Cardby og Dragen

by David Hume

Paper Book, 1957

Status

Available

Call number

823

Library's review

England, London, engang i 1920'erne
Indeholder kapitlerne "1. Et ejendommeligt ærinde", "2. Mick begynder at arbejde", "3. En udflugt til Limehouse", "4. En nervepirrende morgen", "5. Dom uden forsvar", "6. I den ellevte time", "7. En farlig situation", "8. Almindelig forvirring", "9. Mick bliver
Show More
spået i hånden", "10. Dødens forværelse", "11. Spændende minutter", "12. Mick kommer i knibe", "13. I kamp med døden", "14. 'The Quarry'", "15. I kamp med ilden", "16. Fra ild til vand", "17. Mærkelige episoder", "18. Brat opvågnen", "19. Flere overraskende begivenheder", "20. Sir Louis er overrasket", "21. Chok efter chok", "22. Ængstelige timer", "23. Mick træffer 'Dragen'!", "24. Enden på det hele".

Detektivbureauet, drevet af Mick Cardby og hans far, bliver opsøgt af en ung kvinde Laura Mason, der har været ude og spille baccarat med en nylig bekendt Serge Razler. Hun tabte stort og mener dels at hun er blevet snydt og dels at Serge var med til at snyde hende. Hun tabte mere end hun kunne betale, så hun skylder penge til spillebulen. Cardbys svarer at det var bare ærgerligt og at hun må betale sin spillegæld. Hun bliver ikke glad for beskeden, men beder dog Mick om at søge oplysninger på Razler. Han opsøger mandens værelse uden at træffe ham, så han lægger en besked. Senere bliver han kontaktet af politiet for Serge er myrdet og ligger død inde på værelset. Razler er sat i forbindelse med en overskurk kaldet "Dragen" og alle fraråder Mick at rage uklar med denne. Det er sikkert allerede for sent, for han får en lakonisk besked fra Dragen om at det er hans tur næste gang. Selv forsøg på at veksle en tjeneste fra en gammel kineser Lou San til nogle oplysninger giver ingenting for Lou San vil gerne fortsætte med at leve.
Kort efter bliver Mick samlet op på gaden af en taxa, der låser bildørene efter ham og kører ham en tur ud til et hus, der kontrolleres af Dragen og indeholder nogle små celler, hvor han bliver verfet ind. I cellen møder han en anden ung kvinde, Lady Maria Davers, datter af Jarlen af Myne. Hun er også blevet kidnappet. Dragen giver Mick en halv times frist til at sige ja til at ringe til sin far og også lokke ham i fælden. Belønningen er en smertefri død i modsætning til hvad der ellers vil blive ham til del. I den halve time når en kineser Shew Har at hjælpe de to til flugt. Shew, Mick og Maria undslipper på dramatisk vis ved at hoppe i en kanal, svømme ud til en robåd og så lade denne smadre af en bugserbåd, da Dragen og hans folk nærmer sig i en anden båd.
Mick tager Maria og Shew med hen til sit kontor, blot for at se dem blive bortført af Dragens folk, inden han kan nå at få beskyttelse til dem. Dragen sender dem Shews ene øre som Cardby senior har imens klemt en af Dragens kendte medarbejdere Snide Pearce og fået information om en sandsigerske Ramona, som igen giver information om en suspekt jernhandel nede ved havnen. Mick, Cardby senior og politimanden Gribble begiver sig ud til jernhandlen, men de bliver alle tre overlistet af Dragen og havner i en celle, som der bliver pumpet ammoniakgas ind i for at kvæle dem. De får dog sendt gassen tilbage og skyder sig ud af cellen. En af Dragens folk Solly Geary er blevet såret og han kan fortælle at Lou Sans hustru er blevet dræbt på bestialsk vis af en stor kineser ved navn mr. Lang. Både Lang og Laura Mason og Maria Davers er forsvundet fra stedet sammen med resten af Dragens folk.
Gribble og Geary ryger på hospitalet, liget af Sans hustru bliver kørt til undersøgelse og Mick og Cardby senior gør klar til at tage kampen op igen. På kontoret har deres unge medhjælper Jimmy Lacey måttet stoppe Snide Pearce i at stikke af, så Snide ser lidt bulet ud. Han kan dog fortælle at Dragen har snakket om et sted ved navn 'The Quarry', så Jimmy og Mick tager dertil. De finder en forladt vandmølle og der er ild i den. Med livet som indsats redder de Maria Davers ud og begiver sig så tilbage til London for at blive opdateret med Dragens seneste trusler og blive lappet lidt sammen og få noget søvn.
Mens Mick sover, har Lou San indkaldt et længst glemt krigsberedskab blandt Londons kinesere. Boo How Dye-mændene. De fem mænd går ud med en liste over Dragens mænd og hvis de ikke vil fortælle hvem Dragen er, så bliver de bare dræbt på stedet. Det går hurtigt ud over Cesare Lindo, Wong Chong og Laramie Grierson. Stort set samtidigt forsøger man at dræbe Gribble på hospitalet og lidt senere også Geary og det attentat lykkes og tager også politibetjenten, der bevogtede ham, med i købet. En af Boo How Dye-mændene bliver fundet dræbt og Laura Mason ligeså. Med Serge Razler og Lao Sans hustru er vi altså på mindst 9. Samme dag bliver Lao San og hans sekretær Pearl dræbt af en bombe og så er vi på 11. Mick bliver overfaldet, men en af Sans folk dræber overfaldsmanden og så er dusinet fuldt.
Mick Cardby synes at det er ved at være en meget dyr konflikt og sporer en af Dragens folk tilbage til en chauffør ved en kendt videnskabsmand Sir Lindsay Muir. Det er en god ide for Muir viser sig at være morfinist og helt styret af Dragen, så de finder et enormt lager af kokain, heroin og råopium. De får også befriet Muir og får ham under kyndig behandling. Laura Masons rige far Andrew Mason ringer og siger at en stor kineser venter på ham i hans stue og Mason beder Cardbys om hjælp. De kommer med det samme og går lige i fælden for Andrew Mason er Dragen. Cardbys må høre lidt på ham, mens fem af hans mænd står på en balkon og sigter på dem, helt klar til at skyde dem på Masons signal.
Men faktisk er revolvermændene blevet udskiftet med Lao San og hans mænd, for Lao San opdagede bomben uden at udløse den og i stedet har han fanget den store kineser, Lang og "overtalt" ham til at fortælle alt, inklusive at Mason er Dragen.
Som hævn for drabet på sin "hustru", som faktisk blot var en ung pige, betroet ham af en gammel ven, fik Lao sine mænd til at slå Laura Mason ihjel.

