Jan - Janklubben

by Knud Meister

Other authorsCarlo Andersen (Author)
Hardcover, 1973

Status

Available

Library's review

Danmark, ca 1973
Indeholder "1. Bortført", "2. En dristig plan", "3. Jan-klubben", "4. En hård køretur", "5. Den grønne bil", "6. Et natligt eventyr", "7. Den mystiske bilist", "8. Brev nr. 2", "9. Sølvmonogrammet", "10. Jan har en plan", "11. Fingeraftrykkene", "12. Ned med kidnapperne", "13.
Show More
Kampen", "14. Belønningen".

Jan Helmer og hans to kammerater Erling Krag og Jesper - kaldet Splint - går i samme skoleklasse. Erling er ret tyk og bliver drillet med det, men til gengæld er han nummer et i alle andre fag end gymnastik. De går også i klasse med Jack Morton, der bliver kaldt Sir Jack fordi hans far James Morton oprindeligt er englænder. Faderen er skibsreder og klarer sig godt, så han har mange penge. Nogle forbrydere har derfor bortført Jacks lillebror Edward og kræver en løsesum på 50000, der skal kastes ud fra Mortons privatfly, en Moth. Jan Helmers far er kriminalassistent Mogens Helmer og han foreslår at man lader et militærfly flyve ruten. Et sted over Stevns får flyet signal og sender et par lysbomber ned, men bortførerne lader sig ikke fange.
Jan og hans klassekammerater og nogle drenge fra Sydhavnen "Klondyke" danner på stedet en klub, kaldet Jan-Klubben for at opklare sagen og de drager næste dag afsted til Stevns på cykler, alle 49. De fordeler sig med syv til hver af byerne, Herfølge, Hårlev, Klippinge, Karise, Fakse, Store Heddinge og Rødvig. Og fra hvert af de syv centre fordeler de syv drenge sig ud for at se hvad de kan finde ud af. Jacks far har forsynet dem med rigelige penge til turen. De leder efter en grøn Sedan, men ser kun en rød og den ser heller ikke nylakeret ud.
Jan spørger noget mere ind og finder ud af at vidnet er farveblind, så de koncentrerer sig om den røde sedan. De sporer den til en mekaniker Walther Rasmussen, men hverken han eller bilen ser ud til at være hjemme. Jan vover sig ind i huset og finder et lille sølvmonogram med bogstaverne E.M. for Edward Morton, så kidnappernes offer har været der for nylig. Jan tager også et par snapseglas med og politiet kan hurtigt se at et af fingeraftrykkene passer med aftryk på et afpresningsbrev sendt til James Morton.
I mellemtiden er der aftalt et nyt rendezvous med Mortons privatfly og denne gang vil han kaste en pengepakke ned til dem. Imidlertid har drengene gættet hvor det vil ske og de to bortførere bliver overfaldet af 49 drenge på en gang og taget til fange. Kort efter kommer politiet til stede og et par andre håndlangere bliver også snuppet. Edward Morton bliver fundet i god behold hos den ene bortførers søster. Hovedmanden bag kidnapningen Var en Harry Fischer, der tidligere havde været ansat ved Morton, men var blevet strittet ud for uhæderlig optræden. Jan og Erling får lovning på en tur med Nordsøens Dronning, S/S Oceanic, og er i den syvende himmel. Og Morton serverer også en ganske glimrende middag for dem, hvilket Erling er specielt fokuseret på.

I klassen er alle drenge, en rigtig is koster en krone, nummerplader har to bogstaver og fire cifre og kidnappere kræver 50000 kroner i løsesum. Nogle af drengene fra "Klondyke" er benovede over at der er rindende koldt og varmt vand på hotellet. Og hele turen er som en Bond-roman, bare med Stevns som baggrund og med cykler i stedet for hurtige biler.

Meget konstrueret handling og voldsomt overhalet af de tekniske og samfundsmæssige fremskridt siden bogen blev skrevet.
Show Less

Genres

Publication

Grafisk Forlag, 1973.

Description

Detektivfortælling.

Language

Original language

Danish

Physical description

93 p.; 20.3 cm

ISBN

8742934303 / 9788742934302

Local notes

Omslag: Per Bøgh
Omslagstegning: Ernst Køhler
Omslaget viser en dreng der kigger ind ad et vindue i et hus. Bagved ham ses en mand i blå skjorte
Indskannet omslag - N650U - 150 dpi
Grafisk Forlag Jan-bøgerne, bind 16

Series

Pages

93

Library's rating

Rating

(1 rating; 3)
Page: 0.7086 seconds