Mord på møntvaskeriet og andre kriminalhistorier

by Dan Turèll

Paper Book, 2015

Status

Available

Call number

839.813

Library's review

Danmark, København, Vesterbro, ca 1992
Indeholder "Lille Makker", "Mord på Mon Chérie", "Pigen med De Grønne Øjne", "Kvinder og Knive", "Mord og Motiver", "Mord på Møntvaskeriet", "Kaffebar og Coke", "Nogle fluer er federe end andre", "Tæt Trafik", "Den Sorte Spiral", "Nætterne er ikke for
Show More
Gamle Mænd", "Mord i Sommerlandet".

"Lille Makker" handler om at en træls type Mackett bliver stukket ned på vor Navnløse Journalists stamværtshus. Bartenderen Bob har gjort det, for Mackett forsynede Bobs søster kaldet Snehvide med heroin. Hun døde af en overdosis, mens Mackett sad inde, men det vidste han ikke. Både Navnløse Journalist og en anden gæst, der har regnet det ud, holder kæft.
"Mord på Mon Chérie" handler om at der er avisstrejke, så den Navnløse Journalist slentrer om i byen og falder over natværtshuset Mon Chérie. Tabernes sted. En afdanket sangerinde på fyrre, Eva Erotica, underholder, da der lyder et skud og hendes bassist bliver ramt i maven. Bartenderen får låst døren og dørvogteren sørger for at ingen af de 27 i lokalet forlader det. Politiet bliver tilkaldt. Journalisten går ud for at tisse og finder en revolver (der godt nok er hans egen) på toilettet. Kriminalinspektør Ehlers og hans hold ankommer og Ehlers starter med at afhøre Eva og hendes musikere. Værtshuset ejes at Obersten - Manuel Thomsen - der har taget over efter at "Den Tynde" blev dræbt. Ehlers finder hurtigt ud af at revolveren fra toilettet ikke er mordvåbnet. Visiteringen af værtshusets gæster har givet en hel del genstande, fx et par rør med morfin. Dørmanden Peter Gruzowski har også en pistol, men det er heller ikke mordvåbnet. Bartenderen Kurt har mordvåbnet, men han har ikke skudt. Dørmanden derimod, for han er bror til Ivan Gruzowski, der er en af gæsterne. Og Ivans kæreste Eva Erotica har slået op med ham til fordel for bassisten Hugo Schantz. Så bror har hævnet bror og det er ikke helt forbi endnu, for dørmanden skyder sig selv i et ubevogtet øjeblik.
"Pigen med De Grønne Øjne" handler om regnvejr udenfor og stille aften indenfor på stamværtshuset. Den Navnløse Journalist og bartenderen Bob får selskab af en flot grønøjet prostitueret. Et par sidder ved et af de andre borde og pludseligt rejser manden sig op og skyder den grønøjede. Manden var i selskab med en kvindelig narkoman, Majbritt Ellegaard, men hun kan ikke fortælle ret meget. Den grønøjede bliver kørt på hospitalet og kriminalinspektør Ehlers dukker op og afhører de få tilstedeværende. Majbritt bliver fulgt hjem og på et bord står billedet af manden, der skød. Efter et kort forhør indrømmer hun at det er hendes bror William, der fornylig er blevet løsladt og er flyttet til København.Politiet samler ham hurtigt op. Det regner stadigvæk.
"Kvinder og Knive" handler om en lang aften og nat for vor Navnløse Journalist ved Bladet. Han støder tilfældigt på kriminalinspektør Ehlers fra stationen på Halmtorvet, da denne eskorterer liget af en ung kvinde ud fra et hus. Liget er flænset op. Og morderen er en jaloux kvinde. Der nu er blevet sindssyg, for det var søsteren, hun ville have myrdet. Men det er nu slået fast, at kvinder godt kan bruge knive.
"Mord og Motiver" handler om at den Navnløse Journalist og kriminalinspektør Ehlers diskuterer motiver. Ehlers mener kun der er to, sex eller søm, kusse eller kasse. Men denne dag har Ehlers mødt et nyt. Snak. Konen snakkede hele tiden, så hr Ordinær kvalte fru Ordinær for at få fred for i tyve år har hun sagt det eksakt samme hver dag. Og Ehlers er overbevist om at det beviser at der aldrig bliver fred i verden.
"Mord på Møntvaskeriet" handler om den Navnløse Journalist og kriminalinspektør Ehlers, der bliver tilkaldt til et mord, der er begået på et møntvaskeri. Offeret er lige løsladt fra fængslet og Ehlers kigger nærmere på vaskemaskinerne i vaskeriet og sætter en kvindelig civilbetjent til at vaske tøj og vente på nogen kommer og henter tøjet fra den maskine, der er i gang. Det viser sig at være drabsmanden, der ikke kunne lade være at hente et par t-shirts og cowboybukser.
"Kaffebar og Coke" handler om at kriminalinspektør Ehlers prøver at gætte hvordan en ny narkotikabande får fordelt stoffet, for det er et eller andet nyt trick. Den Navnløse Journalist lytter tilfældigt på snakken ved billiardbordet på værtshus "43" og opdager tricket. At lave "kaffebar" tre gange i træk er et signal om at der bliver leveret heroin ude på herretoilettet. Ehlers kan optrævle banden og journalistens medvirken bliver ikke nævnt, så han kan leve videre uden frygt for hævn.
