Kim og det store kup

by Jens K. Holm

Hardcover, 1966

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1957
Drengen Kim holder sommerferie i et lille fiskerleje, hvor hans onkel Carlo og tante bor. Sammen med kammeraterne Palle Birk - kaldet Brille, Katja, Erik og dennes hund Snap har han oplevet så meget i den første uge at hans nedskrevne dagbog er købt af et forlag og Kim har fået
Show More
et generøst forskud på 1000 kr. Ideen er at de skal finansiere Brilles opfindelse, en ny karburator. Brille har mange andre opfindelser i ærmet. En tyvefælde, der fotograferer tyven, får sin ilddåb, da de prøver at finde ud af hvem der hugger høns ved fru Frederiksen på Nygården. Fælden virker, men forskrækker tyven så meget at han ikke lukker døren til hønsehuset efter sig, så til at begynde med tror de at hønsene er væk, men de er bare stukket af. Det tager tid at fremkalde billedet, så Erik er nødt til at gå hjem inden. Han opdager så også at han har tabt sin lommebog i hønsegården, så han er bange for at nogen skal mistænke ham for at stjæle høns. Kim lover at gå over efter lommebogen. Og så bliver han selvfølgelig pågrebet af bondens karl Peter og smidt ind i et skur og låset inde. Senere på aftenen kommer Peters kammerat Kaj forbi og spørger om hønsetyven mon har briller og et blåt øje, for deres kammerat Svend har stukket en af københavnersnuderne en på øjet. Peter fortæller til gengæld at bondemanden har tre tusind kroner gemt i bornholmeruret. Det var nok ikke så klogt. Både Svend, Kaj og Peter er ældre end Kim og kammeraterne, men ikke så meget. De er en sytten, atten år eller deromkring.
Senere på natten kommer Katja og hjælper Kim med at bryde ud af skuret. Brille har fået fremkaldt billedet og det viser Svend som forskrækket hønsetyv. Landbetjenten Larsen kommer forbi og får historien om Kim som indespærret, men de viser ham ikke billedet af den rigtige hønsetyv. De skilles nu alligevel i fuld forståelse og med smil på læben. Dagen efter er Frederiksen til guldbryllup og Kaj og Svend kommer forbi og tømmer bornholmeruret for 3700 kr. Brille, Katja, Erik og Kim ligger på lur og ser det hele, men desværre får Kaj øje på Brille og snupper ham. Svend er hurtig til at lægge en plan om at putte Brille i en kasse og lukke den inde i et skur nede på havnen, mens de selv smutter til Sverige en tur. Undervejs kommer de i tanke om at det ville være nemmere med en trillebør og mens de går hen efter den, bytter Katja, Erik og Kim den tilfangetagne ud med nogle store sten rullet ind i Eriks regnfrakke.
Nede på havnen kommer Kaj og Svend til at tabe kassen i havnebassinet og går i panik. Efter et stykke tid kommer Svend dog til den konklusion at det nu kan være lige meget og hvem leder efter Brille i en kasse i havnen alligevel? De fire andre ligger i skjul i nærheden og er dybt forargede. Kim får en ide om at lade Brille spille genganger og skræmme skidtet løs i de to ugerningsmænd.
Inden det kommer så vidt tager Katja dog lige fat i Kim på tomandshånd, for hun har snakket med en, der viste sig at være Svends mor og hun er dels vældig sød og dels lyder det til at Svend faktisk er sød og opmærksom overfor hende. Og faktisk kunne Katja, Erik, Brille og Kim jo godt have forhindret Kaj og Svend i at begå det indbrud. Hmm, det er vist et moralsk dilemma!
De ender med at klæde Brille ud som druknet og da Kaj kommer forbi har det også en vis effekt. Svend synes heller ikke om synet og lidt senere konfronterer Katja, Erik og Kim de to, der har fået meget kolde fødder. De får pengene uden videre og får også lov at binde de to, så de ikke kan stikke af. Brille kommer så ind og afslører at han altså ikke er død. Og så smækker de døren i lås og regner med at de to bliver lukket ud næste morgen, når der kommer folk på havnen. De fire går så en tur hen til Larsen, der netop sidder og snakker med Frederiksen. Denne mener at Kim er hønsetyven og bliver lidt højrøstet, men Larsen vil gerne høre på Kim. Pengene bliver afleveret og Frederiksen er heller ikke ret ked af at få sine penge igen. Egentlig havde politiet anholdt karlen Peter, men ham må de jo så løslade igen.
Så denne gang endte det hele godt, selv for tyvene og ikke mindst for hønsene.

Folk tager lidt let på at banke andre og lave ulovlig frihedsberøvelse og den slags i de her bøger. Det var ikke gået i dag!
Show Less

Genres

Publication

Grafisk Forlag, 1966.

Description

Krimi. Kim og hans venner løser mysteriet om et tyveri og nogle ulovlige fælder i skoven.

Language

Original language

Danish

Physical description

76 p.; 20.4 cm

Local notes

Omslag: Amdi Thorsen
Omslaget viser tre drenge og en pige nede ved en havn
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 4

Pages

76

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.1327 seconds