Den Gamle By 2001 : Danmarks Købstadsmuseum

by Thomas Bloch Ravn

Other authorsElsebeth Aasted (Author), Birgitte Kjær (Author), Benno Blæsild (Author), Tove Engelhardt Mathiassen (Author), Søren Bitsch Christensen (Author)
Hardcover, 2001

Status

Available

Library's review

Indeholder "Thomas Bloch Ravn: Levende Museum", "Tove Engelhardt Mathiassen: En halv kilometer stof - eller hvordan et museum arbejder med dragter", "Birgitte Kjær: Trommeslageren", "Benno Blæsild: Køkkenerne i Den Gamle By", "Elsebeth Aasted: Livets Vand - den danske dram", "Benno Blæsild:
Show More
Lübecker Rotspon - købstadvin fra gamle dage", "Elsebeth Aasted: Læredrengens seng", "Søren Bitsch Christensen: Årsberetning Dansk Center for Byhistorie", "Thomas Bloch Ravn: Årsberetning", "Thomas Bloch Ravn: Den Gamle By er", "Thomas Bloch Ravn: Sådan kan De hjælpe Den Gamle By", "Den Gamle Bys sponsorer 2001", "Åbningstider og arrangementer 2002".
I 2000/2001 gik man over til at formidle noget af stoffet som "living history", dvs medarbejdere i kopidragter fra den tid, gør de ting, som man forestiller sig de var beskæftiget med en dag i 1840, 1864, 1885 og 1915. Det kræver meget at lave den slags kopier så det ikke falder igennem, men de har samarbejde med DRs kostumeafdeling.
Som kilde har de malerier af blandt andet Christen Købke og fotografier fra politiet.
Museet har også fra 2001 ansat en trommeslager til at gå rundt på arealet og annoncere begivenheder. Det må være datidens udgave af Digital Post.
Også i 2001 kom Dansk Center for Byhistorie til. Det er et samarbejde mellem Historisk Institut på Aarhus Universitet og Den gamle By.
Der er åbnet en ny butik i Mansardpakhusets stueetage. Og Prismet er kommet til og vækker ingen jubel i Den gamle By.
Årbogen er forresten udkommet siden 1927.

Ganske fornøjelig årsbog, som er skrevet i en munter og venlig stil.
Show Less

Publication

Århus, Den Gamle By, 2001.

Language

Original language

Danish

Physical description

144 p.; 24.7 cm

ISBN

8789328159 / 9788789328157

Local notes

Omslag: Knud Nielsen
Omslaget viser en ung husmoder i færd med at slå dej op til eftermiddagsbollerne. Det foregår i køkkenet i Havbogade og er en del af Den Gamle Bys projekt Levende Museum
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Tutbog
Den gamle by, årbog, bind 2001
På bogryggen står der Den Gamle By Danmarks Købstadmuseum 2001

Side 25: En Fritz Jürgensen tegning med en del af teksten: "Man har Griin nok hjemme, naar Fruen slipper Herren ud i Kjøkkenet for at gøre Qualm over Ingenting; (hvad der skal til, det skal til, og Tørv er' ikke drøiere fordi Læsset koster mer' end mens den forrige Pige var her)."
Side 30: Samme unge husmoder som på forsiden, men her set fra siden og med mere lys på
Side 62: En opkrift på Øllebrød, som man kan spise Lax eller Spegesild til.
Side 65: Om Brændevin: Hvo som hver morgen drikker deraf en liden skefuld, besynder gamle folk, da bliver han næppelig syg; thi den fortærer den slimagtige vædske, der forårsager sygdommen. Hvo idelig om morgenen drikker lidt brændevin, da dør hvad orme, der er hjertet, lunger og leveren.
Side 68: Citat fra Holbergs epistel om te og kaffe, hvor han nævner at hustruer og døtre nu kan i gå i byen og komme ganske ædru hjem.
Side 71: Hvordan slipper man af med en rød næse? Man bliver bare ved med at drikke, til den bliver blå.
Side 71: Kunne fru Jensen ikke tænke sig at yde et bidrag til vort nye drankerhjem? Jo - De kan få Jensen.
Side 75: Peter Mathias Spendrup - 1747-1827 - og "otte grader Spendrup", der svarer til 47,4 procent.

I Skalk nr 5, oktober 2015 er der en artikel af Annette Hoff og omtale af hendes to bøger "Den Danske Tehistorie" og "Den Danske Kaffehistorie" på henholdsvis 360 og 349 sider og en observation af at vi er en kaffedrikkende nation, men det hedder en teske selv om man bruger den til at røre i kaffen med. I artiklen omtales også Simon Paulli og hans lærde afhandling om te, kaffe, chokolade og tobak.

Pages

144

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.1276 seconds