Mord i San Francisco

by Dan Turèll

Hardcover, 2001

Status

Available

Call number

839.813

Library's review

USA, San Francisco, ca 1990
Vor Navnløse Journalist på ca fyrre og hans kæresten juristen Gitte Bristol er nyligt blevet gift og er taget til San Francisco på bryllupsrejse. Ved siden af journalisten i flyet sad en anden ryger, en kemiingeniør Claus Brandt på ca 30, som han snakkede lidt med.
Show More
Vel ankommet til byen checker journalisten og Gitte ind på hotel Sir Francis Drake. Her møder de også Brandt og journalisten drikker et par øl sammen med ham ude i byen. Et par timer senere bliver Brandt fundet knivdræbt og journalisten bliver kaldt til forhør hos politimester O'Neill og hans sergent Archer.
Senere får journalisten et par beskeder fra Bladets redaktør Otzen og fra kriminalinspektør Ehlers. Sidstnævnte er på vej og førstnævnte vil have kontakt med det samme.
Der er indbrud på hotelværelset, men tilsyneladende er intet stjålet. Gad vide hvad der foregår?
Gitte har taget nogle billeder med det gode kamera, hun fik i bryllupsgave. Journalisten følger et spor til natklubben Yellow Moon. De fleste kunder her er ti til femten år yngre end ham. En barpige Billie giver ham en lap papir fra Claus Brandt. En stor fyr, Lou, giver ham besked på at følge med bagud. Victor Williams, der "ejer" klubben kommer til, undskylder og slipper ham løs igen. Senere deler journalisten indholdet af lappen med O'Neill: 420 Main Str., Berk. og 90 Connery, Mrey. Undervejs har journallisten lagt mærke til at han bliver skygget, men nu opdager han at skyggen selv har fået en skygge. Senere tager journalisten og Gitte over til Berkeley og ser nr 420 på Main Street blive stormet af politiet, der får en god fangst af stoffer og brådne pander. Barpigen Billie bliver fundet død af en overdosis.
Brandts forældre, Thomas og Astrid Brandt, kommer til byen og journalisten og Ehlers mødes med dem. Hans kemivirksomhed ChemiMaster mangler lidt penge i kontantkassen, men det er i småtingsafdelingen, viser det sig. Han har efterladt en kodet dagbog og man kan se at han har skygget og overvåget en anden medarbejder Franz Bülow, der ser ud til at lave narkotika derhjemme. En lægeklinik på Connery Street 90 i Monterey brænder ned til grunden efter hvad der ligner en meget veltilrettelagt påsat brand. Ejeren en dr Whitehouse er forsvundet og eneste signalement er at han var fantastisk fed. Franz Bülow ser ud til at være i New York.
Journalisten går på Yellow Moon og ser Lou der. Han følger efter ham rundt og bliver slået ned for sin ulejlighed. Lou, der viser sig at hedde Thompson til efternavn, tager ham med hen til en kineser. Denne er ikke begejstret for at Lou og dennes medhjælper Vance har gjort noget som helst ved journalisten.
Kineseren tilkalder Victor Williams. Efter lidt diskussioner skyder kineseren Lou og dræber ham.
Under oprydningen har journalisten held til at slå Victor Williams med et bordben og lidt efter får han også ram på Vance på samme måde. Men kineseren er der stadig, så journalisten kaster sig over ham, samtidigt med at tre mænd kommer ind og skyder efter kinesen. De rammer Victor i hovedet. Lyset går ud og politiet banker på. Et større skyderi bryder løs. En taxichauffør, som kørte journalisten ud til klubben, har tilkaldt politiet. Archer redder journalisten ud af skydeteltet. Lou er død, Vance bevidstløs og Victor er hårdt såret. Dr Whitehouse og to af hans assistenter bliver arresteret. Journalisten kan fortælle at Whitehouse var med samme fly som Brandt og han selv.
Ehlers (af amerikanerne stavet Aylors) er i New York efter Bülow. Kineseren dukker op et kort øjeblik og skyder Whitehouse. Så trækker han sig tilbage i bygningen, hvor skyderierne fandt sted og begår selvmord.
Ehlers vender tilbage og har fanget Bülow og endda gjort det hjemme ved Bjørn Winther, der længe har været eftersøgt. Ehlers står sikkert til en forfremmelse, men han vil ikke være høvding, så han afslår den. Han vil hellere hjem til sin underordnede Kaspersen, der efterforsker et drab på en ung pige i Enghaveparken.
O'Neill kommer også forbi. Kineseren er identificeret som Ling Chung. Victor Williams vil gerne snakke.
Journalisten ringer sin historie ind til Bladet, men melder også ud at det er den sidste. Han vil noget andet. Og indtil videre vil han ud og se mere af San Francisco eller Bagdad-ved-Bugten.

Folk, der ryger i fly. Man tror det næppe. Bortset fra det, er det en hæsblæsende historie, der sendte mig tilbage til 1995, hvor jeg var i San Francisco og gik rundt i de samme gader, som optræder her i historien.
Show Less

Publication

Valby : Borgen, 2001.

Description

Kriminalroman. På sin bryllupsrejse bliver journalisten fra Bladet indblandet i opklaringen af mordet på en dansk kemiingeniør i San Francisco, fordi både politiet og gangstere mistænker ham for at vide for meget.

Language

Original language

Danish

Physical description

187 p.; 20 cm

ISBN

8721014183 / 9788721014186

Local notes

Omslag: Peder Bundgaard
Omslaget viser Golden Gate Bridge i San Francisco, en stiliseret drage og en mand med overfrakke og hat
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Mordserien, bind 12
Side 42: Som Nuser siger: - Mit mave-ur er foran. -
Side 54: Hans øjne var lyseblå, kolde og meget fjerne. Hans pupiller var allerede udvidet med henblik på muligheder for widescreen.
Side 88: Hvis vore moderne huse og lejligheder i højere grad var tegnet og bygget af kvindelige arkitekter ville badeværelserne formentlig udstrække sig til halvdelen af det disponible areal.
Side 136: Gaden var øde, og så ud som om det var en vane den havde.

Pages

187

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)

DDC/MDS

839.813
Page: 0.2279 seconds