Kim og Edderkoppen

by Jens K. Holm

Hardcover, 1973

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1973
Drengen Kim holder ferie i et lille fiskerleje, hvor hans onkel Carlo og tante bor. Sammen med kammeraterne Palle Birk - kaldet Brille, Katja, Erik og dennes hund Snap oplever de altid noget spændende. Kim kører en lang cykeltur alene og overværer en lille flyvemaskine lande ret
Show More
hårdt på en mark og smadre propellen. Piloten er løjtnant Andersen, der er flyvelærer og ca 35 år. Eleven er i fyrrerne og tyk og hedder Arvid Hansen. Kim hjælper med at forbinde Arvid og gør sig i det hele taget nyttig i situationen, så løjtnant Andersen kvitterer med en indbydelse til en flyvetur (dog helst efter at flyet er blevet repareret). Kims onkel har skrevet manuskriptet til en lille bog om edderkopper og Kim får det med i en dokumentmappe, så han kan sende det anbefalet. I avisen har der lige stået noget om en bande af badetyve, som ser ud til at være organiseret fra København af en bagmand, som avisen kalder Edderkoppen.
Eriks far skal hente en plæneklipper, så Kim får et lift til Gilleleje, hvor der også er et posthus. En lille dreng på ca 5 år, kaldet Gysse er feriegæst ved Eriks forældre og også med på turen. Han plager om at få en is og Eriks far er flink. I bilen har de også faderens transistorradio som Brille har haft lånt og måske gjort noget ved? Men den virker i alt fald stadig. Brille er i København med familien, så han har ikke afsløret hvad han har gang i, men dog røbet at han tror man kan fange badetyve med hans konstruktion. Mens Erik venter ved bilen på at de andre køber is, stikker både Gysse og Snap af og han bruger lidt tid på at hente dem tilbage. Imens har nogen hugget dokumentmappen med Kims onkels manuskript, som der ikke er nogen sikkerhedskopi af. Kim kan ikke nænne at skulle fortælle onklen det lige med det samme, så Eriks far melder tyveriet til Gilleleje politi i sit eget navn.
Senere opdager de at transistorradioen også er blevet stjålen. Udsigterne til at finde tyvene eller tyvekosterne ser spinkle ud. Men da Brille kommer tilbage fra København er han helt begejstret over tyverierne. Han har bygget en tracer ind i transistorradioen og walkie talkierne er bygget lidt om, så de lytter efter den. Kim brænder op af dårlig samvittighed og skyld fordi onklen havde betroet manuskriptet til ham og han så mistede det. Det bliver ikke bedre af at onklen er lidt utålmodig efter at høre fra forlaget og overvejer at ringe til dem. Kim får Brille til at afbryde telefonen, så det i alt fald må vente til efter weekenden med at ringe. De får uventet hjælp til at opholde onklen lidt, for den lokale skraldemand kommer efter skrald og er lidt muggen.
Kim får den gode ide at tage en af walkie-talkierne med op i en flyver. Og han har jo en flyvetur til gode! Løjtnant Andersen er med på ideen og har en flyvemaskine med styregrej på begge sæder, så han skriver Kim ind til en prøvetime og så kan Kim flyve, mens Andersen checker modtageren. Operationen lykkes med udmærkelse og de lokaliserer tre gårde og en gammel mølle, hvor signalet ser ud til at komme fra. Om aftenen kører Erik, Kim, Katja og Brille en tur på cykel og de har Gysse og Snap med. De lokaliserer signalet til en bestemt gammel gård og holder lidt udkig med den. Sjovt nok kommer skraldebilen med den mugne skraldemand også forbi i det samme. Katja er hurtig til at lægge to og to sammen, for det er selvfølgelig skraldemanden, der samler tyvekosterne sammen og leverer dem til bagmanden. Denne er en rig grosserer ved navn Wilhelm Jensen. De ringer til landbetjenten Lars Larsen, selv om det er noget udenfor hans distrikt. Imens får de Gysse til at åbne ind til laden, men han er en hård forhandler og indkasserer to is for sin ulejlighed. Laden er fyldt med tyvekoster, så det er ikke helt nemt at finde transistorradioen og dokumentmappen. Brille har vanen tro snuppet rotoren fra strømfordeleren i banditternes bil og de bakker den også ind i ladedøren, så de spærrer den ene af banden inde der. Larsen kommer til og banden bliver anholdt.
Næste dag får Kim sendt manuskriptet ekspress og anbefalet. Det hjælper svært på humøret og det er også rart at læse i avisen at bagmanden til tyverierne er blevet anholdt og at politiet også har fundet en liste over alle de menige badetyve. Og onklens telefon virker igen.

Oh, de gode gamle dage med skrivemaskiner og ingen fotokopimaskiner, så man kunne have manuskripter der kun fandtes i eet fysisk eksemplar. Sikke noget møg! GPS-trackere er nu også en smart opfindelse, så man ikke skal ombygge transistorradioer for at finde langfingrede medmennesker.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Grafisk, 1973.

Description

Detektivfortælling.

Subjects

Language

Original language

Danish

Physical description

94 p.; 20.2 cm

ISBN

8742927900 / 9788742927908

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslaget viser tre drenge og en pige, der kigger ud af en loftsluge i en lade
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 25
Side 26: Min mor siger en gang imellem, at jeg er et vanskeligt barn.
Side 28: I kunne lige så godt have sat mig til at passe på en sæk lopper. Jeg er blevet fyrre år ældre i den tid, han har boet hos os. Sådan føler jeg det i hvert fald.
Side 55: Fejlen ved politiet er, at de ser for få spionfilm.

Pages

94

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.179 seconds