Kim og den første klient

by Jens K. Holm

Hardcover, 1971

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1971
Drengen Kim holder ferie i et lille fiskerleje, hvor hans onkel Carlo og tante bor. Sammen med kammeraterne Palle Birk - kaldet Brille, Katja, Erik og dennes hund Snap oplever de altid noget spændende. En bekendt er forfatter og hedder Peter Sander og han har uventet arvet et
Show More
sommerhus på Stokrosevej 10. Mens han spekulerer på om han og konen skal beholde det, foreslår han at drengene og Katja kan låne det kvit og frit hen over sommeren, så deres detektivbureau kan få lokaler og en adresse. Det er jo glimrende og Erik har fået et brev fra en pige Evelyn, som de har mødt tidligere og som har ben i næsen. Hendes far er direktør i et forsikringsselskab og de har fået et anonymt tip om at en antikvitetshandler Sommer måske har stukket en dyr snustobaksdåse til sig og så meldt den stjålen. Kim vil gerne gøre et godt indtryk på Evelyns far og presser lidt på for at de skal opklare sagen. Evelyn og hendes far kommer med toget og drengene er nede og modtage dem. Der er også en fange med toget, som rejser sammen med en lidt tyk kriminalbetjent. Ude på perronen stikker fangen af og Eriks hund Snap skynder sig at bide Evelyns far i benet, så han taber sin kuffert. Fangen slipper væk og Brille, Erik og Kim skynder sig også væk. De løber lidt på må og få og havner ude i sommerhuskvarteret, hvor Snap løber ind i en have, der tilhører en ejendomsmægler A. C. Christensen. Erik forsøger sig med et stenkast for at få den ud fra den indhegnede grund, men kommer til at smadre en rude. Kim mener at det er en driftsudgift for deres detektivbureau og derfor skal dækkes af fælleskassen. De finder deres "eget" sommerhus, dvs Stokrosevej 10. Katja dukker op og sætter gang i noget madlavning og Evelyn dukker også op. Erik er smuttet nogle minutter, for han skal lige aftale noget med sin far. Hans ide er at få faderen til at tage et gammelt mikroskop med til Brille og så udnytte det til at lave en handel med Brille. Mens de er i sommerhuset, undrer de sig lidt over placeringen af en af stolene.
Til sidst trækker Kim den hen til loftlemmen og beder flygtningen komme ned. Det viser sig at han hedder Jesper Jansen og er en yngre bror til Carl-Otto Olufsen, som er død for kort tid siden i et biluheld. Han fortæller at han er uskyldig i det indbrud, han har tilstået. Tilståelsen var bare for at få en mulighed for at stikke af og selv opklare sagen for det ellers ret tungnemme politi. Indbruddet er sket hos en, der hedder Sommer, og han blev anklaget for at have brudt ind i huset og hugget en snustobaksdåse til 30.000 kr. Beviserne er en kniv med Jespers fingeraftryk på, som blev fundet på gerningsstedet. Han har en ide om hvem der har lavet det nummer med ham, men han har ikke navnet på fyren og så troede politiet ikke så meget på ham. Kim & Co. laver en hurtig aftale med Jesper om at de opklarer sagen, hvis de får 67 kr og fyrre øre, for det passer lige med den rude, Erik kom til at smadre.
Mens de snakker med Jesper, er de lige ved at få besøg af landbetjent Lars Larsens søster, som er noget af et rivejern. De når lige af få Jesper ud af bagdøren inden hun kommer, men hun er ikke dum, så en efterladt øl og en cigarstump? Hun sætter sin bror til at kigge nærmere på den sag og hendes faste mening er at de unger skal ud af det sommerhus. Senere kan de også høre at politiet er ude at lede med hunde efter flygtningen, så de ofrer en hel del peber på at ødelægge sporet. Larsen er heller ikke dum, så han er ikke i godt humør, da han senere aflægger dem besøg. Han krydser klinger med Katja, som han normalt har et blødt punkt for. Han går, men truer dem med at få sat en stopper for deres pjatværk.
Katja har fundet ud af at Jespers mistænkte hedder Jan Andreassen, så de sender ham en besked om at hans slyngelstreg er afsløret. Erik går for en god ordens skyld hen til ejendomsmægler Christensen ved ca samme tid og afleverer 67 kr og 40 øre for den ødelagte rude. Han får en kvittering af Christensen, men ellers ikke nogen særlig venlig behandling. Hjemme i sommerhuset igen har de fået Evelyn til at skaffe en fotokopi af det anonyme brev som forsikringsselskabet har fået. Hvis man kigger grundigt, kan man se at det er skrevet på samme skrivemaskine, som kvitteringen. Så ejendomsmægleren har ikke rent mel i posen! De får aflyttet hans kontor og optaget en samtale mellem ham og Jan, hvoraf det tydeligt fremgår hvilken slags lusk han har for. Han har tilbudt Sommer firs tusind for at måtte købe hans hus, men Sommer vil ikke sælge. Og hvis Sommer ikke vil sælge, så er det udstykningsprojekt, som Christensen har gang i, dødsdømt. Så Sommer skal presses til at sælge.
Samme aften er der fest og generalforsamling i Borgerforeningen og Christensen stiller op til valg. Mens han holder valgtale, lader Kim & Co. båndoptagelse med lusk, køre ud i højtaleranlægget. De havde faktisk tilbudt ham at han bare selv kunne tilstå, men han troede at de bluffede.

Alt ender godt. Erik og Evelyns far kommer på talefod. Brille får sikkert et mikroskop. Detektivbureauet er reddet. Og der dufter af syrener, vilde roser og græs.
Show Less

Genres

Publication

Grafisk Forlag, 1971.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Physical description

93 p.; 20.3 cm

ISBN

8742927706 / 9788742927700

Local notes

Omslag: Ernst Køhler
Omslaget viser to drenge og en pige og et par mandeben, der hænger ned fra en loftslem
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Kim-bøgerne, bind 23

Pages

93

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2324 seconds