I bussen møder hun Jan Torén på fem år, der taler ofte og gerne, men er ret charmerende. Hans lillesøster på tre år hedder Lillan og forældrene er Orvar og Marit Torén. Katja har glædet sig meget, men der er ikke nogen til at hente hende ved bussen og huset er ulåst, men tomt. Hvor er hendes farmor og farfar? Hun møder de lidt ældre drenge Mikael Lindkvist og Uffe. Mikaels far er læge og Mikael kan fortælle at Katjas farmor er blevet syg. En nabokone skulle have hentet Katja og fortalt hende det, men nabokonen rendte til eftermiddagskaffe i stedet. De får dog kontakt og nabokonen fortæller at farmoren er kørt på sygehuset, farfaren fulgte med og han ringer lidt senere og kan berolige Katja med at det går meget bedre og nok ikke er noget alvorligt. Han bliver dog ved sin kone natten over. Katja vågner tidligt og går en tur ned til søen, hvor hun ser et par mænd ude ved odden. De arbejder med noget, men uden at sige en lyd. Da hun går tættere på, er der en i nærheden, der fløjter advarende og mændene skynder sig bort til en grå opel varevogn af ældre model, hopper ind og kører væk. Hun prøver at indhente dem, men forgæves. Til gengæld får hun et glimt af Uffe på en motorcykel oppe ved Hyttgatan. Var det ham, hun havde hørt nede ved søen eller ? Hun går hjem igen og sover til kl 10, hvor hendes farfar ringer og fortæller at alt går godt og at han kommer hjem med bussen senere.
Hun løber på Jan, der fortæller at hans fars nye bådmotor er blevet stjålet om natten. Og at der også er forsvundet andre motorer. Katja lægger to og to sammen og gætter på at det var motortyvene, hun skræmte bort tidligt om morgenen. Uffe kommer gående og hun konfronterer ham med sin nye viden. Han siger at han kan vise hende hvor varevognen står og hun går med ham. Jan lægger mærke til det, men forældrene vil ikke høre på ham, så han bliver fornærmet og klapper i. Det er lidt uheldigt for Katja er gået op i røg. Hun er gået med Uffe og han har ført hende hen til varevognen, hvor en stor kleppert Kent-Åke på 23 år har fanget hende. Lidt efter dukker Mikael Lindby på snart 19 op, men ikke for at redde hende. Han ser ud til at være leder af banden og de tager Katja med sig og spærrer hende inde i et brændeskur på en ødegård et stykke væk. Hun er mørkeræd og synes ikke om behandlingen.
Katjas farfar kommer tilbage fra sygehuset og er svært bekymret over ikke at finde Katja i huset. Det er dog et år siden han har set hende sidst, så måske har hun skiftet mening og er taget med nogen tilbage til Stockholm. Han snakker med Toréns, men uden at blive klogere, så han beslutter sig til at se tiden an til næste morgen.
Imens er banden splittet. Uffe tænker at det er synd for Katja og vil lukke hende ud, så han tager sin Sølvpil knallert. Kent-Åke har lidt mere skumle planer med hende og Mikael har andre problemer, for hans forældre er vist ved at gå fra hinanden.
Kent-Åke kommer først og lukker sig ind i brændeskuret. Katja skriger, selv om hun ikke regner med at nogen kan høre det,
men faktisk kommer Uffe til og kort efter Mikael. Mikael låser Uffe og Katja inde i brændeskuret og tager Kent-Åke med tilbage. Uffe finder en nøgle og får et kys af Katja som tak. Han kører varevognen ned til nærmeste asfalterede vej og efter flere timer får hun et lift med en anden vogn ind til udkanten af Skoga og kan gå derfra og hjem til det gule hus.
Clas tager sig fint af hende uden at trænge sig på, så hun får fred og ro til at spekulere over om hun skal gå til politiet med sagen. Hun sover på det og imens sker der flere tyverier. Den lokale politibetjent Erk Berggren beder lenspolitiet i Örebro om hjælp. Nyléns radioforretning er blevet tømt for de nyeste og dyreste båndoptagere, transistorapparater og farvefjernsyn. Og Bohlins fotoforretning på Lillgatan mangler de dyreste kameraer og filmforevisningsapparater. Katja har tænkt sig om og vil tale med Erk, men det vrimler med lenspoliti og journalister der, så hun går i stedet op til læge Lindbys hus, hvor hun overhører en højrøstet diskussion mellem Mikael og hans far. En narkoman kaldet Labbesugeren er flygtet fra den åbne anstalt, hvor han var anbragt og kort efter skete indbruddene. Faderen undrer sig over hvorfor Mikael er så interesseret. Det ender med at Mikael skynder sig væk og Katja gemmer sig i deres volvo for ikke at blive set. Det var dumt for Mikael tager bilen. Han kører langt ind i skoven, hvor han opdager hende og hiver hende ud af bilen og kører videre.
I nærheden ligger Svartsjön og her har Marit og Jan og Lillan Torén heldigvis slået sig ned. Lillan og Marit vil gerne blive ved søen, men Jan vil plukke bær og det har Marit faktisk lovet ham. Katja lover at følges med ham, men de farer selvfølgelig vild og havner ved et udhus, hvor Jan opdager sin fars stjålne bådmotor. Han opdager også Kent-Åke og spørger ham hvorfor han har sådan noget krøllet hår og han er en tøs. Kent-Åke reagerer ved at låse dem begge to inde i laden. En times tid senere kommer Uffe og Kent-Åke og lukker dem ud. Mikael er der ikke, men til gengæld er Labbesugeren der. En usundt udseende radmager og skaldet mand med stikmærker og små pupiller. Som tiden går, bliver Marit urolig og kører tilbage til byen for at alarmere politiet. Men det er jo lunt i vejret og Jan er i selskab med en fornuftigt 16-årig pige, så politiet slår ikke alarm med det samme. Jan og Katja får fornøjelsen af at se Kent-Åke sørge for heroin til sin far, Labbesugeren, og det er virkelig anskuelsesundervisning i hvad narkotika gør ved brugerne. Jan har kigget meget af tyvegodset igennem og taget et kamera, som er fyldt med hvidt pulver. Det vil Kent-Åke gerne have. Så Uffe lukker Jan og Katja ud, så de ikke får Kent-Åkes vrede at føle. I Skoga har Marit fået fat i Orvar og de får fat i Erk Berggren og trevler nu sagen op begyndende med Jans lego-model af varevognen. De finder bilens indregistreringsnummer og det giver dem Labbesugeren og Kent-Åke. Men ikke Jan og Katja, så de får fat i folk og begynder en eftersøgning startende ved Svartsjön. Imens har Uffe hentet Mikael og denne finder faktisk Katja og Jan ude i skoven. Og han får tid til at forklare Katja hvordan sagen ser ud fra hans side. Han er Uffes kammerat og prøver at få ham ud af kløerne på Kent-Åke.
De tre løber på klapperkæden og bliver genforenet med deres familier. Kent-Åke bliver nappet, da han kommer kørende ud fra skoven. Og han bander voldsomt over Uffe, som ikke har været til nogen hjælp overhovedet. Det er godt for Uffe, som sikkert slipper med en betinget dom. Mikael og Katja er på venlig talefod og Jan får et gammelt fjernsyn fra radioforretningen som han kan skille af, så alle er glade. Specielt Orvar, der har fået sin bådmotor tilbage igen.

