Indtryk fra Sydamerika

by Jan Nørgaard Petersen

Paper Book, 2004

Status

Available

Library's review

Indeholder "Indtryk fra Sydamerika", " Da Bin Laden spillede mig et puds", " Osama, jeg og anti-amerikanismen", " Ingen hjælper en gringo", " Utrygheden som følgesvend", " Turisternes jungletrommer", " At tromle i Sydamerika", "Peru", " Et forhindringsløb", " Et spørgsmål om mentalitet", " Det
Show More
er godt, at man har busserne", " En farlig nationalret", " Ført på vildspor", " Selva Alegre", " En omskiftelig dag i sierra'en", " Florinda og Celso", "Ecuador", " Kampene om sjælene", " Det store vandpjaskeri", " Det sorte mindretal - et godt bekendtskab", " En krig og et dårligt naboskab", " Søndagsdruk", " Et jordskred og en blokade", " En gammel mand og hans kvæg", "Bolivia", " Problemer på en busterminal", " En kamp uden håb", " Et sammenstød og et møde med en nonne", " En lille sejr", " Et stort nederlag", " Eksemplets magt", " Fagre gamle kirker", " Kaptajnen fra Roboré", " Camiones og en vej, som forsvandt", "Paraguay", " Et land med et dårligt rygte", " En ramponeret hovedstad", " De fandt endelig et sted at være", " Concepción - en anderledes by", " En sej tur på de små veje", " En søndag i regnvejr", " En ubehagelig hændelse på en ensom landevej", " At spørge politiet om vej", " Indvandrerproblematik på sydamerikansk", "Uruguay", " En gringo kom ind fra mørket", " Fernando", " Efterspil", " Hvor er væggen?", " Venlighed, men distance", "Argentina", " En forglemmelse", " Skat er noget, fanden har fundet på", " Resignation og matadorpenge", " Udryddelse og optøjer", " Nestor Kirchner og den peronistiske arv", " Manglende selverkendelse og tilråb", " Dr. Jekyll og Mr. Hyde nationen", " Misiones og jesuitterne", " To indvandrerskæbner - den glade og den bedrøvede", "Chile", " Et overfald og en festlig sammenkomst", " Mapuchernes kamp", " Den tyske indflydelse", " Pinochets skygge", " At vove sig væk fra alfarvej", " For to, som ikke elsker hinanden", "Litteraturliste".

