Tag ikke imod en pølse i Moskva og andre historier

by Leif Davidsen

Hardcover, 2018

Status

Available

Library's review

Indeholder "Formørkelse", "Arizonas olieblomster", "Tag ikke imod en pølse i Moskva", "Bier gør ingen fortræd", "Skærsild", "Signes julegave", "Et fjernt sted", "Hotel Jean Bart havde ikke internet", "Livet som en vietnamesisk rundkørsel", "Klik".

"Formørkelse" handler om en semi-kendis af en
Show More
bankdirektør, Peter, der er gift for anden gang. Den nye kone er 37 og hedder Malene. Han er 50 og har to voksne drenge fra første ægteskab, men de får en Maria Beate og tager på en tur til USA for at se solformørkelse. Her brænder han varm på en dansk studievært Anja på 28. Der er forresten et plastikandevæddeløb som han køber fem lodsedler til. Han har en mørk side og har mindst en voldtægt på samvittigheden. Da solen forsvinder, dukker hans dæmoner frem. Malene foreslår at han kører Anja tilbage til hendes hotel. Det er en dum ide, for han lægger an på hende og bliver afvist, for hun er ikke til mænd og slet ikke gamle mænd. Han flipper ud og kvæler hende, mens han voldtager hende. Lidt senere smider han liget i floden og håber at han har set det sidste til hende, men sådan går det ikke. Og Idaho har dødsstraf. Og DNA vil også kæde ham til den gamle drabssag og måske er der flere.
"Arizonas olieblomster" handler om Kaare Sneider, der er maler og Arizona, der var et krigsskib og blev sænket under angrebet på Pearl Harbour. Kaare på 71 er gift med Sara på 62. Han har egentlig penge nok, men det piner ham at han ikke føler at han kan male længere. Faktisk er han måske helt ved at takke af? Han falder uden at gøre modstand overbord, da de er ude og kigge på hvaler. Men han dør lykkeligt, for han kan forestille sig et fantastisk maleri.
"Tag ikke imod en pølse i Moskva" handler om Vasja og Tolja, der er vokset op i Danmark som søn af henholdsvis en ambassadør og en KGB-mand. Nu mødes de i Moskva og går på Cafe Margarita. Vasja har talent for at lyve og bedrage og privatiseringsbølgen var som skabt til ham. Ditto med pyramidespil og sex-afpresning. Tolja skriver tv-manuskripter men falder i unåde og bliver fyret. I stedet arbejder han for Vasja. I alt fald indtil Vasja bruger ham som bondeoffer i et spil skak. Trods alt hjælper Vasja ham ud af landet og ind i Danmark, så et totalt røvhul er han ikke. Nogle måneder senere ender han selv i suppedasen for i Rusland æder ulvene som regel hundene til sidst.
"Bier gør ingen fortræd" handler om en fyr på 26, som er blevet fyret fra sit job som kok på en restaurant fordi han gav chefkokken nogle på tuden. Han tager den på tommelfingeren til Billund og flyver til Malaga og bliver chefkok på en restaurant der. Det går godt, indtil ejeren Igor er væk på forretninger og hans kone Svetlana begynder at spille op til dans. De ender i seng sammen og begynder at knalde nårsomhelst de kan komme til det. Igor er allergisk overfor bistik, så en nat bruger de et par bier som mordvåben. Politiet gætter hurtigt at der er lusk på spil, men kan ikke bevise noget. Men den russiske mafia behøver ikke beviser. Lykken er flygtig og hver dag kan blive den sidste.
"Skærsild" handler om Robert Grundwald, der er blevet hængt til tørre af panama-links og wiki-leaks. Han tager til Japan uden at fortælle nogen om det og på en tur i en nationalpark er det lige ved at gå galt. Han klarer den og tager tilbage for at tage sin straf.
"Signes julegave" handler om en Johannes på 37, der er gift med Mia på samme alder. Han føler at forholdet er gået i stå og opretter en dating-profil. Det virker med det samme og der kommer ny energi i forholdet og Mia bliver gravid. Desværre bliver Johannes hacket via dating-sitet og udsat for afpresning. Heldigvis er hans storesøster Signe ferm med en computer og finder hans plageånd "Axel", der viser sig at hedde Leo Christian Poulsen på 36 år og lidt halvsølle. Signe skræmmer livet af Leo og får nogle af Johannes penge tilbage og han slipper for at fortælle Mia noget. Desværre bliver Leo nogle dage senere slået ihjel og politiet tropper op ved Johannes, der således alligevel ikke slipper for at fortælle Mia det hele.
"Et fjernt sted" handler om en mand, der lever alene på Påskeøen og ernærer sig som high-end turistguide. Han viser to rige danskere rundt, en Julia på 42 og gift med Claes på 49. Julia er filminstruktør og Claes er fotograf. Guiden har en affære med Julia og er dybt forelsket i hende, men for hende er han bare en flirt og Claes er også ligeglad.
"Hotel Jean Bart havde ikke internet" handler om Henrik Holm, der er flygtet til Paris, fordi han i København har en stor gæld til nogle skumle typer efter at have spillet online-poker og tabt. På Hotel Jean Bart har livet stået stille og han finder fred i sindet ved at lave ingenting og spille skak med den gamle portier. Gorillaerne har gode forbindelser og finder ham, men portieren og hotelejeren har en gammel pistol fra krigens tid og de to rockertyper må lade livet. Den gamle portier gør også og efterlader Henrik en hul skakbrik med et meget kostbart frimærke indeni. Henrik kan betale sit rockerlån tilbage og kæresten Malou tager ham tilbage og alt er godt. Så han tænder selvfølgelig computeren og logger ind på sit gamle pokersite.
"Livet som en vietnamesisk rundkørsel" handler om enkemanden Niels Aage, der har ladet sig overtale til at fejre 70 års fødselsdag i Da Nang i Vietnam, hvor sønnen Kasper er ved at få gang i sin forretning og har ca 100 ansatte. Niels Aage er gammel kommunist, men troen er ved at være slidt helt af. Konen Karen var mere trofast mod idealerne, men hun døde af kræft for tre år siden. Han går en uledsaget tur på gaden og falder i snak og ender i en bar. Han går med en pige hjem og får et blowjob og en tur på lagenet inden han bliver rullet. Egentlig synes han at det er en ok byttehandel, selv om han havde mange euro i tegnebogen.
"Klik" handler om en fyr på snart fyrre der kører halvlangt på arbejde og hjem igen og efter syv år er ret træt af idioterne på vejen. Han har kone og børn, Oliver på otte og Emma på næsten seks. Konen på snart 38 styrer økonomien og en morgen smækker hun hans nemid-kort på bordet og vil skilles. Det havde han ikke set komme. Hvis parterne er enige, kan man blive skilt med et klik. Hun kører væk i sin Up og han kører lidt efter i sin Toyota SUV. Han kører som en idiot og er skyld i et kæmpeuheld med fire dræbte, heraf to børn. Han synes ikke at det er hans skyld, men han græder hele tiden og det siger klik i hovedet.

