Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

by Irvin D. Yalom

Other authorsNagy Csilla, Biró Sándor (Translator)
Paper Book, 2002

Status

Available

Call number

Pszichológia Y-20 FEHÉR

Publication

Budapest Animula cop. 2002

Description

"First published in 1989, this ... collection of ten tales by distinguished psychotherapist Irvin D. Yalom has become a classic. ... Yalom uncovers the mysteries, frustrations, pathos, and humor at the heart of the therapeutic encounter. In recounting his patients' dilemmas, Yalom not only gives us a rare and enthralling glimpse into their personal desires and motivations but also tells us his own story as he struggles to reconcile his all-too-human responses with his sensibility as a psychiatrist. Now with a new afterword ..."

Original publication date

1989

Physical description

254 p.; 20 cm

ISBN

9779639410030

Barcode

67

Library's review

Ebben ​a könyvben tíz pszichoterápia története szerepel. Mind a tíz páciens az élet szokványos helyzeteitől szenvedett: egyedüllét, impotencia, migrén, szexuális túlfűtöttség, elhízás, hipertónia, szomorúság, emésztő szerelem, hangulatváltozások, depresszió. Mégis, a
Show More
terápia folyamán ezen mindennapi problémák alapjainak kutatása a lét legmélyebb lényegét tartalmazó gyökerekhez vezetett.
„Akarom! Akarom!” hallatszik végig ezekben a történetekben. Az egyik páciens halott lányát akarta vissza; egy másik erősködött, hogy – halálra ítélve a nyirokráktól – joga van a gátlástalan szexualitásra; a harmadik örökre fiatal akart maradni, nem tudván lemondani harmincöt évvel fiatalabb barátjáról.
A szerző – a Stanford Egyetem orvosprofesszora – szerint a pszichoterápia elsődleges anyaga mindig az ilyen létező, az egyén törekvéseinek és az élet kíméletlen tényeinek könyörtelen disszonanciájából eredő fájdalom, legyen annak eredete tudott vagy tudattalan. A hátterükben pedig ott magasodnak a lét nagy problémái: a hiányzó szabadság sorsunk akaratlagos alakítására, a mindannyiunk és szeretteink számára elkerülhetetlen halál, a magányosság, és végül: életünk világos értelmének hiánya.
Bármennyire kegyetlennek tűnjenek is ezek a helyzetek, tartalmazzák a remény és a megváltás magvait. Ez a tíz pszichoterápiás történet remélhetőleg bizonyítja, hogy szembe lehet nézni a lét igazságaival, sőt! – hasznosítani lehet hatalmukat az egyéni változás és gyarapodás szolgálatában. És ennek a folyamatnak első meghatározó lépése – akár a terápiában, akár azon kívül –, hogy az érintett felelősséget vállal saját kellemetlen életéért. A többi lépés?…ez talán kiderül Yalom doktor könyvéből.
Show Less
Page: 0.0871 seconds