"Indtryk fra Sydamerika" handler om at forfatteren godt kan lide at tomle, så det præger bogen, der dækker Peru, Ecuador, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Argentina og Chile.
" Da Bin Laden spillede mig et puds" handler om at han havde købt billet via Dansk-Latinamerikansk Venskabsklub, men afrejsen var 11 september 2001, så noget kom i vejen. Efter nogle forsinkelser kommer han til Buenos Aires.
" Osama, jeg og anti-amerikanismen" handler om at Bin Laden ikke bliver set som en skurk af de fleste sydamerikanere. Irak-krig og George Bush har ikke hjulpet på USAs popularitet. Ved hjemrejsen i 2002 fra Quito opdager han at verden har ændret sig, for hans kniv, saks og proptrækker er nu pludseligt våben som ikke må være i håndbagagen. Og nogen hugger også en bluse og en vest fra ham i Quito. Men pyt.
" Ingen hjælper en gringo" handler om at blive fuppet i Argentina. Lidt madkulør på tøjet og hjælpsomme hænder snupper ens pung. I sådan en situation hjælper ingen en gringo. Sjovt nok er udtrykket fra Argentina, hvor det fra slutningen af 1800-tallet var en negativ betegnelse for italienske indvandrere.
" Utrygheden som følgesvend" handler om at rejse i Sydamerika, der med rette har et dårligt rygte. Han har dårlige oplevelser i flere storbyer, men kun en enkelt fra at tomle den. Peru var værst, mens Uruguay slet ikke bød på tyve eller røvere. Det er ikke bare tyveri, men også vold, korruption, snyd, plat og tiggeri, der er udbredt. Og pr indbygger er mordraten også flere gange over den danske. Udenfor disse syv lande er der andre lande med langt værre kriminalstatistikker.
" Turisternes jungletrommer" handler om de historier, turisterne udveksler med hinanden og som tit resulterer i at folk undgår Peru. Forfatteren giver folk ret i at Peru og Ecuador er specielt slemme. Fx med meget agressive tiggere og uhjælpsomt politi.
" At tromle i Sydamerika" handler om at forfatteren synes at der er stort misforhold mellem folks frygt og den faktiske risiko. Både mht tomleren og mht den, der giver en kørelejlighed. Reelt er der større risiko for at blive trafikoffer end for at blive berøvet. For færdselskulturen i Sydamerika er lidt mangelfuld. Det er en generel mangel på samfundssind: Enhver er altid sig selv nærmest. Også i trafikken. Og man kan ikke komme alle steder hen på tommelen 'hacer dedo'. Han er også helt klar over at det er nemmere og sikrere at være på tommelen som mand.
"Peru" handler om forfatterens rejse i landet, startende i Macará. Peru er estafa-land #1 i Sydamerika. Dvs chancen for at en gringo bliver fuppet eller chikanet er stor.
" Et forhindringsløb" handler om at der er undtagelsestilstand, men derfor kommer forfatteren nu over grænsen til fods alligevel. I Sullana er der ballade, men han slipper igennem. Og kaster et blik på alt det skrald, der bare bliver smidt. Miljøbevidstheden halter og den halter mere i Peru end i de andre seks lande.
" Et spørgsmål om mentalitet" handler om at vejblokader tit bruges som protestmiddel i de mere tilbagestående lande.
" Det er godt, at man har busserne" handler om at det er rart med busser, hvis det ikke virker at komme op med en lokal bilist. Som regel stopper busserne.
" En farlig nationalret" handler om at mentaliteten ikke er særlig social, fx koster det jo ikke noget at bruge en skraldespand i stedet for at smide affaldet et tilfældigt sted. En ceviche giver en voldsom diarre, så den er strøget permanent fra forfatterens menukort.
" Ført på vildspor" handler om at få dårlige råd om hvordan man kommer til næste by. Nogle morer sig med at føre gringoer på vildspor.
" Selva Alegre" handler om at overnatte ved to fattige familier og finde den ene meget charmerende. Forsidebilledet er hentet derfra. Hans oplysning om at et dansk folketingsmedlem ikke engang får det dobbelte af en ufaglært arbejder gør indtryk. I Peru får et kongresmedlem 20-25 gange så meget.
" En omskiftelig dag i sierra'en" handler om at være tæt på at miste sin bagage til et par fupmagere.
" Florinda og Celso" handler om et gæstfrit par i et koldt hus. Han bliver der længe nok til næsten at føle sig som en del af familien.
"Ecuador" handler om en tur igennem landet.
" Kampene om sjælene" handler om baptister, metodister og andre godtfolk.
" Det store vandpjaskeri" handler om at bruge vand som legetøj. Også gerne som en grov spøg brugt af mænd overfor kvinder.
" Det sorte mindretal - et godt bekendtskab" handler om Esmeraldas - dvs det sorte mindretal (ca 10%) i Ecuador. Han lægger øre til mange nedladende bemærkninger om dem, men de er venligste og mest imødekommende af de ecuadorianere han møder.
" En krig og et dårligt naboskab" handler om at der er en anti-peruvianske holdning i Ecuador på grund af en krig i 1941, hvor Peru tog en stor bid af Ecuador.
" Søndagsdruk" handler om mændene, der drikker sig fulde om søndagen. Der er ikke gode fremtidsudsigter for den del af landet.
" Et jordskred og en blokade" handler om forholdene i Ecuador og Peru. Lærerstrejker har kostet mange undervisningstimer.
" En gammel mand og hans kvæg" handler om at hjælpe en mand med at bugsere en ko og en tyr.
"Bolivia" handler om rejser i landet.
