Jan i cirkus

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1970

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1969
Indeholder "1. Cirkus i by - og eksamen", "2. En cirkuspremiere med forhindringer", "3. Jan får noget at spekulere på", "4. Attentat?", "5. Den mystiske major Palinsky", "6. Den vrede Valerie", "7. Jan hører en kendt stemme", "8. Attentat mod major Palinsky", "9. Der vinker en
Show More
belønning", "10. En klovn er ikke altid morsom", "11. Hvor er Jan", "12. Enden på visen", "13. Eksamen i zoologi".

Jan og kammeraten Erling Krag læser til eksamen. Samtidig er der cirkus i byen og de møder Erlings fætter, journalist og kriminalreporter Walther Krag, der fortæller at han har en lille mistanke om at der foregår noget skummelt i Cirkus Brown. Jan kombinerer lektielæsning og cirkus i fin stil og bliver gode venner med de tre klovne og trapezartister, Beppo, Jackie og George. Erling og Jan lokker ud af de tre, at nogen saboterer deres udstyr. De vil ikke have politi blandet ind i det, for det giver dårlig reklame for cirkus og de har ikke selv noget bud på hvem det er, der generer dem. Jans far kriminalkommissær Helmer kan fortælle at der er gang i narkohandlen for tiden og at bagmanden kaldes Grossereren. Jan holder kontakt med Walther, der kan fortælle om en vistnok afdød smuglerkaptajn Sture Svensson og at han synes at kunstrytteren i cirkus, major Arthur Palinsky minder om denne. Han fortæller også at bladet har planer for at give en meget fin præmie til den dreng eller pige, der har udført den største bedrift i årets løb. En flyverejse til Johannesburg i Syd-Afrika. I Cirkus Brown holder de lidt øje med en kunstrytter, major Arthur Palinsky. Og klovnerne har et nyt nummer permanent pakket ned i en stor kasse. Og Valerie fra ekvilibristparret Valerie og James virker lidt muggen.
Nogen piller ved klovnenes kasse og Jan løber efter vedkommende. Lige bagved er Palinsky, men han tror at Jan er skurken. Det bliver opklaret ret hurtigt, men Palinsky skal ind og optræde og det ender med at han bliver smidt af hesten fordi nogen har saboteret sadlen, så den stikker hesten. Palinsky vil ikke optræde igen før hans skrammer er lægt og så må de andre strække forestillingen lidt. Jan og Erling har fribilletter og undrer sig lidt over en afvigelse i et af numrene. Det viser sig at skyldes at Palinsky har sminket sig som klovn og overtaget Jackies rolle. Jan skynder sig ind i managen, haler forklædningen af Palinsky og stormer hen i klovnenes vogn. Her finder han Jackie bundet og hjælpeløs og nogen har brudt kassen med det nye nummer op og er ved at flygte. Jan stormer efter, men opnår kun at blive taget med af skurkene. De er på ud til Grossereren og derude lader de Jan vente i bilen sammen med chaufføren og det er sikkert ikke noget rart, de planlægger for Jan.
Det lykkes ham at stikke af fra bilen, men Palinsky skyder efter ham og rammer ham i den ene arm. Jan når dog indenfor i et hus og politiet bliver tilkaldt. Grossereren viser sig at være en af de mænd, der bortførte Jan og både Grossereren og Palinsky ender bag lås og slå.
Sabotagen mod klovnenumrene bliver også opklaret, for det var Valerie, der var jaloux på deres succes. Alt er opklaret, Jan vinder sikkert en rejse, Walther Krag har scoret en god historie og censor i zoologi er magister Wange, som Jan kender godt.

Lidt for hurtigt afviklet historie om en narkosmugler, der bruger et cirkus som kamouflage.
Show Less

Genres

Publication

[S.l.] : Grafisk, 1970.

Description

Detektivfortælling om Jan og hans bedste ven Erling, der oplever de utroligste ting i et cirkustelt. Takket være Jans åndsnærværelse har de også held til at uskadeliggøre en bande narkosmuglere.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1947

Physical description

85 p.; 20.3 cm

ISBN

8742932904 / 9788742932902

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslagslayout: Per Bøgh
Omslaget viser en dreng udenfor et cirkustelt. I baggrunden ses en klovn
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 2

Series

Pages

85

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.725 seconds