Til guden på et helligt bjerg : helleristninger på Monte Bego

by Peter V. Glob

Paper Book, 1971

Status

Available

Library's review

Ved Monte Bego ved De liguriske Søalper findes nogle helleristninger fra bronzealderen. De er beskrevet allerede i Gioffredo: Storia delle Marittime fra midten af det 17. århundrede. I 1913 udsendte Clarence Bicknell "A Guide to the Prehistoric Rock Engravings in the Italian Maritime Alps", men
Show More
uden kort.
P. V. Glob begiver sig ud på en 14-dages tur for at finde dem. Han møder bjergbønder og skriver både om dem og om andet han møder på vejen.
Han finder helleristningerne og nogle af dem er gengivet i bogen her. Jævne, flade klipper præcis som dem, hvor man i Sverige og Norge og på Bornholm har fundet helleristninger.
Ved Monte Begos fod finder han Lago Verde, et halvt hundrede kilometer fra Nice. Længere oppe finder han over hundrede billeder, ingen højere oppe, end at man kan række med en arm. Okser, marker og mænd, der pløjer.

Et par smukke essays om glæden ved at kigge på helleristninger og trække linier tilbage til de kunstnere, der for ca 4000 år siden skabte dem.
Show Less

Tags

Publication

Gyldendals Bogklub, 1971.

Language

Original language

Danish

Physical description

38 p.; 20 cm

ISBN

8700988014 / 9788700988019

Local notes

Omslag: P. V. Glob
Omslaget viser bjerget Monte Bego
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Tutbog
Side 38: Uadskillelig fra helleristningerne er således bjerget Monte Bego. Også det må man have med hjem. Fotografier i sort-hvidt og farve samt talrige farveskitser blev taget. Malerkasse og lærred havde jeg slæbt rundt med gennem Schweiz og Italien, men det var vanskeligt at komme i gang, for helleristningerne tog al tiden. Det var nær gået mig som malerne Karl Bovin og Alfred Simonsen, der rejste hele Vesteuropa og det nærmeste Afrika rundt, besteg bjerge, var til tyrefægtning og hele tiden havde malergrejer med, Simonsen endda nogle vældige papplader, men ikke fik malet det mindste. På en sådan rejse vælder nye indtryk stadig frem. Man farter fra sted til sted og har ikke tid og kræfter til at samle det overskud, der skal til, for selv at yde noget. De sidste dage fik jeg alligevel fæstnet det hellige bjerg i et par olieskitser, men måske ville De synes, at Kalle og Simon var de klogeste, hvis De fik dem at se.

Pages

38

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.6293 seconds