Mennesket og universet

by Colin A. Ronan

Hardcover, 1966

Status

Available

Call number

523

Library's review

Indeholder "1. Universets størrelse - Hvorledes man i gamle dage brugte himlen til måling af tiden, bestemmelse af retninger og til opstilling af kalendere. Tidlige forsøg på måling af Månens afstand. Hvad vi ved om Solsystemets størrelse. Mælkevejens størrelse. Fremmede
Show More
mælkevejssystemer.", "2. Hvorledes stjernerne lyser - Hvad vi ved om Solen, den nærmeste af alle stjerner. Fotosfæren, omvendingslaget, kromosfæren og kronaen. Solpletter, protuberanser og udbrud på Solen. Hvorledes atomteorien forklarer Solens mægtige energiudstråling. Den elektromagnetiske strålings former og sammenhængen mellem stråling og atomer. Hvad spektrallinierne siger os om atomerne i Solen og i andre stjerner. Hovedtyper af atomreaktioner. Stjernernes klassifikation.", "3. Astronomens værktøj. Astronomens instrumenter og hvad hvert enkelt bruges til. Hovedtyper af optiske kikkerter: refraktorer og reflektorer. Kikkertopstillinger. Astronomisk fotografi og pladernes udmåling. Schmidt-kameraet og elektron-kameraer. Spektroskopet, spektrografen, koronografen og soltårnet. Radioteleskoper.", "4. Stjernernes liv og død - Hvordan vi måler stjernernes lysstyrke. Spektret oplyser om stjernernes temperaturer. Sammenhæng mellem temperatur og klarhed, klarhed og størrelse. Hertzsprung-Russell-diagrammet og tidlige teorier om stjernernes udvikling. Dobbeltstjernesystemer og stjernemasser. Sammenhængen mellem masse og klarhed. Moderne teorier om forskellige stjernetypers opståen, livshistorie og undergang.", "5. Teorier om universet - Typer af mælkeveje: Spiraler, stangspiraler, elliptiske og uregelmæssige. Teorier om mælkevejenes udvikling. Rødforskydningen og mælkevejenes flugt. Sammenhæng mellem mælkevejenes afstande og flugthastighed. Universets udvidelse og moderne forsøg på forklaring. Teorierne om 'det store knald' og den uforandrede tilstand.", "6. Vejen ud i rummet - Rummets natur og hvorfor der må være grænser for, hvad vi kan se. Muligheden for forbindelse med levende væsener i andre planetsystemer. Planerne om observatorier på Månen og udsendelse af flere af dem ud i rummet. Astronautens fremtid. Astronomens og astrofysikerens fremtid.", "Tillæg", "Register", "Oplysninger".

Meget forældet fremstilling af astronomi fra tiden inden Hubble teleskopet. Fx var Big Bang kontra Steady State ikke afgjort på det tidspunkt, bogen blev skrevet.
Show Less

Publication

Skrifola, 1966.

Language

Original language

English

Original publication date

1964

Physical description

156 p.; 26.4 cm

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser en stiliseret udvikling af galakser til enten spiral eller bjælke
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra engelsk "Man Probes Universe" af C. Lublau Janssen

Pages

156

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)

DDC/MDS

523
Page: 0.1417 seconds