Danmarks besættelse

by Hans Røpke (Editor)

Other authorsMartin A. Hansen (Author), Axel Holm (Author), Børge Brandt (Author), Vilhelm Bergstrøm (Author), Ole Juul (Author), Carl Aage Redlich (Author), Knud Pedersen (Author), Hans Edvard Teglers (Author), Hans Røpke (Author), N. A. Eigenbroth (Author), Jørgen Røjel (Author)9 more, S. N. Holck (Author), Leonhard Kaupisch (Author), Steen Nordbjørn (Author), Jens Lillelund (Author), Jens Nyskov-Sørensen (Author), Alf E. Olstrup (Author), C. Lyst Hansen (Author), Poul Overgård Nielsen (Author), Mac Hetherington (Author)
Paper Book, 1964

Status

Available

Library's review

Indeholder "Hans Røpke: Sådan begyndte det ...", "Leonhard Kaupisch: Oprop!", "En sergent fra Livgarden fortæller", "Arne Vilhelm Sørensen: En rask soldat", "Steen Nordbjørn: Den 9. april", "Børge Brandt: Aktion i sabotagens barndom", "Knud Pedersen: Våben", "Hans Edvard Teglers: Stormen på
Show More
flyvepladsen", "Jørgen Røjel: Sabotagen mod Langå-broerne", "Axel Holm: Hvidsten-gruppen", "Ole Juul: Illegal virksomhed", "Jens Lillelund: Da 'John' blev taget", "S. N. Holck: Kampen mod Havtyren", "S. N. Holck: Njals efterkommer", "Jens Nyskov-Sørensen: Humlebæk-episoder", "Alf E. Olstrup: Jul, nytår og det daglige liv i Shellhus-fængslet", "C. Lyst Hansen: Da bomberne regnede over "Gidseletagen"", "Mac Hetherington: Shellhus-pilotens logbog", "Vilhelm Bergstrøm: 26. juni", "Jørgen Røjel: Flugten fra Frøslevlejren", "Carl Aage Redlich: Overfaldet og deportationen", "Poul Overgård Nielsen: Krigsforlis", "N. A. Eigenbroth: I sidste øjeblik", "Martin A. Hansen: Kai Ole - een af de mange", "Christian Ulrik Hansen: Christian Ulrik Hansen, en dansk patriot".

