Expansió : De Montserrat als Alps (1955-1975)

by Miquel Pérez (Director)

Other authorsJordi Colomer (Col·laboració), Joan Martí (Contributor), Joan Martí (Col·laboració), Miquel Vilaplana (Contributor), Germen Coll (Contributor), Joan Cerdà (Col·laboració), Jordi Pons Sanjinés (Col·laboració), Josep Manuel Anglada Nieto (Col·laboració), Emili Civis (Col·laboració), Pito Costa (Contributor), Estimball Films (Editor)10 more, Pep Carbonell (Contributor), Vicens Mans (Contributor), Eulàlia Sancho (Contributor), Manel Orbay (Contributor), Jordi Camprubí (Col·laboració), Cèsar Comas (Col·laboració), Albert Iglesias (Col·laboració), Xavi Peréz Gil (Col·laboració), Andreu Rafa (Col·laboració), Armand Ballart Codó (Col·laboració)
DVD, 2022

Status

Available

Call number

796.52:94 PER

Barcode

1000000849

Language

Publication

Estimball Films, 2022

Més informació

Durada: 75 minuts

Després de la conquesta de la cara nord del Cavall Bernat gràcies a la invenció de la pitonissa d’expansió l’any 1954, s’inicia un període de gran activitat en la pràctica de l’escalada a Catalunya, que es concreta en l’obertura de vies directes a les parets nord de Montserrat (Diables, Aeri, Frare, Bisbe...) i al Pirineu, i en el descobriment de noves zones d’escalada (els Ports, Montsec...). És un període en que l’alpinisme català arriba a la seva maduresa i s’obre cap a nous terrenys de joc com la repetició de les grans clàssiques de l’arc alpí, les primeres expedicions extraeuropees i finalment, l’Himàlaia. En tots aquests camps hi excel·lirà el Grup d’Alta Muntanya del Club Muntanyenc Barcelonès. Però també altres clubs, centres i col·lectius...

Expansió : De Montserrat als Alps documenta per mitjà d'entrevistes, pel·lícules i fotografies antigues i la repetició d'algunes de les vies d'escalada més característiques i algunes de poc conegudes, la història de l'escalada catalana en el període comprès entre 1955 i 1975. Un període caracteritzat per l'obertura de línies directes a les parets de la cara nord de Montserrat i el descobriment de noves zones d'escalada a Catalunya com el Montsec i els Ports. A més, l'alpinisme català arriba en aquests anys a la maduresa i estén el seu terreny de joc cap a les grans clàssiques dels Alps.

Estrena: 40 Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló, novembre del 2022. Menció Especial del Jurat.

Donació amb motiu del festival de cinema Vivim Muntanyes 2023, organitzat pel CEO a Olot.

Original language

Catalan
Page: 0.1199 seconds