Hesten og andre historier

by Hasse Zetterström

Hardcover, 1942

Status

Available

Library's review

Indeholder "Hesten", "Et underligt Hus", "Døren", "Hekseskud", "Skruenøglen", "Et Ordensmenneske", "Sengeknoppen", "Dørpladen", "Et alvorligt Udseende", "Silden", "Kontorchef Sandmans natlige Oplevelse", "Et gammeldags Barn", "Dynamithunden", "Jakob", "Djævlespillet", "Krebs".

"Hesten" handler
Show More
om en hest, som en dag dukker op på en mark i byen. En mand dukker op og vil gå med hesten, så fortælleren, der er redaktør, påstår at den i virkeligheden er hans. Manden køber under protest hesten af fortælleren, men skriver senere et brev og siger at de begge har gjort en god handel, siden hesten jo ikke var ejet af nogen af dem. Det viser sig at være byens hest og en by er jo for stor til at kære sig om noget så småt som en hest.
"Et underligt Hus" handler om et hus med en så underlig grundplan at fortælleren må tilbringe natten alene sammen med stuepigen Amalia. Det koster en skilsmisse, for konen er ikke tilfreds med forklaringen.
"Døren" handler om at Lindström mangler en nøgle, da frøken Alice Åkerholm har lånt gæstehuset. Hun siger at hun ikke ved hvor den er, men at hun ikke har den. Så sender de døren efter hende, så hun kan få lavet en ny nøgle, men efter nogen tid finder de den selv i Lindströms lomme.
"Hekseskud" handler om en mand, der får et hekseskud midt på gaden og bliver kørt over. Chaufføren bærer ham hjem til konen og får en masse råd mod hekseskud. Autofantabletter, Termogenvat og katteskind. Han prøver alle tre ting og da han er blevet af med de hunde, der følger efter ham, er hekseskuddet væk.
"Skruenøglen" handler om direktør Adolf Alm, der ikke tager en skruenøgle med, fordi konen havde sagt hun ville. Hun benægter og han hopper over bord fra båden og drukner. Senere finder hun skruenøglen og siger "Her ligger jo den dér Tingest, som Adolf glemte at tage med sig ud paa Landet."
"Et Ordensmenneske" handler om Tante Olivia, der er et ordensmenneske og derfor har fået alle sine bekendte til at love at rive hendes gravsted. Hver af dem tror de er ene om pligten, så efter begravelsen møder en mængde folk frem, hver med sin lille rive. "Tante Olivia var virkelig en Kvinde med megen Ordenssans".
"Sengeknoppen" handler om Leander, der i fem år har været bange for om han har været medskyldig i apoteker Pontins død. Han drager et lettelsens suk, da han hører at Pontin lever, for han havde fejt efterladt denne udenfor apoteket efter en besynderlig episode, hvor Pontin havde fået en sengeknop i munden og ikke kunne få den ud igen. I årene efter har Leander altid fjernet sengeknopperne på alle senge, han er kommet i nærheden af.
"Dørpladen" handler om konsul Henrik Fredman, der har en hvid emaljedørplade med sit navn på. Hustruen skifter den en dag med en messingudgave, som hun synes er pænere. Om natten kan Fredman ikke finde hjem, fordi døren ikke ligner sig selv. Konen skifter pladen tilbage uden at sige noget og hjælper manden ind fra gaden. Senere på natten står han op og går ud og kigger på skiltet og siger "Du skal aldrig, aldrig komme væk mere".
"Et alvorligt Udseende" handler om at fortælleren har et alvorligt udseende og at der faktisk findes en film, hvor han sidder og spiser med familien, mens de andre familiemedlemmer morer sig, men han ser alvorlig ud. Han kunne godt have jongleret lidt med en kartoffel eller tryllet et æg væk, men hvad ville børnene så have sagt, når de blev store og så filmen?
"Silden" handler om Fågel, der fortæller en historie om at spille nogle nordmænd et puds ved at påstå at der går salte sild på bunden af Oslo havn. For at bevise det dykker han ned og henter en (i virkeligheden dykker han under båden og henter en sild fra køkkenet). Nu tror folk så på det og han strammer skruen ved at påstå at der også vokser kartofler. Han henter to op, men desværre er den ene skrællet, så troværdigheden ryger.
"Kontorchef Sandmans natlige Oplevelse" handler om Henrik Bürgel, der altid laver practical jokes med alle mulige andre. En aften får han kontorchef Sandman til at kravle ind i et stort plastikvandrør, som han derefter prompte stiller på hovedet, så Sandman ikke kan komme fri. Så siger han "God Nat, lille Sandman. Hvis jeg nogensinde kommer ud for en Fejl i et Vandrør, saa ved jeg, at det er dig." og går roligt sin vej. Sandman kommer fri takket være nogle arbejdere, men beder dem så om at lade røret stå i lodret stilling. Om eftermiddagen kommer Bürgel forbi stedet igen (som han ellers havde glemt alt om) og gribes af panik. Han styrter hen på sit hotel, pakker og forsvinder fra byen. Efter sigende skal han nu bo i Paris. En Spøg, en Drengestreg kan tilgives, men Ondskaben og Grusomheden bør straffes.
"Et gammeldags Barn" handler om en pige på seks år, der sidder i sandkassen og laver sandkager, mens hun tænker over at hendes mor og far har giftet sig igen. Så hun er barn af første ægteskab og hendes moderne forældre er allerede vokset fra hende. "Naar jeg kommer og hilser paa min Far, tror du saa ikke, hans børn synes, det er underligt, at jeg siger Far til deres Far?" og "Men tænk, jeg kan aldrig faa Søskende".
"Dynamithunden" handler om en historie om en hund, der får bundet en dynamitstang på halen, fordi ejeren vil aflive den. Da han har tændt dynamitten, kommer han i tanke om at han selv er i fare og løber væk. Hunden løber efter, men de ender i en sø og bliver reddet. År senere læser historiens forfatter en anden version af samme historie i en østrigsk avis. Og et år senere i en stockholmsk avis. Forfatteren bliver helt ræd for at alle hans historie måske er dømt til at blive gentaget. Og måske endda sker i virkeligheden.
"Jakob" handler om en guldfisk, der ejes af frøken Wedel. En dag bliver den syg og taget med til dyrlægen Møller, der bytter den med en anden uden at sige noget. Han overtager Jakob, der kommer sig og han bliver helt glad for fisken, men en dag siger en af hans venner noget, der giver ham dårlig samvittighed. Han tager hen og bytter tilbage, hvilket er perfekt timing, for bytte-Jakob er faktisk lige død og dyrlægen kan passende bruge frøken Wedels kat til at bortskaffe beviserne. Han trækker sig tilbage med god samvittighed, men uden guldfisk!
"Djævlespillet" handler om en mand der køber den nye dille, et djævlespil. Efter at have slået nogle få kostbare genstande i stykker, kan han hovere overfor sine venner og bekendte.
"Krebs" handler om en mand og en kvinde, der mødes og spiser to fade krebs, hanner og hunner, og fortæller historier imens. Om at stå af sporvogne baglæns, om at gå en lang tur indendørs og om smukke piger i balletten.

