Kvindfolk og andre Historier

by Albert Engström

Paper Book, 1945

Status

Available

Library's review

Indeholder "Memoirer", "En Juleaften i Uppsala", "Kvindfolk", "En Erindring fra England", "Middel mod Ægteskab", "En Bogorm", "En Ungdomserindring", "Isaksons Død", "Isaksons Begravelse", "Gårbotten", "Östermans Eftermæle", "Et Interview med Ibsen".

"Memoirer" handler om forfatterens liv helt
Show More
fra fødslen af, som han hævder at kunne huske tydeligt, og til skolen begynder. Han har været lige ved at drukne i Em-åen og stukket sig grundigt på et pindsvin (som på svensk hedder en igelkott)
"En Juleaften i Uppsala" handler om en fugtig juleaften i selskab med en anden studerende Ernst Fridolf og dennes fjerne slægtning Yxlöv og nogle betjente.
"Kvindfolk" handler om Olagus Jonsson, der på sine gamle dage bliver sur på konen, fordi hun har blandet vand i hans brændevin. År senere da konen er død, kommer Albert Engström igen forbi og nu er det katten, han er sur på, bare fordi den besørger i gryden, hvor han koger sin mad.
"En Erindring fra England" handler om The Right Honourable The Earl of Carnworth og hans Skygge, fhv. Major ved Hendes Majestæts 23. Infanteriregiment, Donald Strepton. De er begge store whiskydrikkere og tager Engström med på tur.
"Middel mod Ægteskab" handler om en ungkarl, der engang var lige ved at blive gift, men kom til at slå tre tænder ud af munden på svigermor ved et uheld, da han slog et kraftspring inde i spisestuen.
"En Bogorm" handler om en mand, der har ry for at være en bogorm, men aldrig låner sine bøger ud. Ved hans død viser det sig at det store bibliotek blot bestod af Bogrygge med Guldtryk sat fast på Træstativer.
"En Ungdomserindring" handler om Engström i Berlin i sine unge dage, hvor han bliver forledt af vennen Ludwig Thomas til at smide kanonslag efter Berlins Vagtparade for at puste lidt liv i dem.
"Isaksons Død" handler om gamle Isakson, der holder en lang tale om at han nu skal dø. Hvorefter han bliver rask.
"Isaksons Begravelse" handler om gamle Isakson, der alligevel en dag dør. Han har testamenteret 300 kr til begravelsen og gildet bagefter, så det bliver noget af en fest.
"Gårbotten" handler om en vældig stærk dagdriver, der driver gæk med politi og embedsværk. En dag kommer cirkus til byen og han muler den stærke mand og tjener 100 kr. Skæbnen vil ham det dog ikke godt, så en dag arver han 10000 kroner og ændrer livsstil. Kort tid efter kommer han på hospitalet og dør af lungebetændelse.
"Östermans Eftermæle" handler om Östermann, der er død, ikke af brændevin, for så meget brændevin findes ikke, men tværtom levede han de sidste tre år af brændevin.
"Et Interview med Ibsen" handler om Henrik Ibsen, der åbenbart var som "en fed, forkælet, løveklippet, sort Puddelhund". Han gav aldrig interviews, men en Herman Seldener får opsnuset at Ibsen vil tage toget og pånøder ham sit selskab. Eneste udbrud fra Ibsen er et "Er De gal, Mand?" da Seldener taber Ibsens hat og støver den af med trøjeærmet - mod luven!

Meget morsom samling historier fortalt med et lune, der får mig til at tænke på Jens Kruuse.
Show Less

Publication

Kbh., 1945. Thaning & Appels Forlag

Language

Original language

Swedish

Physical description

115 p.; 19.6 cm

Local notes

Omslag: Albert Engström
Omslaget viser et selvportræt af Albert Engström
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Verdenslitteraturens humor, bind 1
Dette eksemplar har et ekslibris fra S. A. Rasmussen

Oversat fra svensk "Mitt liv och leverne: Memoirer" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Mitt liv och leverne: En julafton i Uppsala" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Mitt liv och leverne: Fruntimmer" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "En bok till: Ett minne från England" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Genom mina guldbågade glasögon: Medel mot äktenskap" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Kryss och landkänning: En bokmal" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "En konstig blandning: Ett ungdomsminne" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "En bok till: Isaksons död" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "En bok till: Isaksons begravning" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Medan det jäser: Gårbotten" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Bläck och saltvatten: Östermans eftermäle" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Läsebok för svenska folket: En intervju med Ibsen" af Kjeld Elfelt

Tak til runeberg.org for at gøre det let at finde de svenske titler.

Side 11: Den første Oplevelse, jeg mindes, var mit Møde med et Pindsvin, der laa ved Stammen af et Pæretræ ude i Haven. Jeg pillede ved Pindsvinet og græd. Hvor ofte har jeg ikke siden truffet Pindsvin. Mennesker, der rullede sig sammen, saa jeg stak mig på deres Pigge. Jeg har ofte ønsket, jeg var en Ræv.
Side 11: Min anden store Begivenhed var en Oplevelse med et Svin. Hvor ofte er jeg ikke senere stødt paa den Slags.
Side 11: Min Mor, der sad ved Vævestolen derinde, hørte heldigvis Skraalet og reddede mig væk fra Soens Klove. Det, der var tilbage af mig, var imidlertid nok til at danne en Æstetiker, en Schöngeist som den, der skriver disse Linier.
Side 17: Mallen blev fanget af Bønderne paa en vældig Krog, hvorpaa man havde hægtet en død Kattekilling. Med hvor mordlystne Blikke betragtede jeg ikke vor store Kat, paa hvilken man vel kunde have faaet en eller anden gigantisk Malle! Men det blev ved Hensigten, som det oftest gaar med de store Bedrifter, Menneskene har i Sinde at udføre.
Side 43: Den Aften glemmer jeg sent, skønt jeg næste Morgen havde svært ved at huske Enkelthederne.
Side 109: Ibsen svarede ikke. Han forandrede ikke Stilling og saa ikke paa Visitkortet eller dets Ejermand. Han var som Buddha fordybet i Tanker - han tænkte paa sin egen Navle, der var begravet i Fedt.

Pages

115

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.2111 seconds