Jan stævner ud

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1984

Status

Available

Library's review

England, London, ca 1980
Indeholder "1. Jan stævner ud", "2. Splinten vil på eventyr", "3. Carl bliver gal i skralden", "4. Fiskemysteriet", "5. Jan bruger øjnene", "6. En natlig gæst", "7. På Scotland Yard", "8. Jan på farligt eventyr", "9. I kinesernes magt", "10. Hård søgang".

Ingeniør
Show More
Poul Schmidt har sin egen store motorbåd "Flying Star" og inviterer Jan Helmer og hans kammerater, Carl, Erling, Jesper og Jack Morton med på en sørejse nærmest jorden rundt. De starter i Hellerup efter at skolens afgangseksamen er veloverstået for Jan og hans skolekammerater. Jan og Erling vil læse videre til ingeniør. Jack skal indtræde i sin fars store skibsrederforetagende, Carl vil læse til styrmand. Jesper skal videre med en kontoruddannelse. Poul Smith har to førsteklasses søfolk om bord. Førstemanden Peter Nielsen og en lang, knoklet og stærk fyr, Bent Pedersen, fra Marstal, så han hedder selvfølgelig ikke andet end "Marstal". Det får Erling til at foreslå at Peter bliver omdøbt til Svendborg og sådan går det så.
I London starter drengene med at udforske Limehouse. Her er en ung kineserdreng ved at få bank af en mand Dooming, der er halvt kineser, halvt europæer. Carl blander sig og Dooming får en hård medfart og drengen Yan Loo stikker af. Undervejs kommer Carl til at sige at de kommer fra "Flying Star", men han tænker ikke mere over det og drengene fortsætter med deres bytur. Snart opdager Jan at en mand følger efter dem, men de får ikke fat i ham.
Tilbage på skibet får de sat nogle tørrede fisk i blød og Erling laver mad og kager. Senere forsvinder nogle af fiskene og et stykke af kagen og Jan gætter på at Yan Loo har sneget sig ombord. Han opdager ham også, men Yan Loo er superhurtig på benene og løber i land og væk. Han har dog smidt noget fra sig og det viser sig at være opium.
Jan snakker med Paul Smith om det og det afleverer det til Scotland Yard, hvor en inspektør David Hester lytter til deres forklaring. Jan synes ikke at det lyder som om hans forklaring bliver taget alvorligt, så han går selv på opdagelse i kineserkvarteret. Han snakker med en gammel kineser og får den historiske baggrund for opiumsmisbrug og Opiumskrigen på plads. Desværre bliver han også overrasket og spærret inde af hr Dooming og tre af dennes håndlangere.
Doomings bygning bliver dog stormet af politiet og Jan stikker af i forvirringen. Senere bliver han dog opsøget på "Flying Star" og får lov at afgive forklaring med det samme, så de kan lette anker næste dag.
Her opdager de endnu engang Yan Loo om bord, men denne gang får han lov at blive. Han er dybt taknemmelig overfor Carl og Jan foreslår Carl at ansætte Yan Loo som personlig tjener. Hvilket giver god mening.
Yan Loo er "opdraget" af Dooming som lommetyv og kan intet galt se i at stjæle mad, hvis man er sulten.

Der er meget drilleri med Tykke / Splejs og den slags. Og i særdeleshed med Jespers uvidenhed om bølgestørrelser og søsyge. Det er ikke ret klædeligt.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Grafisk, 1984.

Description

Detektivfortælling.

Subjects

Language

Original language

Danish

Original publication date

1956

Physical description

103 p.; 20.3 cm

ISBN

8742934494 / 9788742934494

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslagslayout: Per Bøgh
Omslaget viser en dreng og en gammel rynket kineser
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 33
På side 15 står der at det er vigtigt at radiotelegrafister er gode til morsekode, men Jan og flere af drengene er bedre end Marstal?

Series

Pages

103

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.716 seconds