Absis, bardisses i pa amb llangonisses : de com una colla d'homes i dones amb més bona voluntat que mitjans va salvar el patrimoni romànic i paisatgístic de l'Empordà

by Elisabet Riera

Paperback, 2021

Status

Available

Call number

7.033.4 (CAT 2 EM) RIE

Barcode

1000000281

Language

Publication

La Jonquera : Grup d'Art i Treball de la Jonquera, 2021

Més informació

Una història sobre com un grup de joves de Figueres i La Jonquera als anys setanta van unir-se per recuperar el patrimoni romànic de la comarca que havia estat abandonat durant dècades. Recuperar vol dir sobretot netejar, apuntalar, restaurar, obrir camins, en definitiva, de recuperar un patrimoni oblidat, menystingut i abandonat. Aquells «nois» porten gairebé cinquanta anys actuant en el patrimoni oblidat i al llarg d'aquestes dècades han intervingut en més de setanta ermites i construccions romàniques i preromàniques a l'Empordà, però també a la Garrotxa, la Selva o el Pla de l'Estany. Un patrimoni únic que si no fos per ells segurament s'hagués perdut.
El polític, filòsof i historiador Alexandre Deulofeu, quan va publicar L’Empordà bressols del romànic (editorial Emporitana, 1961). Deulofeu va trobar aliats per demostrar que l’Albera i part de l’Alt Empordà eren farcits d’esglésies romàniques. Només calia trobar-les. A mitjans anys seixanta, Deulofeu va coincidir amb Sebastià Delclós (Pitruc), un enginyer tècnic forestal que es va convertir en activista i promotor del territori empordanès i que el 1975 va publicar Guia del romànic de l’Alt Empordà (Centre Excursionista Empordanès). A partir de la coincidència dels dos personatges es va produir una altra confluència, la dels grups d’Art i Treball del Centre Excursionista Empordanès i el Centre Excursionista Jonquerenc, que a partir de les indicacions de Deulofeu es van dedicar a buscar pel mig dels boscos de l’Albera restes o indicis del que havien estat esglésies romàniques.

Aquest llibre és també un catàleg d'un patrimoni romànic i explica els itineraris per visitar-lo, farcit de fotografies en color. El llibre recull fins a vuit propostes de rutes a peu, per visitar diferents esglésies romàniques, i en els annexos s’inclou un mapa de les intervencions que s’han fet en 69 monuments romànics. Una obra imprescindible per als amants del romànic i el paisatge empordanès.

Donació del soci Ramon Regí Pujals.

Physical description

112 p.; 22 cm

ISBN

9788409303991

Original language

Catalan
Page: 0.2125 seconds