" Problemer på en busterminal" handler om problemer med at få småsedler, så man kan betale, når der ikke kan gives tilbage. Busserne går heller ikke så tit til tiden, for de kan godt lide at få bussen fyldt op inden den kører.
" En kamp uden håb" handler om cocabønder, minearbejdere, Carlos Mesa og gringoer.
" Et sammenstød og et møde med en nonne" handler om at bussen er involveret i et lille sammenstød og at forfatteren falder i snak med en nonne.
" En lille sejr" handler om Ernesto 'Che' Guavara og en helt fejlslagen cubansk operation. Hæren roser sig meget over deres sejr over ham, men det er også deres eneste sejr, så det er nok derfor.
" Et stort nederlag" handler om en krig i 1879 mellem Chile på den ene side og Peru og Bolivia på den anden. Det var over salpeterforekomster og Chile (og de engelske forretningsfolk) vandt stort. I 1982 led Argentina også et stort nederlag i Falklandskrigen.
" Eksemplets magt" handler om at Bolivias parlament i La Paz ikke er ret godt beskyttet. Præsiden Sánchez de Losada var tæt på at få bank eller lide en værre skæbne end det.
" Fagre gamle kirker" handler om smukke kirker og flagermus og slangebøsser.
" Kaptajnen fra Roboré" handler om en kaptajn i politiet og om at politiet er godt lønnet.
" Camiones og en vej, som forsvandt" handler om tur med en camion, dvs en lastbil, der også tager passagerer op. Forfatteren krydser Rio Grande på trods af en stor forskel på kort og veje.
"Paraguay" handler om rejser i landet.
" Et land med et dårligt rygte" handler om at argentinere mener at alle fra Paraguay er røvere eller banditter. Landet er et smuglerparadis. Men paraguyanerne holder distance til fremmede. Måske på grund af en generel usikkerhed over for fremmede. Francisco Solano Lopez og Alfredo Stroessner har heller ikke givet landet det bedste ry.
" En ramponeret hovedstad" handler om Asunción, der er noget luvslidt. De prostituerede ser også gamle og slidte ud. Provinsiel og forfaldet. Stroessner var diktator i 35 år og det var ikke godt. Måske er præsident Duarte god på posten?
" De fandt endelig et sted at være" handler om Filadelfia, der er grundlagt af mennonitterne (stiftet af Menno Simons). Det er som at være på besøg i Tyskland.
" Concepción - en anderledes by" handler om at det er en af de få byer i provinsen i Paraguay, som er værd at besøge. Den er primitiv og tilbagestående. Navnet afspejler det kristne islæt i koloniseringen af Sydamerika, men behandlingen af de oprindelige folk var ikke særlig kristen.
" En sej tur på de små veje" handler om en anden by med mennonitter. Volendam. For at komme dertil må han gå et godt stykke og på vejen får han endda nej til at få et glas vand ved et hus. Det er kun Uruguay og Paraguay, hvor man møder den slags adfærd. Der er heller ikke mange overnatningssteder.
" En søndag i regnvejr" handler om dårligt vejr og en lift med Nery, der taler engelsk og faktisk har noget initiativ i sig.
" En ubehagelig hændelse på en ensom landevej" handler om at måtte gå i regnvejr, fordi bussen ikke stopper for en gringo. Til gengæld stopper en politibil og forfatteren bliver truet med en riffel. Men så lader de ham gå og kører igen. Que?
" At spørge politiet om vej" handler om at man bliver taget i forhør, hvis man spørger politiet om vej. Til gengæld hjælper det at true med politiet, hvis man er ved at blive snydt. Han får også et godt råd om vej, så selv om politiet er vældig autoritære, kan det også vise sig fra den venlige sige.
" Indvandrerproblematik på sydamerikansk" handler om at paraguyanerne ikke kan lide mængden af brasilianske tilflyttere. Paraguay er en dværg mellem Brasilien og Argentina.
"Uruguay" handler om en rejse i landet.
" En gringo kom ind fra mørket" handler om Colonia del Sacramente, der får hans varme anbefaling. Montevideo ikke så meget. Her er økonomisk krise. Et mishandlet land, hvor en sløv befolkning bærer hovedansvaret for tingenes beklagelige tilstand. Herfra kommer han til Punta del Este, som er pæn og har gode strande, men ellers er dødens pølse.
" Fernando" handler om et ophold i Chuy. Senere kommer han op at køre med Fernando, som giver selskab de næste par dage. Fernando er 37 og sælger mineralvand. Militærstyret fra 1973 - 1985 fik mange unge, velbegavede til at rejse væk og de fleste er ikke kommet tilbage. Fernando er provisionslønnet og skal selv lægge bil til. Den ligner en reklame for en skrothandel og skal skubbes i gang, når den har holdt stille. Men han er en optimistisk sjæl.
" Efterspil" handler om at kontakten til Fernando holder efter at forfatteren er kommet hjem. Fernando er nu bager i Brasilien, Santa Catarina.
" Hvor er væggen?" handler om vidererejse i Uruguay og folk, der mener at USA slog Olof Palme ihjel. Byen Salto og et sportscenter, der bliver oversvømmet et par gange om året.
" Venlighed, men distance" handler om grænsebyen Rivera. Derfra til Tranqueras. Derfra til Artigas og San Carlos og Atlantida. Forfatteren får lov at sove i det fri ret tit, for folk er ikke ret gæstfrie og der er kun få overnatningsmuligheder.
"Argentina" handler om en rejse i landet.
