Jan og de forsvundne perler

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1982

Status

Available

Library's review

Indeholder kapitlerne "1. Uvejret", "2. Perlerne er stjålet", "3. Jan går til arbejdet", "4. Kuldsejlet", "5. Endnu et etui", "6. Endnu et spor", "7. Flugten", "8. Hvad betød koden?", "9. Et glimt af perlerne", "10. Et mysterium hæves".

Fabrikant Gorm og hans kone har ingen børn, men de har
Show More
tradition for at invitere nogle af de unge sommergæster på Thurø til fest. De har en ung kunstmaler Jørgen Beck engageret med at male et billede af fru Gorm. Han bor ved sin onkel, kaptajn Holger Beck, idet hans forældre er døde. Kirsten Holst er på ferie på Thurø sammen med den yngre veninde Lis Helmer. Kirsten er forelsket i Jørgen, hvilket ikke falder i hendes mors smag. Faderen Andreas Holst er forfatter og mere sympatisk indstillet overfor Jørgen. En anden mand, Ib Clausen, er kommet sejlende i sin fars dragebåd og han har fattet interesse for Kirsten. Han charmerer moderen, men Kirsten er mere kølig. Gorm og frue holder fest for de unge, men der er uvejr og der begynder at komme vand ind igennem en utæthed i taget, så alle giver en hånd med at få tørret op. Et lynnedslag får lyset til at gå og fru Gorm forsøger at finde sikringsskabet. Hun støder imidlertid sammen med en tyv, der lige har hugget hendes kostbare perlehalskæde. Lis synes at det er underligt hvordan tyven er sluppet væk og næste dag sender hun et telegram til sin bror Jan.
Jan og Lis er børn af kriminalkommissær Mogens Helmer, så Jan og Erling skynder sig at dukke op og får lov at campere på Kiholmen ved Valdemarslot.
De tager en sejlbåd, men kæntrer da en kastevind overrasker dem. Ib Clausen kommer forbi i sin dragebåd, men ignorerer dem. Jørgen Beck svømmer til gengæld ud og hjælper dem i land. De bliver fine venner, men Jan finder et smykkeetui og det ødelægger stemningen. Om natten checker Jan dragebåden "Clem", mens Ib Clausen er til bal med Kirsten. Han finder nogle optegnelser, der ligner en slags kort og nogle andre, der ligner en optegnelse af gældsposter.
Desværre kommer Clausen hurtigt tilbage og Jan må skynde sig at svømme væk fra båden. Jan og Erling tager tilbage til Kiholmen og venter sammen med Jørgen Beck på at Ib Clausen dukker op. Da han kommer og graver perlehalsbåndet frem, konfronterer de ham og han tager flugten. Han når ned til sin båd, men de indhenter ham i deres båd, fordi de er tre til at ro. Desværre falder perlerne over bord midt i sejlrenden! Ib Clausen er en dårlig svømmer, så de redder ham og lader perlerne synke til bunds.
Jan undrer sig stadig over at fabrikant Gorm ikke har anmeldt tyveriet, så de tager bare Ib med hen til ham i stedet for at tilkalde politiet. Ib er from som et lam og fabrikant Gorm tænker over sagen og tilgiver tyveriet.
Overfor Jan fortæller Gorm at perlerne ikke var ægte. Engang for længe siden var Gorm nødt til at sælge de ægte og lod de falske fremstille for ikke at bekymre sin kone. Senere var det umuligt at købe de ægte tilbage, men nu kan han jo købe et helt andet og ægte smykke til hende. Han har også stukket nogle penge til Jørgen Beck for at denne ikke skulle fortvivle helt. Alt ender godt og englene blæser i deres små trompeter. Måske bliver Jørgen og Kirsten endda gift og måske endda med hinanden. Ikke et øje er tørt.

Erling snakker bagvendt og bliver drillet med at han er tyk. Historien er lidt langt ude.
Show Less

Genres

Publication

[Kbh.] : Grafisk Forlag, 1982.

Description

Detektivfortælling.

Subjects

Language

Original language

Danish

Original publication date

1951

Physical description

93 p.; 20.2 cm

ISBN

8742933706 / 9788742933701

Local notes

Omslag: Per Bøgh
Omslagsillustration: Ernst Køhler
Omslaget viser en dreng, der svømmer væk fra en mand i en robåd
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 10
Side 24: Lidt om Ellen Marsvin, som i 1625 ved mageskifte med kronen fik øen Thurø ved Fyn.
Side 25: Kiholmen, Valdemarslot.
Side 34: 'Rex' var en lile sejlbåd, som drengene havde fået foræret af direktøren for 'Rex Film', efter at de havde løst et mysterium om en film, der var forsvundet.

Series

Pages

93

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.2364 seconds