Jan og havnemysteriet

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1984

Status

Available

Library's review

Indeholder kapitlerne "1. Drama i havnen", "2. Jan lægger hovedet i blød", "3. På sporet af Kurt", "4. Frøken Detektiv!", "5. Drama mellem roserne", "6. Det natlige møde", "7. Lis er forsvundet", "8. Indbrud og overfald", "9. Kokken og Kurt mødes atter", "10. Havnemysteriet løst!".

Jan Helmer
Show More
har af sin far kriminalkommissær Mogens Helmer fået lov at tage med på patrulje på en af havnepolitiets både. Han har taget kammeraten Erling Krag med og de hygger sig sammen med politiassistent Hansen og hans rorgænger på en begivenhedsløs tur rundt i Københavns havn, indtil de ser en mand, der ligger bevidstløs inde på en kaj. Det er kokken Gustav Lundquist, der er påmønstret "Ragna IV", der lige er kommet fra Finland med en ladning træ. Efter hans eget udsagn blev han pandet ned helt uprovokeret af en ham ukendt mand i trediverne. Han vil ikke anmelde det, så de lader ham selv finde hen til skibet. Jan har imidlertid bidt mærke i at hans forklaring ikke holdt vand. Han kom til at sige noget om en Kurt, så Jan begynder at lede udfra det spor. Søsteren Lis Helmer hjælper med at finde frem til et par unge kvinder, Helga Lundquist og Gerda Holm. Gerda Holms mand hedder Kurt! Lis opsøger Helga Lundquist og hun siger at hendes mand aldrig er hjemme og at det nok er Kurts skyld. Helga har et guldur på og det kunne godt tænkes at Kurt ved en del om de indsmuglede "guldure", der cirkulerer i byen for tiden. Helga fortæller at Kurt og Gerda bor i en kolonihaveforening, "Fredens Lyst" ude ved Lyngbyvej. Gustav har haft en tung kasse stående, men den har Kurt hentet til Gustavs store fortrydelse.
Jan og Erlings ven, Carl, har fået plads i en skibshandel og er med i en roklub, Københavns Ungdoms Roklub (K. U. R.). Det er en god undskyldning for Jan til at hænge ud på havnen.
Jan og Erling finder frem til Kurt og Gerda ude i haveforeningen og sørger for ikke at blive set. Så sætter de lus i pelsen på Gustav ved at fortælle ham hvor Kurt kan findes. Om natten holder Jan og Lis udkig ved Kurts hus og da Kurt og Gerda går med en tung kuffert, følger Jan efter. Da han kommer tilbage, er Lis væk. Hendes cykel er der stadig, så Jan går hjem og henter sin schæferhund Boy, men den kan ikke følge sporet. Jan går tilbage igen og får fat i sin far, kriminalkommissær Mogens Helmer. De går begge tilbage og det lykkes at finde Lis, der ligger bagbundet og kneblet. De får hende løst fri og diskuterer lidt, hvad de så skal gøre, men det løser sig af sig selv, for Kurt kommer forbi og går hen til Ragna IV og kommer op at slås med Gustav. Det giver Helmer en god grund til at gribe ind.
Jan har allerede gættet at det handler om smuglergods, hvor Kurt har solgt varer, som han fik gennem Gustav. Fupvarer, men folk klager jo ikke til politiet, når de køber smuglersprit og så får farvet vand i stedet. Eller guldure lavet af blik. Faktisk gik det fint for Kurt at snyde folk, så han tænkte at han også kunne snyde Gustav. Og derfor endte det med slåskamp.

Et noget udramatisk drama om smuglervarer. Jans mor er ængstelig. Jans far er vis og klog.
Show Less

Publication

[Kbh.] : Grafisk, 1984.

Description

Detektivfortælling.

Subjects

Language

Original language

Danish

Original publication date

1953

Physical description

90 p.; 20.3 cm

ISBN

8742933218 / 9788742933213

Local notes

Omslag: Per Bøgh
Omslagsillustration: Ernst Køhler
Omslaget viser en dreng og en schæferhund ved et rangerterræn
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 5
Side 84: Sådan én vedkender man sig ikke gerne.

Other editions

Series

Pages

90

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2248 seconds