Afrikas kilder

by Niels E. Nielsen

Paper Book, 1966

Status

Available

Library's review

Transvaal, Sydafrika, ca 1965
Cornelius van Ziel på 15 år er hjemme på skoleferie efter et år hjemmefra. Hans søster Catalyn på 16 og forældrene Daan van Ziel og Marietje van der Bijl bor på farmen Vaalboeshoek, der har "afstand til mure, bjergkæder til hegn, floder til vanding og luft til
Show More
at trække vejret". Den ligger i dalen Tsangara og jorden var før zuluernes, men de har nu kun den magre jord nær negerlandsbyen Kleinstad. Catalyn har taget en mindre pige, Brandy, til sig og plejet, for Brandy er lettere evnesvag efter at være smittet med syfilis som spæd.
Cornelius har ikke tænkt meget over verden før nu, men på vej hjem fra skolen deler han kupe med en englænder, der forsigtigt spørger ind til hans holdninger.
Hjemme er ikke alt idyl, for der er uro blandt negrene. Cornelius var før pyt og pande med høvdingesønnen Kuduma og den forældreløse Saul, men nu er de skeptiske overfor ham. Det hjælper heller ikke at faderen tager afstand til dem og fx ikke giver et lift i sin nye bil. Skyerne trækker sammen og Cornelius begynder at se at faderen måske ikke altid har det rette svar på alt.
En agitator for at vælte de hvides styre er dukket op i følge med to livvagter og zuluerne holder dem skjult og lytter til agitatoren. Cornelius, Kuduma, Saul, Catalyn og Brandy dukker op til et hemmeligt møde en aften. De bliver opdaget og det kommer til en livsfarlig konfrontation. Agitatoren Ja -Ja Opobo beordrer de unge dræbt, men Baas Daan og nogle af hans folk dukker op og det ender nogenlunde fredeligt. Agitatoren drager videre, men med en trussel mod Kudumas fars Nkolo, så Cornelius beslutter at de tre må dø. Han bryder ind i faderens våbenskab og stjæler rifler til Kuduma og Saul og de fem Cornelius, Kuduma, Saul, Catalyn og Brandy, samt hans Cornelius hund Induna drager afsted på hesteryg for at indhente og dræbe Ja-Ja, Jacob og Dhala.
I nærheden af dalen er politistyrker under kommando af oberst Gerbrandt aktive og de patruljerer jævnligt med en helikopter, der har et maskingevær ombord.
De fem unge finder Ja Ja, Jacob og Dhala. Kuduma skyder Ja-Ja, Cornelius skyder også og ilden bliver besvaret af Dhala og Jacob. Seul bliver såret i benet og Brandy bliver slået ned med en geværkolbe. Så dukker helikopteren op og Jacob bliver skudt af maskingeværet, der betjenes af Daan van Ziel.
Helikopteren bliver ramt og trækker sig væk igen. Dhala er såret og forsvinder også fra manegen. Tilbage er de fem unge og en hårdtsåret Ja-Ja. Deres heste er gået til under skyderiet. Cornelius dræber Ja Ja, men smider til gengæld hans papirer i en nærliggende sø, så de ikke kan bruges mod nogen i Tsangara.
De fem går til fods mod en "Kildernes Dal" som de håber ligger længere fremme. Da de er tæt på at give helt op, finder de den faktisk. I en hule er Cornelius lige ved at blive bidt af en slange, men det går i stedet ud over hans elskede hund Induna. Hunden dør, men Kuduma hjælper Cornelius og de får sig etableret nogenlunde og begynder at komme sig oven på turen. Kuduma og Catylyn bader i en sø og opdager at de ikke er børn længere.
Brandy sygner stille hen efter slaget i hovedet. Hendes mor Tlula er fulgt efter dem og går tilbage igen efter en læge, men det vil jo røbe deres tilflugtssted. De giver hende ikke mad og vand til turen. Hun går alligevel og senere føger Catalyn efter, selv om hun hader Tlula, fordi hun har smittet Brandy med syfilis.
Den lille søs bund er dækket af tungt gult grus. Guldkorn der er vasket ud af floden. Seul dykker ned og henter meget af det op. Måske kan det købe dem et fristed, hvis de kan komme helt væk fra Sydafrika?
De har en klar fornemmelse for hvor håbløst deres foretagende er og at det sagtens kan ende med at de sorte bliver skudt og de hvide taget til nåde igen.
Der dukker en gruppe politisoldater op i selskab med Daan van Ziel og oberst Gerbrandt. De veksler skud med Kuduma, men uden at nogen kommer noget til. Cornelius og hans far tager en snak. Faderen ved også hvordan situationen er. Og han har også mødt Tlulas lig og gættet sammenhængen.
Faderen er enig med Cornelius om mere end man lige skulle tro. Faktisk mener han at Cornelius er nået meget længere end han selv, så han overlader det til Cornelius at finde ud af hvad de skal gøre. Han kan fortælle at Ja-Ja's lig var fundet og også de papirer, som Cornelius havde smidt i vandet. Dhala er også blevet fanget, men døde under afhøringen. Men han angav Nkolo, Kudumas far og også Daans ven. Så Nkolo er blevet arresteret og vil blive sendt til Pretoria.
Cornelius vender tilbage til Kildernes Dal og er klar til at slås med politisoldaterne. Kuduma tier, men synes det er en dårlig ide. Han afvæbner Cornelius og bliver til tak skudt af politisoldaterne. Så måske ender det tåleligt for Cornelius og Catylyn og Seul.

Konflikten i Sydafrika udsat for en forfatter fra Stevns. Jeg er ikke så overbevist om resultatet, men det er en "coming of age" historie med masser af dramatik og skydevåben involveret.
Show Less

Publication

Hasselbalch, 1966.

Description

Tre unge sydafrikanere, to sorte og en af blandet race, drager ud i en isoleret dal i et fors at bevare et venskab pv af raceskel.

Language

Original language

Danish

Physical description

222 p.; 22.5 cm

Local notes

Omslag: Knud Agergaard
Omslaget viser en ung sort afrikaner, der står og kigger mod solen i horisonten
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi

Other editions

Pages

222

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2294 seconds