Maria Lang har skrevet de her ungdomskrimier ind i samme univers som de rigtige krimier med Christer Wijk. Fx er Almi Graan søster til Jans farmor. Og denne bog foregår i Skoga. Men den er næsten for pæn med løftede pegefingre overfor drankere og folk, der bander. Uha, uha. De helt fraværende mobiltelefoner (med tilhørende kameraer) tillige med ord som filmforevisningsapparater, farvefjernsyn og båndoptagere tidsfæster bogen ret præcist til 1970'erne.
Her er gode overvejelser om hvad man skal blande politiet ind i og hvorfor nogle mennesker ikke lige har fået deres ting forsikrede. Og om hvorfor heroin er noget skidt.
Show Less

Genres

Publication

Wøldike, 1972.

Description

En 16-årig piges sommerferie afbrydes af en række mystiske begivenheder.

Language

Original language

Swedish

Physical description

133 p.; 20.5 cm

ISBN

8772336021 / 9788772336022

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser en ung dreng med et fast tag i håret på en rødhåret krøllet pige
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Jan og Katja, bind 1
Oversat fra svensk "Akta dej, Katja" af Grete Juel Jørgensen
Wøldikes Junior-Krimi

Series

Pages

133

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)

DDC/MDS

839.78
Page: 0.1572 seconds