" En forglemmelse" handler om at bruge de sidste penge. Men Hotel California, San Justo redder i alt fald morgenmaden. Men faktisk havde nogle penge bare forputtet sig i rygsækken.
" Skat er noget, fanden har fundet på" handler om at få et lift med Francisco på 54. Argentina er i krise. Folk er trætte af alle politikerne og stemmer blankt. Præsident Carlos Memem overbelånte landet i 1990'erne midt i en højkonjunktur i stedet for at holde lidt på pengene til dårlige tider. Fernando mener at skat er fandens værk, men medgiver at de rige snyder for meget i skat.
" Resignation og matadorpenge" handler om korruption i Bolivia. Og en tur i det vestlige Argentina. Folk fra Buenos Aires mener ikke at der er noget godt uden Buenos Aires. Folk mener ikke at Argentina er i krise, men at det er ved at dø. Regeringen udsteder forskellige slags matadorpenge (patacones og LECOP).
" Udryddelse og optøjer" handler om advarsler mod den vestlige del af Argentina. Forfatteren tager bussen fra "El Rapido" og den er fire en halv time forsinket. Mendoza er en glimrende by, hvor han sørger for at overnatte flere gange, når han kommer forbi. Historisk set gik den oprindelige befolkning voldsomt tilbage i de tre hundrede år efter at spanierne og de andre kolonimagter dukker op. Men der er store mindretal i Ecuador og Peru og i Bolivia er de endda i flertal. I december 2001 var der store protester og sammenstød med politiet i Neuquén. Kort efter bliver det endnu værre. Præsident Fernando de la Rua træder tilbage og i løbet af kort tid har Argentina fire præsidenter. En af dem får også fortalt landets kreditorer at landet er ude af stand til at opfylde sine gældsforpligtelser. Dvs en statsbankerot.
" Nestor Kirchner og den peronistiske arv" handler om at Nestor Kirchner blev valgt som præsident i maj 2003 og tør gå imod IMF. Om det er en fordel? Men han bliver populær på det. Han kommer fra det peronistiske parti. Korruption er udbredt og et stort problem. Peron var også korrupt i den grove ende af skalaen.
" Manglende selverkendelse og tilråb" handler om hvem der har skylden for Argentinas situation. Og om storbyen Rosario, der er et godt bekendtskab.
" Dr. Jekyll og Mr. Hyde nationen" handler om en tur i det nordlige Argentina. Folk er negative, uvenlige og gider ikke tage en blaffer op. Men han kommer da til Córdoba. Her er falske penge i omløb. Fra Córdoba stik øst til Santa Fé og Paraná. Han kommer op at køre med to missionærer fra pinsekirken. De er flinke, men han gider ikke høre så meget om deres arbejde med at omvende homoseksuelle til heteroseksuelle. Til sidst kommer han op med et ægtepar med to børn og får et lift til Santo Tomé. Så på Jekyll-Hyde skalaen ender Argentina tættere på Jekyll end på Hyde. Trods alt.
" Misiones og jesuitterne" handler om noget, der ikke er flad steppe. Kuperet terræn og kraftig bevoksning. Her er folk vant til turister og faktisk venlige. Det er Argentinas perle. Jesuiterne og guarani-indianerne dyrkede med succes mate og bomuld. Men i 1767 udviste Spanien alle jesuiter. Hvorefter meget af grokraften sandede til. En pavelig bulle fra 1537 betragtede indianerne som mennesker og skelnede dermed mellem dem og de sorte fra Afrika.
" To indvandrerskæbner - den glade og den bedrøvede" handler om Eldorado. Heinrich født i 1933 har aldrig fortrudt at han rejste til Argentina for 18-årig. En anden er født i Argentina, men har boet otte år i Schweiz og fortryder bitterligt at han tog tilbage til Argentina.
"Chile" handler om en rejse i landet.
" Et overfald og en festlig sammenkomst" handler om at bliver overfaldet på åben gade uden at nogen gør noget. Men bagefter bliver han beroliget med at det også gælder lokale. "no-te-metas", dvs du skal ikke blande dig. Men senere får han et lift og bliver inviteret med til fest på Chiles nationaldag 18 september.
" Mapuchernes kamp" handler om ophold i Cauquenes. Overnatning er dyrt i forhold til hvad man får. Mapucherne er et araukansk folk. Og har i modsætning til de andre faktisk en vis talmæssig styrke.
" Den tyske indflydelse" handler om folk af tysk afstamning i Chile. Det er bemærkelsesværdigt at alle han møder ser ud til at være helhjertede støtter af Pinochet.
" Pinochets skygge" handler om at Chile og Pinochet i danske øjne stadig er synonyme, selv om Pinochet i bogens tid har været afsat i fjorten år.
" At vove sig væk fra alfarvej" handler om Osorno i det sydlige Chile. Forfatteren er på de små veje og det er besværligt og tit at man skal krydse floder og undgå hunde. Han er heldig at få et lift med en bygningskonstruktør og en vurderingsmand, der sammen er ude og kigge på huse. Og når til Paillaco og finder et dyrt og dårligt overnatningssted.
" For to, som ikke elsker hinanden" handler om Chile og Argentina. Chilenere opfatter Argentina som bundkorrupt og argentinere som umådeligt højrøvede. Chile er Sydamerikas mindst korrupte land og bedre end fx Portugal. Argentina er derimod nr 92 og dermed på linie med Bolivia, Ecuador og Paraguay. Han diskuterer landenes muligheder for at komme med på økonomiske opsving. Men uddannelse og samfundsopbygning har ikke høj prioritet.
"Litteraturliste" handler om bøger, artikler og websteder, hvor man kan finde flere informationer.

