Kim & Co

by Jens K. Holm

Hardcover, 1973

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1957
Drengen Kim ankommer med tog til det lille fiskerleje, hvor hans onkel Carlo og tante bor. I toget har han mødt pigen Katja, som skal bo i "Lynghuset". Kims familie har ikke masser af penge, så fx har Kim ikke en kuffert, men har sine ting med i diverse papirpakker. Vennen Erik
Show More
bor i sommerhus ved sine forældre og en anden klassekammerat Palle Birk kaldet Brille bor også i nærheden i en bungalow. Erik har også en lille klog hund, der hedder Snap. Katjas far er udlænding, har stort skæg og ser lidt mærkelig ud. Det er snart Sankt Hans aften og Brille laver fyrværkeri, hvilket gør ham vældig populær hos de andre og de indforskriver Katja til at sætte styrepinde på raketterne. Det er velset med fyrværkeriet, men de lægger også mærke til et par mænd, der ser ud til at holde øje med Katjas far.
Næste dag bygger Kim og Erik på en hule og Katja og Brille hjælper med. Katja har en madkurv med, så hun er dagens mand. På vejen hjem snakker Kim og Katja sammen og Kim fortæller om de to mænd. Katja fortæller til gengæld at hendes far ikke har hverken pas eller papirer i orden.
Kims onkel har fået udgivet en lille bog om edderkopper og får besøg af en forlagssekretær, hr Rasmussen. Brille har gang i en plan om at lave en simpel telegraf og for at få penge til delene vasker de bilen nede ved automekanikeren Kristoffersen, kaldet Stoffer. Brille og Stoffer har stukket hovederne sammen og Brille har fundet på en ny slags karburator, som der godt kunne være penge i. Men det er jo ikke gratis at produktudvikle den slags og Brilles forældre har ikke for godt råd i forvejen.
De får sat en gnisttelegraf op og begynder at morse frem og tilbage. Bagefter tager Kim og Katja en dukkert, selv om de ikke lige har noget badetøj med. En af de næste aftener er Erik, Kim og Brille sammen, da Katja sender en besked om at der lusker et par mænd rundt ved deres hus. De får forstyrret de to og der sker ikke mere, før de overhører en samtale mellem de to mænd nogle dage senere. Det lyder som om de har planer for næste nat ved midnat og det er tid nok til at Brille kan sætte strøm på Katjas havelåge og have et par raketter med i lommen. Kim kommer i håndgemæng med mændene og slår den ene ud, men bliver selv fældet af den anden. Faktisk viser det sig at mændene er fra kriminalpolitiet og bare ville afhøre Katjas far på fredelig vis på et tidspunkt, hvor det ikke ville vække opsigt. Kim er forståeligt bekymret over om han har dummet sig, men alt ordner sig til det bedste.
De slutter fred med kriminalbetjentene og forlagssekretæren låner Kims notater over ferien og laver en aftale med ham om at udgive dem som drengebog. Forskuddet kan så passende finansiere Brilles forsøg med den nye karburator og der er endda penge til overs til at skeje ud med kager og saftevand.

"-.- .- .. -.- -.- . ..-. .- .- -.. . - - .. .-.. .- - ...- .. .-. -.- . -.- .- -. .. .... ---. .-. . --- ... -. ..- ... -.-" giver ka ikke faa det til at virke kan i høre os nu sk
"-... .-. .. .-.. .-.. . --- --. . .-. .. -.- " giver "brille og erik"
"-... .-. .- ...- --- " giver "bravo".

Drengen Kim holder sommerferie i et lille fiskerleje (modelleret over Dragør, hvor forfatteren Bengt Janus Nielsen kom meget som barn). I denne bog er der lidt om rygning og også overvejelser om man skal holde andre lidt fra livet for at de ikke skal klæbe til en. Moralen i bogen er heller ikke så klistret som i de andre drengebogsserier, så den holder faktisk stadigvæk, selv om fiskerlejer, karburatorer og gnisttelegrafi er ved at være en saga blot.
Show Less

Genres

Publication

Grafisk Forlag, 1973.

Description

Krimi. Sommerferien i det lille fiskerleje giver Kim, Erik, Brille og Katja anledning til at opklare, hvem det er, der forfølger Katjas far, som er illegal flygtning.

Language

Original language

Danish

Physical description

77 p.; 20.4 cm

ISBN

8742925509 / 9788742925508

Local notes

Omslag: Mogens Amdi Thorsen
Omslaget er ikke krediteret til Mogens Amdi Thorsen, men han tegnede omslagene til de første 10 Kim-bøger.
Omslaget viser en ung dreng med hvide tænder og en hund
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 1
Side 48: Jeg klædte mig af med ryggen til hende. Ikke fordi jeg var bange for, at hun skulle se mig uden noget på, men fordi jeg tænkte, at det måske var det pæneste at gøre det sådan. Jeg passede meget på ikke at se på hende. Jeg ville gerne, men jeg troede, at hun ville blive vred eller ked af det.
Side 48: Jeg vendte mig om. Hun havde allerede taget alt tøjet af og så ikke spor genert ud. Så behøvede jeg vel heller ikke at være det. Hun var mægtig pæn. Det hele var jo ikke spor indviklet.
Side 51: 1000 kr er måske ikke ret mange penge, når man først har dem, men det er en farlig bunke at stå og mangle.

Pages

77

Library's rating

Rating

(2 ratings; 3.3)
Page: 0.3294 seconds