Lykkens smed

by Niels E. Nielsen

Paper Book, 1953

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1953
Smeden, Ole Hestsko, 35 år, er en høj, kraftig, lysblond fyr. Han bor sammen med sin husholderske Sivius og hun er lidt for bestemmende til at han vil gifte sig med henne, selv om de ellers lever sammen som par. Han kommer ud på et slags moderne eventyr. En dag lander et rumskib
Show More
fra Mars med fire meget menneskelignende væsener ombord. De har brugt 70 år på at studere jorden udefra, så de taler flere sprog udmærket. De fire er to mænd - Algenib på næsten 1300 år og Markab - og to kvinder - Sheat og Spica.
De fire Marsboere er kommet for at spørge om de halvanden million marsboere kan få lov at slå sig ned på jorden. Ole Hestsko er ikke kompetent til at svare, så de drager med tog til København for at spørge udenrigsministeren.
Undervejs støder de på pressen, fuldmægtig Støv, kontorchef Paragraf og kommissær Skarp. De bliver også jagtet af nogle forsikringssælgere, er på vej på sindssygehospital og ender med at flygte i rumskibet, Stjernebarnet.
De tager til USA, hvor de kommer i klemme mellem en sydstatsbytyran og nogle negre, der skildres som ret naive. De reddes fra hængning af en dommer, der derved også får lejlighed til at vippe bytyranen af pinden. Herfra tager de til en idyllisk øde stillehavsø, men den er øde, fordi den er udsendt som mål for en brintbombetest, så de fjerner sig hurtigt igen.
Så lander de i ingenmandsland mellem kinesere - general Hung Li Err - og amerikanere - general Mookowi Koreakrigen og får sig en oplevelse der, der nær koster dem livet, men de kommer derfra i rumskibet og drager til Moskva, hvor Sheat prøver viljestyrke med landets hersker og vinder. I alt fald for en tid.
Efter denne anskuelsesundervisning i hvordan de vil blive modtaget, trækker marsboerne sig stille tilbage til Mars. Sheat er forelsket i Ole, så hun giver ham en dosis livseliksir, så han kan leve mindst 500 år og forhåbentlig er menneskene blevet mere fornuftige til den tid og de to kan finde sammen igen.

Overtydelige stråmænd stilles op og skæres ned i konstant strøm. Det er lidt ulideligt i længden. På den anden side må man jo give forfatteren ret i at det ikke er tegn på visdom at menneskenes børn hele tiden opruster og giver sig i krig.
I det mindste ender det da ikke med at marsboerne overtager styringen og opbygger paradis på jord.
Romanen er mere fantasy end science fiction, selv om der viftes med en atomomformer (tryllestav) og rumskibe, der kan bevæge sig frit omkring (festøv).
Støv og Skarp og marsboere optræder også i novellen "Første Ekspedition til Jorden" i novellesamlingen "Klode til Salg".
Show Less

Genres

Publication

Kbh., Hasselbalch, 1953.

Description

Fantasiroman om en lille flok beboere fra Mars, der kommer flyvende til Danmark for at finde ud af, om det er et sted, det er vr̆d at flytte ned til.

Language

Original language

Danish

Physical description

223 p.; 21.7 cm

Local notes

Omslag: Des Asmussen
Omslaget viser Månen der lyser på en kvinde - der enten er nøgen eller i meget tilsiddende tøj - og en mand i skygge, der kommer gående bagefter hende
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Pages

223

Library's rating

½

Rating

½ (1 rating; 3.5)
Page: 0.1536 seconds