Meget muntre små noveller, lidt i samme stil som Storm P.
Show Less

Publication

Kbh. : Thaning & Appel, 1942.

Language

Original language

Swedish

Physical description

116 p.; 18.6 cm

Local notes

Omslag: Herluf Jensenius
Omslaget viser en glad hest i en indhegning og nogle folk der kigger på den
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Verdenslitteraturens humor, bind 15

Oversat fra svensk "Hästen" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Ett underligt Hus" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Dörren" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Ryggskott" af Kjeld Elfelt
+Oversat fra svensk "Skruenøglen" af Kjeld Elfelt
+Oversat fra svensk "Et Ordensmenneske" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Sängknoppen" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Dörrplåten" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Ett allvarligt utseende" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Sillen" af Kjeld Elfelt
+Oversat fra svensk "Kancellisekretær Sandmans natlige eventyr" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Ett gammalmodigt barn" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Dynamithunden" af Kjeld Elfelt
Oversat fra svensk "Jakob" af Kjeld Elfelt
+Oversat fra svensk "Djævlespillet" af Kjeld Elfelt
+Oversat fra svensk "Krebs" af Kjeld Elfelt

Side 32: Hvis man er skabt på den Maade, skal man ikke gaa ud blandt Folk!
Side 65: Jeg siger endnu en Gang, at Nordmænd er mere storsnudede end alle andre Nationer paa Jorden, Amerikanere iberegnet. Norge er størst, bedst og mest. Nordmændene er Jordens fineste, ædleste og dygtigste Folk. Paa alle Omraader. Kender De dem saa igen?
Side 109: Intet Menneske i denne Verden kan lære dette djævelske Spil. Det er en fysisk Umulighed, som min gamle Faster sagde, da hun første Gang saa et Automobil.
Side 116: Her er saa mange smukke Piger, at hvis man en Aften bliver forelsket i en og kommer tilbage Dagen efter, saa er hun tre andre.

Fra originalen:
Side 14: En myndighet som staden håller inte reda på om något så obetydligt som en häst försvinner.
Side 65: Jag säger ännu en gång, att norrmän är högfärdigare än alla andra nationer på jorden, amerikanare medtagna. Norge är störst, bäst och mest. Norrmän är jordens finaste, noblaste och duktigaste folk. På alla områden. Känner ni igen dem?

Hasse er far til Erik Zetterström (pseudonym Kar de Mumma)
Tak til bada.hb.se/bitstream/2320/7127/1/VT-74%20nr%2044.pdf for et novelleregister omend nok ikke komplet

I bind 1 af "Tvekamp og andre svenske mesterfortællinger" redigeret af Ole Storm finder vi: Hasse Zetterström: Kancellisekretær Sandmans natlige eventyr.
Hasse Z:s samlade, Volumes 7 à 8 har den på side 154-158, tror jeg.

Other editions

Pages

116

Library's rating

Rating

(1 rating; 4)
Page: 0.4787 seconds