Kim og den røde hane

by Jens K. Holm

Hardcover, 1966

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1966
Drengen Kim holder ferie i et lille fiskerleje, hvor hans onkel Carlo og tante bor. Sammen med kammeraterne Palle Birk - kaldet Brille, Katja, Erik og dennes hund Snap oplever de altid noget spændende. De er efterhånden gode venner med landbetjenten Lars Larsen, men han har en
Show More
søster, Frøken Larsen, der ikke kan lide de københavnske labaner og mistror dem af princip. Erik har fået en fætter på besøg, en lille dreng på 5-6 år, der render i hælene på "Onkel Erik" og er lidt i vejen. Samme aften som han er dukket op går der ild i et lille gammelt hus, der tilhører en husmand, Sigurd Hansen. Sigurd mistænker en mand, kaldet Søren Skalle, der går rundt og sælger snørebånd og barberblade og aldrig har lavet et stykke ærligt arbejde. Kommunekassereren Schüpp var på besøg ved Sigurd, da Skalle kom forbi og de tre kom op at skændes og Skalle sagde angiveligt at de skulle komme til at fortryde det. Næste dag diskuterer de unge branden og gætter på at Skalle måske har gemt sig i den gamle mølle. Det har han nu ikke, men lidt efter kommer han forbi og prøver at prakke mølleren nogle snørebånd på. Mølleren vil ikke købe noget af en brandstifter og forbryder og det bliver Søren Skalle selvfølgelig sur over og går sin vej, mens han bander over mølleren. Kim, Brille, Katja og Erik følger efter, men taber sporet. Katja synes ikke at Skalle opfører sig som en forbryder og holder på at det snarere er Schüpp. De finder en tom giftflaske, Schüpp har smidt væk, men det beviser jo ingenting. Hjemme hos Erik mangler der nogle cigarer, en rulle kiks og noget margarine. Og Gysse holder til ved en der hedder Konrad, men som han ellers ikke vil fortælle noget om. Hmm. Næste aften brænder Schüpps hus og han hævder at der gik otte tusinde af kommunens penge til i branden. Og hans hund, Prins. Og senere mangler der også en tallerken med frikadeller henne ved Brille, og nogle cerutter og et halvt franskbrød. Hvad sker der?
Næste aften smutter de over til møllen for at passe på den. Mølleren synes det er lidt pudsigt, men går med til arrangementet. Erik taber til gengæld deres lommelygte, så de ikke har noget lys. Kim er ret søvnig og det ender selvfølgelig med at både Kim og Erik falder i søvn. Kim vågner ved at det pusler nedenunder og får vækket Erik uden en lyd. En mand går rundt nedenunder og han stryger pludseligt en tændstik. De råber ham an og Erik løber efter ham, men Kim prøver at slukke ilden. Det er ikke let, for manden har lavet en stak petroleumsvædede sække, som der hurtigt er godt gang i. De andre kommer til og Brille og Katja får situationen under kontrol. Erik kommer humpende tilbage for han kunne ikke holde på manden, der sparkede ham over skinnebenet.
Næste dag er de ret populære, fordi de har reddet møllen. Selv er de nærmest triste, fordi det ikke lykkedes at holde på gerningsmanden. Søren Skalle eller Konrad Sørensen, som han rigtigt hedder, bliver efterlyst. Det går op for Erik at Gysses ven er en halvgammel Konrad på 56 år og ikke en anden lille dreng. De venter til Gysse går ud og så følger de efter. Søren Skalle er ganske rigtigt gemt i et haveskur i Brilles families have. Det eneste sted, de ikke havde ledt! Men hans sko er nogle slidte gummisko og det var ikke sådan nogen Eriks skinneben har mærker efter. De skjuler Søren Skalle til politiets eftersøgningshold har passeret. Og så regner de ud at det Schüpp, der sætter ild på og forsøger at skyde skylden på Søren Skalle. De fupper ham til at tilstå ved at snuppe en knap fra hans ene ærme uden at han opdager det. Det gør Larsens søster til gengæld, men hun tror også at det er Schüpp, så hun siger ikke noget før bagefter. Eriks hund, Snap, spiller også en rolle, for den havde lagt sig til at sove udenfor døren, så Schüpp faldt over den, da han forsøgte at flygte. Faktisk har alle lod og del i at Søren Skalle nu går fri og Schüpp må ind og spjælde den, fordi kommunens kasse mangler noget mønt.
Alle undtagen landbetjent Larsen, men han tager det nu meget pænt og ønsker Søren Skalle til lykke.

Det er ingen spøg at sætte ild til huse, men det er lige før at det vægter hårdere at Schüpp har bedraget kommunen? En lidt mærkelig morale?
Show Less

Genres

Publication

Grafisk Forlag, 1966.

Language

Original language

Danish

Physical description

78 p.; 20.4 cm

Local notes

Omslag: William
Omslaget viser en dreng og en pige, der ser væk fra en gård, hvor flere længer står i lys lue
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 11
Side 60: Der er mange forældre, der ikke kan lide, at man kniber deres børn med glødende tænger. Jeg ved ikke hvorfor. I mange tilfælde tror jeg, det ville være gavnligt. Det ville formodentlig hærde børnenes karakter. Skabe en stærk vilje og den slags.

Pages

78

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.1979 seconds