Som vanvid, Oradour-sur-Glane 10. juni 1944 - og efter

by Jens Kruuse

Paper Book, 1967

Status

Available

Call number

940.54056

Library's review

Frankrig, Oradour-sur-Glane, 1944
Indeholder "Forspil", " En kort affære", " En skikkelig by", " En foruroliget skolefrøken", "Første del", " Fredens sted", " Sie kamen", " Operation Oradour", " De skyder derinde", " Troppernes moral", "Anden del", " Nein, Herr Präsident!", " Hold kæft,
Show More
elsasser!", " Den blinde dame med vægten", " Endelig! - nej, aldrig!", " Forbrydelse og straf", " Rekonstruktion", " Sidste kendsgerninger", "Efterskrift".

Jens Kruuse beskriver en massakre på befolkningen i den lille franske by Oradour den 10. juni 1944. Tyske soldater fra SS-gruppen, tredje kompagni af 1. bataljon af regimentet "Der Führer", som hørte til panserdivisionen "Das Reich", skød, dræbte og brændte alle de indbyggere de kunne finde. Efterfølgende gjort op til 642. Forinden har Kruuse beskrevet at tyskerne er alvorligt trængt. Soldater, der færdes alene eller for få sammen, bliver dræbt eller forsvinder ind i maquis'en.
Efter krigen blev enkelte af soldaterne stillet for retten. Mange af de involverede soldater var dræbt i krigen og de overordnede var forduftet eller hævdede at de ikke kendte noget til massakren. Nogle af soldaterne var tvangsudskrevne fra Alsace og det gav anledning til voldsomme protester fra Alsace at disse overhovedet blev stillet for retten.

Skræmmende historie og fyldt med moralske dilemmaer i forhold til forbrydelse og straf. I forhold til et almindeligt drab, hvor meget skal det så straffes i krigstid at brænde gamle koner inde? Får forbryderne mængderabat? Kan man sige nej hvis der står en bevæbnet SS-officer tre meter bagved en.

Jens Kruuse skriver selv at han har skrevet bogen fordi mødet mellem en simpel hverdag og krigens vanvid og mellem jævne følelser og idédebattens ophøjethed bliver ved at optage ham.
Show Less

Publication

København : Gyldendal, 1967.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1967 (1e édition originale danoise, Som vanvid, Oradour-sur-Glane, 10 juni 1944)
1969 (1e traduction et édition française, Fayard)

Physical description

167 p.; 21.2 cm

Local notes

Omslag: Austin Grandjean
Omslaget viser en lille fransk by
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
OradoursurGlane
Efterskrift: Jens Kruuse

Pages

167

Library's rating

Rating

(2 ratings; 3)

DDC/MDS

940.54056
Page: 0.2771 seconds