Bombemageren og hans kvinde

by Leif G. W. Persson

Hardcover, 2016

Status

Available

Call number

839.7374

Library's review

Sverige, maj og juni 2015
Indeholder delene "I. Mandag den 11. maj. Den engelsk kollega lader høre fra sig", "II. Tirsdag den 12. maj til mandag den 18. maj. Bombemageren og hans kvinde. Forberedelser før jagten", "III. Mandag den 18. maj til mandag den 25. maj. Jagten på Bombemageren og hans
Show More
kvinde. Det indledende stadium", "IV. Tirsdag den 12. maj til onsdag den 27. maj. Jagten på Bombemageren, hans kvinde og hans vest", "V. Onsdag den 27. maj til tirsdag den 2. juni. Jagten på Bombemageren og hans kvinde. Efterforskningsgennembrud", "VI. Onsdag den 3. juni til fredag den 5. juni. Jagten på Bombemageren og hans kvinde. Den afsluttende fase", "VII. Lørdag den 6. juni. Jagten på Bombemageren og hans kvinde. Politirazzia", "VIII. Søndag den 7. juni til tirsdag den 9. juni. Jagten på Bombemageren, hans muldvarp og hans nye mål", "IX. Onsdag den 10. juni. Det store brag", "X. Sommeren efter jagten på Bombemageren og hans kvinde".

Lisa Mattei er operationsleder i det svenske sikkerhedspoliti Säpo og får et tip fra de engelske kollegaer om et muligt attentat. Hun flyver til en engelsk flybase sammen med tre kollegaer, Dan Anderson, Linda Martinez og Jan Wikander. De er alle nære kollegaer og kender hinanden ud og ind. De bliver modtaget af Jeremy Alexander, 45 år gammel og indbegrebet af en adelig engelsk efterretningsofficer, hvis familie har tjent landet i generationer. Han fortæller dem på behagelig vis at målet er en svensk statsborger Abdullah Mohammed Khalid, kælenavn Abbdo, 28 år gammel, god fysik-kemi studentereksamen og efterfølgende uddannet som elektriker. Startet på studier i Manchester, men også rodet ind i Al-Shabaab og er koblet til køb af anonyme mobiltelefoner og rådgivning om bombekonstruktion. Jeremy Alexander har sikre informationer om et forestående attentat den 6 juni på svenske ministre og kongelige. Kernegruppen er Abbdo og mindst 10 andre heraf mange af hans famlie og en rig engelsk kvinde Louise Urqhart, der har taget Abbdo til sit hjerte (og navnlig seng) og nu er forsvundet fra radaren. Svenskerne vender tilbage til Sverige efter nogle få timer og går i gang med at overvåge Abbdo og hans familie i Eskilstuna. Som en ekstra joker ser det måske ud til at nogen i Säpo lækker informationer til den anden side. Undervejs hører vi også til Lisa Mattei på 42, hendes mand Johan på 37, deres datter Ella på 5 og Lisas bekymringer over at hendes job fylder vildt meget.
Tiden går uden at de selv får nogle beviser mod Abbdo. De har officielt en anklager Lisa Lamm på og hun er ret opmærksom på et par tidligere sager, hvor folk blev dømt ved byretten men frifundet ved landsretten. Cart Leuwe gør opmærksom på at Abbdo er ældste søn i familien og at ingen gør noget uden at faderen har bestemt det. De graver lidt i fortiden og ja, faderen er lokal godfather for somalierne i Eskilstuna og det er livsfarligt fx at drille hans ældste søn. En kom med et forslag om at Abbdo og fætteren Avve skulle have trøjer på med neger 1 og neger 2, så man kunne kende forskel. Nogle af faderens gorillaer tævede spasmageren grundigt, tog alt hans tøj og skrev med spraymaling et skilt på ham med "Næsten død svensker". Derefter drillede ingen Abbdo, som for resten også var dygtig i skolen.
Der går flere dage og de mistænkte begynder at røre på sig. To af Abbdos søstre syr en bombevest, en bror hugger dynamit og køber armeringsjern, som klippes i små spidse og skarpe stumper på ca 10 gram hver. Abbdo har betalt en drukkenbolt Ove Kristiansson godt med penge i engelske pund, men for hvad? Louise Urqhart er stadig forsvundet, men hendes fortid bliver trevlet op. Moderen var agent for Mossad under navnet Sarah Weissman indtil hun døde i tjenesten for en selvmordsbomber, men Louise selv er mere om sig. De finder beviser på at hun udlejer til mange mistænkelige personer, dvs hun er nok i Jeremy Alexanders sold.
Lisa finder det bekymrende at brikkerne i puslespillet lægger sig selv og graver dybere. Måske har Abbdo en plan B, som involverer store mængder dynamit som Kristiansson kan have stukket tilside for år tilbage inden han gik konkurs med sit entreprenørselskab? Abbdo tager tilbage til England, hvor englænderne snupper ham efter aftale med svenskerne. Samtidigt begynder svenskerne at anholde de andre familiemedlemmer til Abbdo, men beviserne smuldrer og bliver til støv i hænderne på dem. "Bombevesten" er en fiskevest beregnet som gave. Dynamitten er alligevel ikke forsvundet. Armeringsjernet er ikke klippet i stykker, men bruges til et gulvprojekt og de små afklippede stumper er beregnet til en slangebøsse, som en af ungerne har planer om at bruge til at fordrive en grævling med, osv osv.
Lisa Lamm synes ikke det er sjovt, men hun lader alligevel hele bundtet sidde varetægtsfængslet lidt endnu. Imens jager Lisa Mattei en muldvarp i egne rækker og finder den i form af en Helena Palmgren, som hendes chef har sluset ind ved starten af året. Ganske forudsigeligt har Helena en religiøs skrue løs og i starten af hendes karriere blev hun fanget ind af faderen i familien Khalid. Hun har sikkert også haft et seksuelt forhold til ham og i alt fald har de holdt forbindelsen i flere år, hvilket hun nok har glemt at fortælle Säpo. Oven i dette knalder hun løs med chefen, som også er Lisa Matteis chef. Sjovt nok har Helena lejlighed lige overfor Evert Bäckström og han har det sidste halve års tid taget billeder af hendes eskapader, så Lisa har masser af beviser på både Helena og chefens strafbare dumheder. Som et ekstra krydderi har Linda Martinez og hendes folk fundet ud af at Abbdo har købt en 10-tons frontlæsser af Ove Kristiansson og hvor mon den er? Helenas pc, telefon etc bliver hacket og man ved derfor at hun den 10 juni har planer om at slagte Lisa Metteis datter og sikkert resten af børnehaven. De er derfor evakueret og i stedet møder hun en af Lisas folk Frank Motoele, som hun forsøger at skyde, men han er meget mere koldblodig og dræber hende på klods hold. Helenas del af planen er således gået i vasken, men Abbdo har mere held med sig. Han kører frontlæsseren mod statsministerens sommerbolig Harpsund og lykkes med at detonere ladningen på 200 kilo dynamit, hvilket koster 20 mennesker livet., heriblandt Säpos øverste chef og otte regeringsmedlemmer.

