Byen der ikke adlød

by Niels E. Nielsen

Paper Book, 1981

Status

Available

Library's review

Et lille land, 1984
Peter Daniel på 38 er gift med Margaret og de har drengene Richart på 11 og Frants på 14. Han er medlem af parlamentet, hvor der sidder 400 medlemmer. Premierministeren hedder Carl Smit og landet har atomkraft. Egentlig er der gang i en generel nedrustning, men dette er blot
Show More
et skalkeskjul for Centralunionen, der sender raketfly ind og landsætter et stort antal faldskærmssoldater, der tager landet stort set uden kamp. Landet er med i Forbundsalliancen, hvis præsident er Henri Carel, men de ser også bare til i kulissen og medierne er også overtaget af fjenden, så det er svært for udenforstående at få klarhed over hvad der foregår.
Carl Smit opfordrer Peter til at flygte fordi han stadig er ung og har en god evne til at kommunikere med folk. Hvis han bliver, risikerer han at blive hjernevasket og brugt af besættelsesmagten. I første omgang flygter han hjem, men nogle unge med hårdttilkæmpede våben dukker op og han forlader sin familie for at slutte sig til den nydannede modstandsgruppe. Peter og de unge Susan, Jan og Thomas går gennem kloakerne for at skjule sig for faldskærmsjægerne. Fordi Peter er kendt fra fjernsyn og politik, bliver Danielgruppen hurtigt kendt og de får hjælp til en plan om at komme ind i fjernsynshuset og sende en besked ud til alle (velvidende at beskeden hellere må være kort). Susan og Peter finder hinanden for en kort stund, men begge ved at Peter er mest bundet til Margaret. Rundt omkring bliver folk skudt ned af maskingeværer fra helikoptere og nettet strammes om den spredte modstand. Men aktionen lykkes faktisk, Peter kommer frem til tv-studiet og når at få 30 sekunder på kosmovisionen til at fortælle at landet blev invaderet. Efterfølgende bliver gruppen nedkæmpet og skudt og Peter vågner op i et fængsel med erindringen om at have set Susan blive skudt.
Her bliver han hentet af Jacob Link, en meget ung forhørsleder med oberstrang. Han er en slags videnskabelig hjernevrider. Og bruger en maskine STIGGEN til at udforske sindet med. Faktisk er navnet noget propagandaministeriet har fundet på, for maskinen kan fremkalde stigmata, dvs psykisk fremkaldte kvæstelser, som til gengæld heler hurtigt. Så en STIGma-GENerator = STIGGEN. Jacob og hans ligesindede har tænkt sig at bruge teknikken til at omvende alle i det gamle magtapparat. STIGGEN kan fx fremkalde en umådelig følelse af ensomhed, som om man er alene tilbage på en ødelagt klode. Eller angst. Men Peter står imod alle forsøgene. Og generalerne risikerer ikke selvmord, så et ultimatum fra Forbundsalliancen vil faktisk få dem til at opgive Operation Panter og trække sig ud af landet igen. Men Jacob kan måske også bruge det til at svække dem med?
I alt fald ender Peter med at nå at fortælle "Vi kæmper stadig! Vi forsvarer byen! Vi gør det, fordi det er svært at leve i en erobret by!" Inden han bliver plaffet ned for rullende kameraer.

Romanen er udgivet første gang i 1960 og tydeligt præget af Ungarn 1956, men fremskrevet nogle år, så forfatteren kan digte med autostradaer, atomværker, thorium-tanks, broer og u-baner. Et fast tema er også at glade amatører uden træning kan hamle op med professionelle soldater i alt fald en tid. Jeg tænker egentlig bare at det hele er et postulat med ringe sandsynlighed.
Show Less

Publication

Kbh. : Hernov : i samarbejde med Nyt dansk Litteraturselskab, 1981.

Description

Fantasiroman om en stormagt, der under venskabs maske besætter et lille land.

Language

Original language

Danish

Physical description

202 p.; 20.7 cm

ISBN

8772154470 / 9788772154473

Local notes

Omslag: Charlotte Clante
Omslaget viser en by kontrolleret af en soldat i overmenneskelig størrelse, helikoptere og jagerfly
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 5: "Til staterne, eller enhver af disse, eller til enhver by i staterne siger jeg: Gør megen modstand, og adlyd lidet! - Een gang at adlyde uden at spørge, er een gang fuldstændig slavebundet! Een gang fuldstændig slavebundet, og ingen nation, stat eller by på denne jord vil nogensinde genfinde friheden!" -- Walt Whitman
Side 15: Thorium-tanks

Other editions

Pages

202

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2914 seconds