Arnhem tot 1700, Geschiedenis van Arnhem nr. 01

by F. e.a. (red.) Keverling Buisman

Hardcover, 2008

Publication

Uitgeverij Matrijs

ISBN

9789053453568

Local notes

De nederzetting die tussen de heuvels van de Veluwe en het rivierengebied was ontstaan, verwierf in 1233 stadsrecht. Van kleine agrarische nederzetting groeide Arnhem uit tot een belangrijke stad. Als hoofdstad van het kwartier van Veluwe werd Arnhem een middelpunt van bestuur en rechtspraak. De komst van de Kanselarij, de vestiging van een Rekenkamer en de Landdagen gaven de stad aanzien en allure. Dit ging gepaard met aanzienlijke economische ontwikkelingen als de opkomst van gilden, markten, nijverheid en handel in onder meer laken, bier, leer, graan en vee. Liefdadige instellingen als gasthuizen en armenhuizen werden gesticht en vanaf de 17de eeuw investeerde de Arnhemse elite in landgoederen en buitenhuizen.
De geschiedenis van de stad is sterk beïnvloed door politieke interventies van buiten het stedelijk gebied. Arnhem, als lidmaat van Gelre, was steeds onderdeel van de bewegingen van de Europese politiek. Naast bestuur, rechtspraak, politiek en economie worden uiteraard religie, kunst en cultuur uitvoerig behandeld. Zo zijn de relieken van de heilige Eusebius- zijn schedel en tong - in de tweede helft van de 15de eeuw naar Arnhem gebracht.
Arnhem tot 1700 is het eerste deel van een drieluik over de geschiedenis van de huidige hoofdstad van Gelderland. Dit boek biedt de lezer een toegankelijk en prachtig geïllustreerd historisch overzicht van Arnhem in de prehistorie tot 1700.
Page: 0.1092 seconds