Lao San er blevet alvorligt sur på Andrew Mason og tager ham med, efter at have fortalt Cardbys at de skal glemme alt hvad de har set og forresten heller ikke foretage sig noget som helst før der er gået en time.

Både Mick og hans far er noget rystede, men parerer ordre og tager en taxa hjem efter at sundet sig en times tid. Men de synes ikke helt om tanken om Mason og den behandling, der venter ham hos Lao San.

Meget aktionfyldt fortælling med noget, der ligner en bandekrig i fuld flor.
Show Less

Publication

Kbh, Hasselbalch, 1957.

Language

Original language

English

Physical description

158 p.; 21.7 cm

Local notes

Omslag: Peter Holm
Omslaget viser et lidt skummelt kvarter. I forgrunden ses en tyk bobby, der blæser i sin politifløjte
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Cardby, bind 7
David Hume er et pseudonym for John Victor Turner (1900-1945).
Oversat fra engelsk "Meet the Dragon" af ikke angivet oversætter
Side 22: Min unge ven, jeg har levet i fred så længe, at jeg også ønsker at dø i fred. Jeg ønsker ikke at træde frem for mine forfædre blodig og lemlæstet. Jeg vil helst træffe dem uden forudgående blodsudgydelse og vold.
Side 109: Jeg var sikker på, at Englands politi ville finde ham, og at han ville ende sine dage uden fodfæste under sine fødder.
Side 150: Han var en meget tavs mand, meget tavs. Jeg har aldrig truffet en mand, som ønskede at tie så længe. Jeg brugte næsten fem timer til at overbevise ham om, at det er sundest for folk at tale, når jeg beder dem derom. Da han endelig begyndte at tale, fandt han det vanskeligt. Jeg vil ikke fortælle Dem hvorfor. Måske er mine midler ikke Deres. Men han fortalte mig alt, hvad jeg ønskede at vide.
Side 157: Jeg har længe ladt Dem i fred, fordi vi begge tildels drev samme forretning, og De generede mig ikke ved at blande Dem i min. Fordi jeg lod Dem i fred, troede De i Deres forfængelighed, at jeg var bange for Deres magt. Jeg har aldrig været bange for noget menneske. Men da De tog det barn bort fra mig og slagtede hende, slukkede De lyset i mine øjne og tog glansen af mit liv. Så dræbte jeg Deres datter. Det var øje for øje. Men ikke tilfreds med det prøvede De, som er fræk nok til at kalde Dem 'Dragen', på også at myrde mig. Det er ikke Deres skyld, at jeg stadig er i live. Hensigten var til stede, foranstaltningerne trufne. I mine øjne er det mord. Vi har allerede udvekslet øje for øje. Nu har jeg i sinde at kræve tand for tand.

Other editions

Pages

158

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)

DDC/MDS

823
Page: 0.2274 seconds