"Hans Røpke: Sådan begyndte det ..." handler om at det starter med sorte fugle over Danmark og at modstandsbevægelsen i denne bog kan fortælle hvad der så skete senere.
"Leonhard Kaupisch: Oprop!" handler om at Danmark er besat og skal makke ret.
"En sergent fra Livgarden fortæller" handler om Amalienborg og skudvekslingerne her på besættelsesdagen.
"Arne Vilhelm Sørensen: En rask soldat" handler om skudvekslinger ved grænsen. De tyske tropper har tanks og de danske har et maskingevær. Gæt hvem der vinder.
"Steen Nordbjørn: Den 9. april" handler om en soldat, der roer til Sverige og bliver interneret der.
"Børge Brandt: Aktion i sabotagens barndom" handler om et brandbombeattentat mod en nazisympatisørs butik på Bispebjerg.
"Knud Pedersen: Våben" handler om Churchill-gruppen - en flok skoledrenge, der stjal våben fra tyskerne i Ålborg-området. De blev fanget i maj 1942 og fik fængselsdomme på fra 1 til 3 års fængsel efter frejdigt at have tilstået alt. Også at de forsøgte at hugge en kasse mærket "Krautkassen", men faktisk stod der "Krautkasten" for det hed den mand, der ejede kasse.
"Hans Edvard Teglers: Stormen på flyvepladsen" handler om 25 november 1944 hvor Lundtofte flyveplads blev angrebet af en gruppe sabotører. Hangaren indeholdt kun danske svævefly, så den fik lov at blive stående, men vagtkorpset blev mejet ned.
"Jørgen Røjel: Sabotagen mod Langå-broerne" handler om den første 'rigtige' sabotage med hundrede kilo sprængstof og lammelse af længdebanen. Det giver også de første henrettelser af sabotører og Hitlers kanariefugl mister sit ry som ufarlig og mest på tyskernes side.
"Axel Holm: Hvidsten-gruppen" handler om kroejeren på Hvidsten Kro og mange fra hans familie, der deltager i våbenopsamling og videretransport af faldskærmsfolk. Det koster otte af dem livet.
"Ole Juul: Illegal virksomhed" handler om et par dage på flugt fra Gestapo. Han skyder to af dem ned og får et lift af en tredje, som han slår ned.
"Jens Lillelund: Da 'John' blev taget" handler om en matematiklærer "John" alias Svend Otto Nielsen, som leder mange dristige aktioner, men til sidst bliver stukket af en "fru Delbo", skudt ned af Gestapo og torteret i over fire måneder før han bliver dømt til døden og henrettet den 27 april 1944.
"S. N. Holck: Kampen mod Havtyren" handler om Bent Fauerschou-Hviid også kaldet 'Flammen'. Han var flådens bedste skytte 1942 og lod det komme tyskerne til skade. Han foretog flere stikkerlikvideringer og var ret iskold i farlige situationer. Til sidst blev han dog fundet af tyskerne og tog gift, inden de kunne fange ham i live.
"S. N. Holck: Njals efterkommer" handler om 'Citronen' alias Jørgen Haagen Schmidt, der startede med at sabotere tyskernes biler på det Citroen værksted, hvor han var ansat. På et tidspunkt var han forklædt som politibetjent og gik derfor med i fælden, da politiet blev taget. Han flygtede, men fik et skud i lungen. I ambulancen fik han dog ram på den tysker, der bevogtede ham og kom videre til dansk lægebehandling. Da han var blevet lidt friskere, fandt tyskerne dog frem til den villa, han gemte sig i. Det kom til en langvarig skudveksling, der endte med at der gik ild i villaen og Citronen blev ramt af flere skud og døde på stedet.
"Jens Nyskov-Sørensen: Humlebæk-episoder" handler om de danske jøders flugt, som giver over Øresund og involverede ganske mange, der ellers ikke var aktive i illegalt arbejde. Fiskerne blev betalt for at løbe en stor risiko.
"Alf E. Olstrup: Jul, nytår og det daglige liv i Shellhus-fængslet" handler om fængslet, indrettet i oktober og november 1944 på loftet af Shellhuset. Her sad blandt andet Mogens Fog. Der var faste beboere, der fik mad og Tages-Häftlinge, der ikke fik forplejning. Olstrup fortæller lidt om den daglige rutine.
"C. Lyst Hansen: Da bomberne regnede over "Gidseletagen"" handler om det allierede bombetogt mod Shellhuset. C. Lyst Hansen fik held til at smadre sin celledør og fik nøglerne fra den chokerede SS-vagt og fik lukket andre ud. De flygter via trappen og kommer ud i det fri. Blandt de befriede var professor Mogens Fog og redaktør Aage Schoch.