"Nogle fluer er federe end andre" handler om at den Navnløse Journalist midt i agurketid og hedebølge bliver ringet op af redaktør Orzen med et tip om et mord. Det er sladderbladet Snap Shot, der er mistet sin redaktør "Den Lille Fede". Han havde biindtægter fra afpresning og en kendt politiker blev presset nok til at han mødte op med en revolver i stedet for penge. Desværre er alle mulige beviser gået tabt på uheldig måde, så drabet bliver nok aldrig opklaret og politikeren kan fortsætte sin karriere uden frygt. Den Navnløse Journalist er helt enig i kriminalinspektør Ehlers behandling af sagen. Han forestiller sig endda gravstenen: "Her ligger "Den Lille Fede". Han var ikke værd at samle på."
"Tæt Trafik" handler om at den Navnløse Journalist er vidne til et trafikuheld hvor en gravid kvinde Lisbeth bliver dræbt. Næste dag kan kriminalinspektør Ehlers fortælle at kvinden blev dræbt af et skud lige inden hun blev påkørt. Hun var narkoman og kæreste med en Victor A. Mortensen, der er næstkommanderende ved bagmanden Obersten - Manuel Thomsen - der har taget over efter at "Den Tynde" blev dræbt. En prostituret henvender sig med en historie om at Victor sov ved hende samme nat og ringede til Lisbeth og aftalte et møde. Ehlers og en af hans mænd Kaspersen tager hen til Victor, men de finder ham skuddræbt på gulvet. Det hele sikkert arrangeret af Obersten med politiet som bybude. men hvem kan bevise det?
"Den Sorte Spiral" handler om at den Navnløse Journalist overhører en overrislet mand Chris Hammer på stamværtshuset. Chris er sur, har måske et skydevåben og går hen til sin utro kæreste, Alice. Lidt senere går journalisten efter Chris, men kriminalinspektør Ehlers er allerede tilkaldt og både Chris og hans rival Henrik Busch er døde. Ifølge Alice har de skudt hinanden. Og Alice var egentlig træt af dem begge to, så hun er ikke knust af sorg, men vil slå pjalterne sammen med Willy, som er Henriks bror. Så Alice arver en pæn formue efter Chris og har måske også kig på Henriks penge, som Willy arver. Senere på aftenen går Navnløs Journalist og hans kæreste Gitte i biografen og ser et tandløst jalousidrama.
"Nætterne er ikke for Gamle Mænd" handler om at Enlige Mænds Hjem ligger lige overfor den Navnløse Journalists bopæl. En aften ved midnatstide er der blå blink overfor og journalisten går over til Stjernecaféen for at spørge bartender Bob hvad der foregår. En gammel mand Derksen er død af et kraniebrud, men var det et mord? Viceværten Bertelsen er straks i kriminalinspektør Ehlers søgelys for der er ikke tegn på indbrud. Manden havde sikkert lagt nogle penge til side, men hvor? Ehlers og journalisten finder en bankboksnøgle i et skibsmodel og Ehlers behøver kun at vente et par dage på at viceværten dukker op i banken og forsøger at åbne boksen. Men det giver kun en mild dom for forsøg på bedrageri.
"Mord i Sommerlandet" handler om at den Navnløse Journalist af sin kommende kone Gitte Bristol bliver påført et sommerhusophold i Nordsjælland. De lejer huset "Os nok" selv om der er blevet begået et øksemord på en ca 50-årig fru Zarhtman i huset ved siden af. Kriminalinspektør Ehlers kommer til og gætter på at manden, der er arkitekt, nok har noget med det at gøre. Et anonym brev til politiet advarer om at der vil blive begået endnu et mord næste nat. En maskeret mand forsøger da også på at tage livet af en gammel kone, fru Johansen, men den Navnløse Journalist forpurrer dette og slår manden ud. Selv får han et hug over fødderne, men vinder til gengæld uvisnelig hæder og Gittes omsorg på flere måder. Den maskerede mand viser sig at være hr Zarhtman, der har brugt vældigt af konens penge.

Småhistorier der mest er miljøbeskrivelse af et kvarter og et stamværtshus og personerne deromkring.
Show Less

Publication

Valby : Borgen, 2015.

Language

Original language

Danish

Physical description

206 p.; 19.3 cm

ISBN

9788721014148

Local notes

Omslag: Peder Bundgaard
Omslaget viser en dame med strømpeholder, strømper og ikke så meget andet, en kniv, en papegøje og en mand med overfrakke og hat
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Mordserien, bind 8
Side 26: Rundstykker skal man have direkte fra bagerens ovn, varme og så nye som det barn der lige er kommet ud fra sin moders skød uden så meget som at have fået et CPR-nummer.
Side 148: Jeg var min egen herre. Jeg kunne gøre lige hvad jeg ville. Jeg ville ønske, der var noget jeg ville.
Side 169: Hun så ud som om hun morede sig over mig. Det er ikke noget, mænd sætter pris på. Mange mænd er blevet mordere for mindre.
Side 169: De er meget ømfindtlige. De skal have deres daglige dosis tobak og benzin og blandet udslip. Husk på, det er storby-lunger.

Pages

206

Library's rating

Rating

½ (5 ratings; 3.5)

DDC/MDS

839.813
Page: 0.1941 seconds