Galgenfrist

by Poul Ørum

Paper Book, 1994

Status

Available

Library's review

Danmark, Fanø, ca 1990
George Manning på 71 år er pensionist. Han har i nogle år været enkemand efter Ellie, der var på plejehjem nogle år inden hun døde. Han har et forhold til købmandskonen Cecilie Kier. Hendes mand Kaj Kier følger med, men misbiliger det ikke. George behandler folk med
Show More
akupunktur, men uden at love mirakler og uden at tage noget for det. Den stedlige læge Niko er også interesseret, hvilket viser sig da George får en krog i fingeren, da han er ude og kigge til nogle kroge, han har sat for at fiske lidt rødspætter. Han har heller ikke været ret klog, da han gik ud til linerne, for han er blevet både kold og våd og får raget sig en lungebetændelse til oveni den blodforgiftning krogen giver. Han bliver dog rask igen og investerer den livsforsikring, han fik for Ellie, i at låne den lokale slagtersvend 200.000 kr, så han kan købe mester Hans Olsen's butik og derved forhindre en discountkæde i at åbne. Det er jo en smart måde at holde hånden under Kaj og Cecilie. Han forsøger at holde det skjult, men det er ikke nogen stor by, han bor i, så folk ved hvem der har skrevet under henne i banken, selvom bankansatte vel har tavshedspligt?
Han hjælper den ene og den anden og de hjælper ham igen. Eleonora har han hjulpet med hendes sår på benene og hendes mand Marius med hans bugspytkirtelbetændelse. Svendens kone Sigrid har en stor mund, så hun galper op med at det er for Cecilies skyld at Manning har lånt Svend penge og så bliver Kaj Kier ked af det. Slagtermesteren Olsen har iskias og det er derfor han sælger butikken, men George hjælper med akupunktur og så kan Olsen jo hjælpe svenden med at købe sig tilbage i en halvpart.
Cecilie er dog stadig gået i baglås pgra landsbysladderen og Kaj har det også skidt, fordi han synes det er hans skyld. I det hele taget er Kaj vokset op med at føle skyld. George får ham til at læsse af. Kajs far døde, da han var helt lille. Og han døde af en hjertefejl i sengen ved en fremmed dame, eller rettere ved Kajs mors halvsøster, så det var ikke så godt. Og Kajs mor overraskede ham lige som han fik sin første udløsning og derfor er han impotent. Alt det får George lukket op for. Han får også lokket Cecilie ud til sig igen, selv om hun er lidt opgivende "Men når det aldrig kan blive til andet." Og bogens svar må så være at det er vel godt nok.

Galgenfrist går vist på den smule tid mellem vugge og død, som vi er beskåret. Eller på den smule udskydelse af alderdomstegnene som en gang akupunktur kan give.
Show Less

Publication

[Kbh.] : [Gyldendal], 1994.

Description

Psykologisk portræt af den aldrende fanøbo Georg Manning, som med afklarethed og ironisk distance til livets realiteter gennemlever et halvhjertet kærlighedsforhold og samtidig udvikler sin vilje til at hjælpe andre.

Language

Original language

Danish

Physical description

204 p.; 19.9 cm

ISBN

9788700192768

Local notes

Omslag: Bent Juul Nielsen
Omslaget viser en mandsperson, måske en middelalderlig narreskikkelse
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Side 3: - førend Sølvsnoren borttages // og Guldlampen bliver knust; // og Krukken sønderbrydes ved Kilden, // og Hjulet sønderdeles ved Brønden. -- Prædikeren
Side 7: Den, der ikke tør risikere sig selv, skal heller ikke redde sin fangst i land.
Side 29: Der findes i mit indre en dommer og en ræsonnør. Deres evige skændsmål fylder mit liv med elendighed.
Side 37: Nedovver og nordefter ligger vejen til Hel.
Side 38: Maler du nu ikke fanden på væggen? Så er det sgu efter levende model!
Side 67: Han har munden rendende foran hovedet.
Side 80: Det er et fa'enskab at blive gammel.
Side 92: Jeg er hele tiden ved at dratte derhen, hvor der ingen vogne kører. Det er ligegodt meget.

Pages

204

Library's rating

Rating

½ (2 ratings; 2.5)
Page: 0.1351 seconds