Der er lidt langt mellem de sympatiske hovedpersoner i de her noveller.
Show Less

Publication

[Kbh.] Lindhardt og Ringhof 2018

Description

Noveller. Ti historier om en række mennesker rundt om i verden, som befinder sig et afgørende sted i deres liv: en falleret forretningsmand, en forgældet spillefugl, en ufrivillig sexturist, en forblændet elsker, der vil gøre alt for sin nye kærlighed - og en aldrende kunstner, der har mistet sin inspiration

Language

Original language

Danish

Physical description

281 p.; 23 cm

ISBN

9788711901861

Local notes

Omslag: Simon Lilholt / Imperiet
Omslaget viser nogle af Kremls løgkupler
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 7: We travel, some of us forever, to seek other places, other lives, other souls. -- Anaïs Nin
Side 7: What is hell? Hell is oneself. Hell is alone, the other figures in it merely projections. There is nothing to escape from. And nothing to escape to. One is always alone. -- T. S. Eliot
Side 17: Studieværten med de små smilehuller og små bryster.
Side 63: I fiktion har kunstneren lov til at lege med den såkaldte virkelighed. Den bliver som regel mere sand af at blive fortolket. I hvert fald mere forståelig.
Side 63: Henvisninger til Bulgakov: Mesteren og Margarita - hvor Djævlen spiller en rolle
Side 64: Magten er som en sulten bjørn.
Side 66: Yndige, sexede, villige. Med store patter. Gode tider.
Side 68: Mænd kan ikke styre pikken. Det er vores held.
Side 70: Man skal aldrig undervurdere politikeres ønske om at gå over i historiebøgerne. Drømmen om de store statuer, som vil blive rejst over landet med deres navn på, gerne efterfulgt af det mytiske Den Store
Side 73: Jeg kom ofte til at tænke på Churchills ord om, at politik i Kreml var som at betragte en flok pitbullterriere, der slås under et gulvtæppe.
Side 78: Jeg beder regeringen - helt uafhængigt af årstiden - Fordoble - Tredoble - Hans gravvagt, så målet er ét: At Stalin blir dér. Og med Stalin selv - Fortiden -- Jevtusjenko.
Side 84: Distriktet ved flodbredden var et meget godt billede på Ruslands krise. Det så flot ud på ydersiden med de mange nye skyskrabere, men de fleste af dem stod halvtomme. Tomme skaller. Spøgelsesbygninger i en spøgelsesøkonomi. Jeg havde engang læst, at skyskrabere byggede man i opgangstider, men de endte altid med at blive indviet i krisetider.
Side 93: Bier gør ingen fortræd. Det er ikke som med mennesker.
Side 93: Jeg stod op og nikkede som en anden høne, der drak vand, men hvad gør man ikke for at få et job.
Side 94: Hun havde en god krop med små faste bryster.
Side 159: Jeg er en kriger. Og folk skal ikke fucke med mig eller mine
Side 176: Det var turismens iboende paradoks: Man ankom i horder for at opleve et særpræg, som horderne ødelagde.
Side 272: Firserne var kvinder med det der krøllede, store hår og frække bryster.
Side 277: Alle har råd til en bil i dag, også idioterne, der har taget deres kørekort i Legoland.
Side 277: Jeg elsker biler. Jeg elsker farten og magten bag rattet. Derfor kører jeg godt. Hurtigt, men sikkert. Jeg har en fed dyr gadget i min frontrude, der kan afsløre en fartkontrol. Farten ned. Forbi. Farten op.

Pages

281

Library's rating

Rating

(2 ratings; 3)
Page: 0.7033 seconds