Jan og drengebanden

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1971

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1970
Indeholder "1. Jan får en mistanke", "2. Jan forbereder kampen", "3. Drengebander", "4. På et hængende hår!", "5. Kampen begynder!", "6. I løvens hule!", "7. Jan bliver forfulgt", "8. Jan blandt forbrydere", "9. En plaget opdager", "10. Dristige planer", "11. Kampen i natten",
Show More
"12. En fornuftig løsning".

Midt i en fodboldkamp som træning for skolens fodboldhold opdager Jan at en mand gør tegn til en af de andre, Asbjørn. Det bryder hans koncentration og han glemmer helt at score mål. Jans kammerat Erling er ikke med på holdet og får også et kig på manden, som både han og Jan synes at de har set før. Efter kampen følger de efter Asbjørn og ser at manden har en flot bil med nummerpladen KA 7497. Jan får sin far kriminalkommisær Mogens Helmer til at checke nummeret og bilen er meldt stjålet samme morgen. Stakkels Jan er nu splittet mellem at lyve for sin far og at angive en kammerat. En uimodståelig kraft møder et uflytteligt objekt.
Heldigvis er Helmer senior god til ikke at spørge Jan for meget ud, så han slipper ud af dilemmaet. Bilen er fundet igen og Jans kammerater Carl og Bjørn er med på at hjælpe Asbjørn. Helmer sætter et par betjente på at skygge Jan diskret i håb om hurtigt at få nogle oplysninger uden at Jan fremstår som stikker.
Bjørn er søspejder og hele søspejdertruppen vil gerne hjælpe. Jan og Erling mistænker en Walther Clausen for at stå bag en drengebande og om aftenen sniger Jan sig ind i haven, klatrer op på taget og overhører at Walther og en der hedder Holger snakker om et kup som Walther har planlagt til den efterfølgede torsdag, hvor de også skal bruge Helge og Asbjørn. Mødet er camoufleret som en musikaften for de unge mennesker og da alle gæsterne er gået, forsøger Jan at komme ubemærket ned fra taget. Det mislykkes, for Walther har en velopdragen schæfer ved navn Jerry, som afskærer Jan flugten. Walther kommer hurtigt til og tror ikke rigtigt på Jans forklaring om at han bare var på pæreskud. Jan vælger i stedet at "tilstå" at han var ude på at stjæle. Det giver Walther en klemme på Jan og han er hurtig til at hale fangsten i land. Erling og Carl har forsinket Asbjørn, så han ikke er med til næste møde næste dag. Jan opdager sin skygge og tænker at det er en fra Walthers bande, så han ryster ham af. Den anden skygge har holdt øje med Walthers villa (eller rettere Walthers forældres villa, men de er ude at rejse). Så han forsøger at finde ud af mere og det får Jan til at stikke af fra mødet. Skyggen forfølger Jan, men uden held.
Næste dag snakker Jan og hans far sammen og sammenligner notater. Politiet vil forhindre kuppet mod Johnsens Metalvarefabrik og anholde alle, de finder involverede i det. Så den stiltiende overenskomst er at Jan skal sørge for at Asbjørn ikke kan være med. Jan indkalder søspejderne. De får lokket Asbjørn væk. Politiet forhindrer kuppet, men Walther Clausen slipper væk, selv om Jan og nogle af søspejderne har holdt ham fast til en politibetjent kom til.
Næste dag er Asbjørn ikke i skole. Han tager sammen med sin far hen til kriminalkommisær Helmer og lægger kortene på bordet. Asbjørns far tager ham ud af skolen og sender ham på kostskole i stedet. Det er sikkert en god løsning. En anden dreng Helge var blevet truet ind i banden, men her hjælper vist ingen kære mor.
Walther Clausen har en halvbror Ib Clausen, som Jan tidligere har krydset klinger med, men ifølge Walther så er Ib nu blevet "hellig" og har ikke andet i hovedet end sport.

Der er masser af henvisninger til de tidligere jan-bøger, hvilket er lidt trættende i længden. Erling bliver konsekvent kaldt Tykke og Jesper for Splint. Det er ikke så klædeligt.
Show Less

Publication

Grafisk Forlag, 1971. Anden udgave

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Original publication date

1953

Physical description

95 p.; 20.3 cm

ISBN

8742933102 / 9788742933107

Local notes

Omslag: Per Bøgh
Omslagsillustration: Ernst Køhler
Omslaget viser en dreng, der klatrer op af noget træ på facaden af et hus
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 4

Other editions

Series

Pages

95

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.1397 seconds