"Mac Hetherington: Shellhus-pilotens logbog" handler om bombetogtet den 21 marts 1945 mod Shellhuset. 18 Mosquito-fly ramte Gestapos hovedkvarter i København, men desværre også Den franske Skole. En maskine i første bølge ramte en mast og styrtede ned ved skolen og anden bølge kastede deres bomber der. Tredje bølge nåede at opdage fejlen og ramte som beregnet Shellhuset med deres bomber.
"Vilhelm Bergstrøm: 26. juni" handler om "Istedgade overgiver sig aldrig". Tyskerne og deres håndlangere skyder ret vildt om sig og det koster døde og sårede.
"Jørgen Røjel: Flugten fra Frøslevlejren" handler om at Røgel forsøger at flygte fra Frøslevlejren ved at klemme sig ned i en rugbrødsæske. Chaufføren tør ikke tage den med, men Røgel slipper ud af kassen uden at vagterne opdager noget. En ny kasse bliver lavet, 1.0 x 0.7 x 0.5 m. Det lykkes at komme ud denne gang selv om han får krampe i benene og lider en hel del. Han nyder aftenskaffen hos sin kusine i Gråsten, samtidig med at tyskerne i Frøslev opdager at han er borte. Senere kommer han til København og melder sig under fanerne hos Ole Geisler, alias "Aksel". Først kort tid efter befrielsen går det op for ham hvor tyndslidte nerverne er blevet.
"Carl Aage Redlich: Overfaldet og deportationen" handler om at politiet bliver taget af tyskerne den 19. september 1944. Det har været tydeligt længe hvor det bar hen og mange kartoteker over nazistiske stikkere og værnemagere var bragt i sikkerhed. Den danske politistyrke på ca 10.000 mand blev overmandet af stærkt bevæbnede tyskere under dække af en luftalarm. En advarsel om netop dette blev indrapporteret to timer i forvejen, men nåede kun frem til et lederkontor, hvor den blev henlagt. 1800 af politifolkene bliver stuvet ombord på et skib "Cometa" (med undtagelse af nazisympatisører). Turen går til Lübeck og derfra videre med kreaturvogne med 50 betjente stoppet i hver vogn.
"Poul Overgård Nielsen: Krigsforlis" handler om en dansk styrmand, A. Klausen fra Svendborg hvis skib "England" bliver minesprængt og hvor han ender med at være eneste overlevende. Det er ikke nogen enestående historie, for han støder på flere andre, der er eneste overlevende fra et minesprængt skib. Et skib, der går ned på kort tid i iskoldt farvand, er ikke noget godt udgangspunkt for at overleve.
"N. A. Eigenbroth: I sidste øjeblik" handler om den 4. maj 1945 hvor det bliver meddelt at tyskerne vil overgive sig kl 8 næste morgen. Det afholder ikke Gestapo fra at køre videre som sædvanligt, så det er ikke rart at være i deres varetægt og ikke vide om man bliver henrettet eller sluppet fri. De slipper løs i sidste øjeblik selv om gestapochefen - bødlen fra Toulouse - vil have dem henrettet.
"Martin A. Hansen: Kai Ole - een af de mange" handler om en ung mand, der ikke kommer tilbage fra en aktion. Forældrene er stolte af ham og det hjælper på sorgen.
"Christian Ulrik Hansen: Christian Ulrik Hansen, en dansk patriot" er et afskedsbrev, skrevet inden henrettelsen den 23 juni 1944.

Der er ikke så meget saft tilbage i de her fortællinger på snart 75 års afstand, men "Da 'John' blev taget" er en undtagelse.

"Christian Ulrik Hansen: Christian Ulrik Hansen, en dansk patriot" er et afskedsbrev, skrevet inden henrettelsen den 23 juni 1944.

Der er ikke så meget saft tilbage i de her fortællinger på snart 75 års afstand.
Show Less

Publication

Kbh. Carit Andersens Forlag [1964]

Language

Original language

Danish

Physical description

220 p.; 22.7 cm

Local notes

Omslag: Ikke angivet
Omslaget viser mænd, der løber væk fra en eksplosion
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 106: Jeg er ikke bange for at dø, og jeg håber heller ikke, at jeg bliver det, men prale skal man ikke for tidligt, der er grænser for mod.
Side 106: Måtte den Almægtige nu lade mig gå lige så roligt i døden, som han har givet mig kraft til at bære disse smertefulde måneder. Jeg ønsker snarlig fred i verden, fred i jeres sind, fred og lykke for vort lille land, og i min sidste bøn vil jeg bede for jeres fremtid.

Pages

220

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.1585 seconds