Senere ringer Jeremy Alexander til Lisa Mattei og de udveksler noter. Louise Urqhart var ganske rigtigt på hans lønningsliste, men også på andres. Hun tippede englænderne om et møde mellem lederne af al-Shabaab, IS, Boko Haram og al-Queda. Og det tip fik amerikanerne til at sende en flok droner afsted og dræber et stort antal af lederne og deres krigere. Og desværre også Louise Urqhart, hvilket Alexander ikke beklager så dybt. Han sender hende et fint slips som sit eget, men hun er nok ikke til sinds at blive Säpo chef.

Fantastisk velkomponeret krimi, der ikke har den helt store handling, men et væld af bipersoner og småplot, der flettes kompetent sammen. Man er ca 2/3 inde i bogen, før der kommer skred i efterforskningen, men det er faktisk ok.
Show Less

Publication

[Aarhus] : Modtryk, 2016.

Description

Mandag 11. mai fr̄ operativ sjef ved sikkerhetspolitiet, Lisa Mattei, en telefonsamtale som forandrer alt og setter nasjonen i hy̜beredskap. Tipset kommer fra en britisk kollega, men kommer det virkelig til ̄skje et terroristangrep? Eller har de en muldvarp i egne rekker? Dette er den fr̜ste boken med Lisa Mattei i hovedrollen.

Language

Original language

Swedish

Original publication date

2015

Physical description

526 p.; 22.5 cm

ISBN

9788771465136

Local notes

Omslag: Marina Mattsson
Omslaget viser en kollage af to fotografier af ansigter
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Oversat fra svensk "Bombmakaren och hans kvinna" af Allan Hilton Andersen
Undertitel: : en roman om en forbrydelse
En roman om en forbrydelse, bind 11
Side 15: Der fik du noget godt at sutte på, lille ven.
Side 23: Da hun havde afleveret Ella i børnehaven for lidt over to timer siden, havde hun været i trist humør. Nu havde hun det igen, som hun plejede. Hvilket vel bare viste, hvor slemt det efterhånden stod til med hende.
Side 24: kylling a la Marengo = kyllingegryde
Side 57: Semper exqitet aliquem. Det ærgrer altid nogen.
Side 89: Egentlig er du ikke værre end alle andre, som er ligesom dig.
Side 109: Der findes tre slags skuespillere. Nogle var psykopater, nogle var alkoholikere og nogle var helt almindelige mennesker, som ikke duede til noget som helst.
Side 255: Han havde et ufatteligt skarpt øje for menneskelige svagheder. Det var dem, han tog fat i , når det passede ham. Der, hvor det gjorde mest ondt. Hans sprog var heller ikke specielt diplomatisk. Især ikke, når han var i godt humør. Så kunne man godt begynde at skille får fra bukke, vaske deres mund med brun sæbe, når de løj, og rense alt skidtet ud af ørene, når man var færdig med dem. Eller koge lim på dem. Når han sagde de ting, plejede han at være i vældigt godt humør.
Side 274: I samme øjeblik du stillet et spørgsmål, afslører du også noget om dig selv og om, hvad du ved.
Side 366: Det er ikke så sært, at den kvinde bor alene.
Side 469: I morgen er det søndag og dermed endnu en arbejdsdag for folk som os.
Side 476: Du må prøve at se det fra den positive side. Hvis du har mødt manden i dit liv, er det vel meget praktisk, at han så tidligt som muligt indser, hvem han skal dele det med.
Side 489: Hvis du ser noget, der ligner en polsk luder og knepper som en polsk luder, skyldes det den kendsgerning at du netop har set en polsk luder.
Side 501: At han skulle blive ramt af en hjerneblødning er udelukket. Af anatomiske årsager.
Side 504: Jeg har en speciel knap til den slags. Når jeg trykker på den, forsvinder de bare. Ingen mærker noget som helst. Allermindst dem, det drejer sig om.

Pages

526

Library's rating

Rating

½ (15 ratings; 3.7)

DDC/MDS

839.7374
Page: 0.2436 seconds