Om en måned, om et år

by Françoise Sagan

Paper Book, 1958

Status

Available

Call number

843.91

Library's review

Frankrig, Paris, ca 1955
Bernard, forfatterspire, gift med Nicole, er hende utro med Josée Saint-Gilles, som er 25 år og har masser af penge. Josée har en anden elsker, Jacques, så Bernard er ulykkelig. Alain Maligrasse er gift med Fanny, de er begge i halvtredserne og har ikke ret mange penge.
Show More
Alain arbejder for et forlag, som Bernard også sælger noget til en gang imellem. Alain er forgabt i Beatrice, der er meget yngre og er skuespillerinde på vej frem. Alain og Fanny holder "mandagssalon", hvor de andre kommer. Her dukker også Alains nevø, Edouard Maligasse op og han bliver hovedkuls forelsket i Beatrice. Edouard har ikke ret mange penge og låner af nær og fjern for at have penge til at kurtisere Beatrice. Bernard tager til Italien for at skrive, hvilket gør Nicole helt ulykkelig. Nicole snakker med Joysée og betror hende at hun er gravid. Joysée opsøger Bernard, hvilket giver forviklinger, for de ender med at gå i seng sammen og hygge sig og da Joysée kommer hjem tre dage senere er Jacques flyttet. Hun finder ham dog og de flytter sammen igen.
Bernard kommer også tilbage og Nicole har været lige ved at dø af svangerskabsforgiftning og barnet er dødt.
Alain er stadig ulykkeligt forelsket i Beatrice, men hun har en affære med Edouard, som hun dog gør forbi til fordel for André Joylet, som har skaffet hende rolle i et skuespil, han selv har skrevet og har en rolle i. Beatrice fejrer stor succes i sin rolle og Joylet er fuldt tilfreds med sin tilværelse. Alain og Fanny finder også sammen igen, for Alain ser Beatice i skuespillet og indser at han ikke har noget at gøre i den sammenhæng. Fanny og Edouard har trøstet sig med hinanden, men det er de enige om var en engangsforeteelse, som ikke betyder noget.
Handlingen slutter, hvor den startede, nemlig ved en mandagskomsammen ved Alain og Fanny.

Ganske troværdig dialog og handling, selv om der er lidt rigeligt med kærlighedsforviklinger. Personerne er ikke rene papfigurer og man får faktisk lidt medlidenhed med nogle af dem undervejs, selv om de fjoller rundt.
Show Less

Publication

Schønberg, 1958.

Language

Original language

French

Original publication date

1957

Physical description

141 p.; 21 cm

Local notes

Oversat fra fransk "Dans un mois, dans un an" af Asta Hoff-Jørgensen
Omslag: Des Asmussen
Omslaget viser en nøgen ung kvinde set fra ryggen mens hun sidder på en seng. Gardinerne er trukket næsten for, men man kan se lidt af en altan, sikkert en fransk altan, for handlingen foregår i Frankrig
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Bennybog
Side 6: "Ikke gruble over det - da koster det forstanden." -- Macbeth, II. akt. Shakespeare.
Side 14: Men, om en Måned, Herre // et År fremdeles - nej! // at holde ud, at Have vil // skille mig fra dig. // at Dagen må begynde // og Dagen svinde hen, // og aldrig mer ser Titus // sin Berenice igen!
Side 15: Versene faldt fra hendes læber som blomster af sten
Side 34: Sukces kræver frem for alt metodisk arbejde, det er noget, alle ved.
Side 36: .. jeg ludkedede mig og skulle lige til at gå ...
Side 55: Intet ligner en italiensk by mere end en anden italiensk by, navnlig om efteråret.
Side 57: Intet er blevet i den grad bagtalt som lykken.
Side 58: Hans roman var dårlig. Han læste den igennem nøgternt og objektivt og erkendte, at den var dårlig. Og ikke engang dårlig for øvrigt. Men det der var værre. Ikke kedelig, men hjertens kedsommelig. Han skrev, ligesom man klipper negle: på een gang overdrevent koncentreret og åndsfraværende.
Side 89: Også i kærlighed har kun de rige kredit.

Pages

141

Library's rating

Rating

(33 ratings; 3.2)

DDC/MDS

843.91
Page: 0.1884 seconds