Læsværdig bog om nogle af landene i Sydamerika og forfatterens oplevelser der. Gode citater, fx af Jorge Luis Borges om hans eget land Argentina: Dette land har ingen medborgere, kun indbyggere. Forfatteren var 57 år og cand.mag. i historie og engelsk, da han var ude på denne rejse. Der er nogle få billeder, men ellers er det tekst det hele. Her i starten af 2023 er der uroligheder i Brasilien efter at Bolsonero tabte valget og i Peru er turistbyen Cusco hjemsted for protester mod præsident Dina Boluarte efter at hun afløste Pedro Castillo.
De enkelte landes forhistorie og forhold til hinanden bliver nydeligt belyst.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Novalis : [eksp. DBK], [2004].

Description

En beretning fra rejser til fods og p ̄tommelen i syv sydamerikanske lande, og en beskrivelse af sydamerikanske samfund generelt, om landenes og befolkningernes omtumlede historie, samt overvejelser om hvilke muligheder verdensdelen har i en fremtidig globaliseret verden.

Language

Original language

Danish

Physical description

361 p.; 23 cm

ISBN

8798475444 / 9788798475446

Local notes

Omslag: Jan Nørgaard Petersen
Omslaget viser en kvinde, Florinda, fra landsbyen Hhallayapampa Anexo i det centrale peruanske højland
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 52: Tomlerens forhåbninger har ofte deres udgangspunkt på illusionernes holdeplads.
Side 58: Hun kom fra den nærliggende by, Ica, og mens hendes udseende nok kunne fremkalde et ønske om at dele værelse med hende, havde hendes nervøse talestrøm den modsatte effekt.
Side 117: I de ecuadorianske landsbyer findes der altid mindst én mekaniker, og vejenes beskaffenhed gør, at deres jobsikkerhed forekommer at være blandt de højeste i landet.
Side 127: Det bedste at gøre for de turister, som er vant til præcision og køreplaners pålidelighed, er at resignere - på disse breddegrader kan det altså være anderledes.
Side 133: Det bolivianske vejnet er af en sådan beskaffenhed, at man skal grave dybt i Danmarkshistorien for at finde dets lige hertillands.
Side 150: På de fleste bolivianske overnatningssteder i den billige kategori - altså alojamientos og residenciales - er det trods træk-og-slip forbudt at smide det brugte toiletpapir i kummen, da risikoen for et stoppet afløb er for stor. I stedet skal det smides i en spand eller tønde ved siden af. At lette på låget til en sådan spand eller tønde kan udskyde det næste måltid på ubestemt tid, men i det mindste har man muligheden for at lukke øjnene og holde sig for næsen, hvis sarthed er et dominerende karaktertræk.
Side 228: En indkøbsliste, der var så lang, at man skulle tro, der var tale om et klageskrift fra kværulanternes årskongres.
Side 229: Der er ingen giftslanger her. Kun meget giftige hugorme, som kan slå et menneske ihjel.
Side 239: En forandring på uruguaysk er en forandring, som ikke forandrer.
Side 263: Hvad man end kunne sige om bilen, så var den et belæg for, at den menneskelige opfindsomhed har vide grænser.
Side 298: Himlen lignede en advarsel til folk med tendens til vandskræk.

Pages

361

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.2265 seconds